Skip to main content

Attica Bank: Επιστροφή σε επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία

Το 2023 αποτέλεσε έτος-ορόσημο για την Attica Bank, σηματοδοτώντας την εξυγίανση, την ανάκαμψη και την επιστροφή της τράπεζας σε λειτουργική κερδοφορία

Επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη (προ προβλέψεων) ύψους €21,9 εκατ. για το σύνολο του 2023 και κέρδη προ φόρων €28,6 εκατ. έναντι ζημιάς €356,6 εκατ. την αντίστοιχη συγκριτική περίοδο παρουσίασε η Attica Bank ενώ η καθαρή πιστωτική επέκταση ύψους €324 εκατ.

Το 2023 αποτέλεσε έτος-ορόσημο για την Attica Bank, σηματοδοτώντας την εξυγίανση, την ανάκαμψη και την επιστροφή της τράπεζας σε λειτουργική κερδοφορία, μετά από σειρά ετών. Οι επιδόσεις καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2023, επιβεβαίωσαν την στρατηγική στόχευση για τον μετασχηματισμό της Attica Bank.

Οι συνολικές καταθέσεις του Ομίλου ανήλθαν στα επίπεδα των €3,2 δισ. με τα υπόλοιπα των λογαριασμών να παρουσιάζουν σημαντική αύξηση κατά 6% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας πλέον το φράγμα των €3 δισ.

Οι χορηγήσεις προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν σε €3,48 δισ., λαμβάνοντας υπόψη την επαναγορά των ομολόγων των τιτλοποιήσεων Metexelixis και Omega και της συνακόλουθης επαναφοράς τους λογιστικά στην προ τιτλοποιήσεων κατάσταση, ήτοι ως δάνεια και απαιτήσεις κατά πελατών.

Τα επαναλαμβανόμενα γενικά λειτουργικά έξοδα παρουσίασαν μείωση κατά 18% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα της συντονισμένης προσπάθειας της Διοίκησης της Τράπεζας για περιστολή κυρίως στις καταβαλλόμενες αμοιβές τρίτων και του εξορθολογισμού του δικτύου καταστημάτων.

Σε ό,τι αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας, ο δείκτης CET1 ανήλθε σε 12,8%, παραμένοντας ουσιαστικά αμετάβλητος σε τριμηνιαία βάση παρά την πιστωτική επέκταση που σημειώθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (ΜΕΑ) του Ομίλου παρουσίασαν σημαντική μείωση τόσο σε ετήσια όσο και σε τριμηνιαία βάση, παρά τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ και τις πληθωριστικές πιέσεις. Σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της πώλησης του χαρτοφυλακίου Astir I, ο δείκτης ΜΕΑ μειώθηκε στο 56,9%, παρουσιάζοντας βελτίωση σε ετήσια βάση κατά 880 μ.β., ενώ ο δείκτης κάλυψη ανήλθε σε 61,3%.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica Bank, κυρία Ελένη Βρεττού, δήλωσε: «Το 2023 η Attica Bank άλλαξε σελίδα. Τη χρονιά αυτή, καταφέραμε να βελτιώσουμε όλες τις λειτουργικές γραμμές των οργανικών μεγεθών μας και να εδραιώσουμε την επιστροφή της τράπεζας σε επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία καταδεικνύοντας πλέον τη δυνατότητα της Τράπεζας να δημιουργεί οργανικά κεφάλαιο. Η υλοποίηση του Επιχειρηματικού Σχεδίου και η αφοσίωση όλων των ανθρώπων μας στο στόχο της εξυγίανσης και ανάπτυξης της Τράπεζας μάς επέτρεψε να παρουσιάσουμε μια πρωτόγνωρη δυναμική στον τραπεζικό χώρο ειδικά σε σχέση με την προηγούμενη θέση της Τράπεζας. Σε συνέχεια της επενδυτικής συμφωνίας της 20/4/2023 έχουν ήδη ξεκινήσει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες αξιολόγησης των εναλλακτικών μας για την οριστική εξυγίανση της Τράπεζας και την πιθανή συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα με απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας νέας μεγαλύτερης, ισχυρής, αλλά ευέλικτης τράπεζας, με υγιή στοιχεία ενεργητικού, επαρκώς κεφαλαιοποιημένη, με πανελλαδικό ισχυρό αποτύπωμα, ακόμη πιο ανταγωνιστική και αποδοτική».