Ισχυρούς δείκτες ρευστότητας αποκτούν ολοένα και περισσότερες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η ενίσχυση των οικονομικών αποτελεσμάτων και η ανθεκτικότητα της ετήσιας κερδοφορίας έχουν βελτιώσει αισθητά τους φετινούς ισολογισμούς, παρά την αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους.
Ενδεικτική είναι η εικόνα στον λεγόμενο δείκτη «καθαρός δανεισμός προς EBITDA», ο οποίος υπολογίζει τον χρόνο αποπληρωμής των καθαρών βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων μιας εταιρείας αποκλειστικά μέσω της ετήσιας λειτουργικής κερδοφορίας. Για να το πούμε πιο… λαϊκά, πόσα χρόνια χρειάζεται για να ξεχρεώσει τελείως.
Συνήθως, μια τιμή κάτω του 3x θεωρείται αρκετά καλή, ενώ πολλοί αναλυτές αποδέχονται και τιμές έως το 5x. Την ίδια ώρα, εξαιρετική χαρακτηρίζεται μια τιμή πέριξ του 1x, καθώς αυτό σηματοδοτεί ότι τα ετήσια EBITDA αρκούν για να μηδενίσει ο καθαρός δανεισμός σε βάθος 12μήνου.
Εξετάζοντας, τώρα, τα μη τραπεζικά blue chips, τα οποία έχουν ήδη δημοσιεύσει μεγέθη για το έτος χρήσης 2023, διαπιστώνουμε ότι η Coca Cola διαθέτει δείκτη «καθαρού δανεισμού προς EBITDA» στο 1,1x, κάτι που σημαίνει ότι η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει όλες τις καθαρές δανειακές υποχρεώσεις μέσα στον επόμενο 1,1 χρόνο.
Στο 1,3x βρίσκεται ο σχετικός δείκτης και στην περίπτωση της Helleniq Energy, καθώς η υψηλή λειτουργική κερδοφορία του 2023 (άνω του 1,2 δισ. ευρώ) εξασφαλίζει την έγκαιρη αποπληρωμή του καθαρού δανεισμού της εισηγμένης, ο οποίος ανέρχεται στο 1,6 δισ. ευρώ.
Το ίδιο ισχύει, επίσης, στην περίπτωση του Titan Cement, ο οποίος παρουσιάζει δείκτη «καθαρού δανεισμού προς EBITDA» στο 1,2x.
Ο Mytilineos, επίσης, εμφανίζει δείκτη κάτω του 1,5x, καθώς ο καθαρός δανεισμός υπολογίζεται στο 1,45 δισ. ευρώ και τα EBITDA ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά τον Όμιλο ΟΤΕ, η εύρωστη λειτουργική κερδοφορία εξασφαλίζει την αποπληρωμή του καθαρού δανεισμού σε λιγότερο από έναν χρόνο, καθώς ο επίμαχος δείκτης καθορίζεται μόλις στο 0,4x, δηλαδή αισθητά κάτω του ορίου του 1x.
Στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, παρά τη μείωση των EBITDA σε σχέση με το 2022, η ακόμη μεγαλύτερη περικοπή του καθαρού δανεισμού, οδηγεί σε αποκλιμάκωση του δείκτη στο 3x.
Τέλος, το «ψαλίδι» κατά 60 εκατ. ευρώ στον καθαρό δανεισμό της Cenergy βελτιώνει στο 2x την αναλογία δανεισμού/EBITDA.
Οι εταιρείες με αρνητικό δανεισμό
Από εκεί και πέρα, φυσικά, λαμβάνοντας υπόψη τα μεγέθη του 9μηνου, υπάρχουν και οι εισηγμένες της υψηλής κεφαλαιοποίησης με αρνητικό καθαρό δανεισμό, κάτι που σημαίνει ότι τα υπάρχοντα ταμειακά διαθέσιμα αρκούν για να αποπληρωθούν πλήρως οι υποχρεώσεις. Πρόκειται για εταιρείες, όπως η Jumbo, ο ΟΠΑΠ, η Sarantis και η ΕΥΔΑΠ.
Τις επόμενες ημέρες, όταν δημοσιευθούν τα οικονομικά αποτελέσματα και των υπόλοιπων εταιρειών, θα έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τη ρευστότητα των blue chips, με τις πρώτες ενδείξεις να είναι, σε κάθε περίπτωση, άκρως ενθαρρυντικές.
Ο δείκτης καθαρός δανεισμός/EBITDA στα μη τραπεζικά blue chips που έχουν ανακοινώσει μεγέθη για το 2023
- ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ 3,0x
- Cenergy 2,0x
- Μytilineos 1,45x
- Helleniq Energy 1,3x
- Τitan 1,2x
- Coca Cola 1,1x
- ΟΤΕ 0,4x
Οι εισηγμένες με αρνητικό καθαρό δανεισμό στο 9μηνο του 2023
- Jumbo
- ΟΠΑΠ
- Sarantis
- ΕΥΔΑΠ
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)