Μεγάλη ευκαιρία αποτελεί για την Ελλάδα η ψήφιση του χάρτη των κρίσιμων ορυκτών πρώτων υλών από την Ευρώπη, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για νέες μεταλλευτικές έρευνες από την πλευρά της ΕΑΓΜΕ (Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) αλλά και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των εταιρειών του κλάδου και μελών του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, όπως τονίστηκε στην ημερίδα που συνδιοργάνωσαν οι δύο πλευρές , με θέμα «Η εξόρυξη είναι (και) γένους θηλυκού».
Σύμφωνα με την Α. Σδούκου Υφυπουργό Περιβάλλοντος «τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο σήμερα αναγνωρίζεται πλέον η σημασία της μεταλλευτικής έρευνας και της εξόρυξης για την πράσινη μετάβαση αλλά και για την γενικότερη ευημερία της κοινωνίας, όπως εδώ και χρόνια επισημαίνει ο ΣΜΕ».
Παράλληλα η Υφυπουργός επεσήμανε ότι προχωρά η χρηματοδότηση της ΕΑΓΜΕ από το νέο ΕΣΠΑ για ενίσχυση των μεταλλευτικών ερευνών στην Ελλάδα, και συμπλήρωσε λέγοντας πως εγκρίθηκε επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 15 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα δικαιωμάτων ρύπων στο πλαίσιο της συμμόρφωσης της χώρας μας με το CRM Act. Στο πλαίσιο αυτό ο κος Κ. Σάλτας , Πρόεδρος της ΕΑΓΜΕ, ανέφερε ότι ετοιμάζεται η έρευνα σε νέους Δημόσιους Μεταλλευτικούς Χώρους για να ξεκινήσει νέα μεταλλευτική δραστηριότητα με έμφαση στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Όσον αφορά την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού στον κλάδο της εξόρυξης ο πρόεδρος του ΣΜΕ, κ. Γιαζιτζόγλου τόνισε πως «Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε στα στερεότυπα να αποκλείουν τις γυναίκες από την εξόρυξη και να στερούν τον κλάδο μας από το 50% των ταλέντων». Αντίστοιχη και η τοποθέτηση της Κυριακής Χατζηλαζαριδου, Γεωλόγος στην Ελληνική Αρχή Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών, ότι χρειάζεται υιοθέτηση πολιτικών μηδενικής ανοχής σε κάθε είδους διάκριση, προώθηση κουλτούρας συμπερίληψης και ανάδειξη γυναικείων προτύπων και successstories.
Σύμφωνα με πολύ πρόσφατα στοιχεία από τη Γενική Δ/νση Σπουδών του ΕΜΠ στην Σχολή των Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών Μηχανικών, (ΣΜΜΜ) την περίοδο 2017-2018, έως 2022-2023, επί συνόλου ετησίως 530-550 εγγεγραμμένων σπουδαστών που διανύουν το ν, ν+1, και ν+2 έτος σπουδών τους, όπου ν=5 έτη, το ποσοστό των γυναικών κυμαίνεται μεταξύ 25-30%, με αυξητική τάση τις δύο τελευταίες χρονιές. Παρατηρείται δηλαδή μία ιδιαίτερα σημαντική αύξηση των γυναικών που φοιτούν στη ΣΜΜΜ έναντι της δεκαετίας του 1970 όπου τα αντίστοιχα ποσοστά κυμαίνονταν από 0-10%, επεσήμανε η Αικατερίνη Αδάμ, Καθηγήτρια στη Σχολή Μηχανικών Μεταλλειων Μεταλλουργών στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.
Από την πλευρά των επιχειρήσεων οι δυνατότητες που παρουσιάζονται για τις γυναίκες στον εξορυκτικό κλάδο είναι πλέον πολλές καθώς προσφέρονται ίσες ευκαιρίες και δίνεται μεγάλη αξία στην μοναδικότητα του καθενός, σύμφωνα με την Ιουλια Χάιδα Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ικτίνος Ελλάς και πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας Θράκης.
Η βιομηχανία της εξόρυξης πρέπει να δώσει έμφαση στο να βοηθήσει τις γυναίκες να επιλέξουν τον κλάδο της εξόρυξης για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, συμπλήρωσε η Διονυσία Μπούρα βασική μέτοχος της εταιρειας ΕΕΚΟΜ.
Ωστόσο «το να βρεις τη θέση σου, να αναγνωριστείς ως επαγγελματίας και επιστήμονας και να γίνεις αποδεκτή από τους συναδέλφους, προϊσταμένους ή υφισταμένους, ήταν πάντα ένα στοίχημα για τον εξορυκτικό κλάδο», επεσήμανε η Ήλια Μπαρδάνη της εταιρειας EHSQ υπεύθυνη σε θέματα υγείας και ασφαλείας. Στον τρόπο Για να καταστεί πιο ελκυστική η μεταλλευτική βιομηχανία για τις γυναίκες, ανέδειξε η Ελευθερία Βαγκλη, από την Ελληνικός Χρυσός, λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρχουν ισότιμες ευκαιρίες ανέλιξης, ευέλικτες πολιτικές εργασίας και νομικά πλαίσια που να προάγουν την ισότητα των φύλων. Για την αύξηση της ελκυστικότητας του κλάδου θα βοηθήσει η προσφορά ευέλικτων επιλογών εργασίας καθώς και επιλογών που επιτρέπουν σε μία γυναίκα να συνδυάζει αποτελεσματικά τους πολλαπλούς ρόλους που καλείται να παίξει, συμπλήρωσε λέγοντας η Πάτρα Γκρίτζαλη από τη Lafarge.