Skip to main content

Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα): Πότε βλέπουμε buy back. Τι είπε για μέρισμα MREL και επιτόκια

George Vitsaras / SOOC

O στόχος των MREL διαμορφώνεται σε 27,5% για το 2025

Για μέρισμα ύψους 25% έως 30% μίλησε ο κ. Παύλος Μυλωνάς διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κατά την διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του 2023.

Όπως εξήγησε ο κ. Μυλωνάς αφού ολοκληρωθεί η έγκριση για το μέρισμα της τράπεζας και καταλήξει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την πώληση του 18% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ που ακόμη κατέχει, τότε η διοίκηση της τράπεζας θα συζητήσει σενάρια buy back.

O κ. Μυλωνάς προέβλεψε επιτόκια 3% για το 2024 και 2,25% για το 2025 με βάση τις εκτιμώμενες κινήσεις της ECB. Ωστόσο βλέπει αμετάβλητα τα έσοδα από τόκους για την επόμενη χρονιά μιας και η τράπεζα έχει πραγματοποιήσει headging για 5 δισ. ευρώ τη μία χρονιά και άλλα τόσα την επόμενη ενώ αναμένει αύξηση της χρηματοπιστωτικής επέκτασης, μείωσης του κόστους των MREL, και επανατιμολόγηση των προμηθειών της τράπεζας. O στόχος των MREL διαμορφώνεται σε 27,5% για το 2025.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μυλωνάς σημείωσε πως σε σχέση με τις μελλοντικές επενδύσεις της τράπεζας αυτές αφορούν κυρίως συνέργειες σε τομείς που η τράπεζα δεν διαθέτει εξειδίκευση αλλά δεν αποκλείει αν υπάρξει κάποιο ειδικό και ενδιαφέρον project αυτό να εξεταστεί.

Διαβάστε ακόμη

Εθνική Τράπεζα: Οργανικά κέρδη 1,2 δισ. ευρώ το 2023 και 30% διανομή μερίσματος