Skip to main content

Aegean: Αντλεί 200 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,6%

Από την έντυπη έκδοση 

Του Φάνη Ζώη
[email protected]

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του επενδυτικού κοινού στη Δημόσια Προσφορά του επταετούς εταιρικού ομολόγου της Aegean Αirline, η οποία ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι. Προσφέρθηκαν πάνω από 527 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η υπερκάλυψη είναι υπερδιπλάσια του ποσού των 200 εκατ. ευρώ που θα αντληθεί, με σημαντική τη συμμετοχή του επενδυτικού κοινού. Πρόκειται για μια από τις καλύτερες επιδόσεις για εταιρικό ομόλογο που εκδίδει ελληνική εταιρεία με στόχο οι ομολογίες του να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην Οργανωμένη Αγορά του Χ.Α.

Συγκεκριμένα, η συνολική ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά ανήλθε σε 527,7 εκατ. ευρώ, με την τελική απόδοση των Ομολογιών να έχει οριστεί σε 3,60%, το επιτόκιο των Ομολογιών σε 3,60% και η τιμή διάθεσης των Ομολογιών σε 1.000 ευρώ εκάστη, ήτοι 100% της ονομαστικής αξίας της. «Διατέθηκαν συνολικά 200.000 κοινές ανώνυμες ομολογίες της Εταιρείας με ονομαστική αξία 1.000 ευρώ εκάστη με συνέπεια την άντληση κεφαλαίων ύψους 200 εκατ. ευρώ» ανακοίνωσε η Aegean. 

Οι Ομολογίες, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, κατανεμήθηκαν ως εξής: 

α) 120.000 Ομολογίες (60% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε Ιδιώτες Επενδυτές και 
β) 80.000 Ομολογίες (40% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε Ειδικούς Επενδυτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων καθορίσθηκε η τελική απόδοση, το επιτόκιο και η τιμή διάθεσης, περιελάμβαναν τις συνθήκες της αγοράς ομολόγων, το ύψος της ζήτησης ανά απόδοση από τους ειδικούς επενδυτές, το πλήθος και το είδος των ειδικών επενδυτών, το ύψος της ζήτησης από τους ιδιώτες επενδυτές, αφού η τελική κατανομή προς αυτούς ξεπέρασε το ελάχιστο ποσοστό κατανομής του 30%, και το κόστος εξυπηρέτησης της Έκδοσης, που προτίθεται να αναλάβει η Εκδότρια. 

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί, η διαπραγμάτευση επί των ομολογιών στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της οργανωμένης αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα ξεκινήσει στις 13 Μαρτίου.

Πώς θα διατεθούν
Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο της έκδοσης, τα αντληθέντα κεφάλαια, μετά από την αφαίρεση των δαπανών (3,85 εκατ. ευρώ), θα διατεθούν:

  • Ποσοστό 75%, δηλαδή 147,1 εκατ. ευρώ περίπου, για τη χρηματοδότηση μέρους των προγραμματισμένων προκαταβολών, στο πλαίσιο της δεσμευτικής συμφωνίας με την Airbus. Από την οποία και θα αποκτηθούν 30 αεροσκάφη νέας γενιάς της οικογένειας A-320neo, με δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον 12 αεροσκάφη.
  • Ποσοστό 14%, δηλαδή 27,5 εκατ. ευρώ περίπου, για τη χρηματοδότηση μέρους της κατασκευής εκπαιδευτικού κέντρου και γραφείων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Το κέντρο αυτό θα παρέχει ειδικά διαμορφωμένους χώρους διδασκαλίας αλλά και σύγχρονους ιδιόκτητους εξομοιωτές πτήσεων και θα καλύπτει πλέον στην Ελλάδα όλον τον κύκλο των αναγκών του πτητικού προσωπικού του ομίλου της Aegean (πιλότων και πληρωμάτων καμπίνας).
  • Ποσοστό 11%, δηλαδή 21,6 εκατ. ευρώ, θα χρησιμοποιηθεί από την εταιρεία για την κάλυψη αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται τυχόν επιστροφές κεφαλαίου και διανομή μερισμάτων προς τους μετόχους της εταιρείας.

Βασικός μέτοχος στην Aegean Airlines είναι ο Ευτύχης Βασιλάκης με ποσοστό 35,36%, στο οποίο εκτός από την προσωπική του συμμετοχή συγκαταλέγεται και το ποσοστό που έχει η Autohellas. Με συνολικό ποσοστό 17,12% μετέχουν στην Αεροπορία Αιγαίου ο Πάνος και ο Θανάσης Λασκαρίδης. Επίσης, ποσοστό 5,19% έχει ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος.

Συντονιστές και κύριοι ανάδοχοι της Δημόσιας Προσφοράς ήταν η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank. Κύριοι ανάδοχοι ήταν η Alpha Bank και η Euroxx Χρηματιστηριακή, η οποία ήταν επίσης και σύμβουλος έκδοσης.