Πλώρη για τζίρο 15 εκατ. ευρώ τη φετινή χρονιά βάζει ο εθνικός εκθεσιακός φορέας (ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε.), σε συνέχεια του επίσης ανοδικού 2023 που εκτιμάται ότι έκλεισε με εργασίες της τάξης των 13 εκατ. ευρώ.
Σε συνέχεια της ανοδικής πορείας της πρόσφατης Έκθεσης Agrotica, η 11η Artozyma και η 36η Athens International Jewellery Show που αμφότερες ολοκληρώνονται σήμερα στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα αντίστοιχα κατέγραψαν αυξημένη επισκεψιμότητα και είναι επίσης αμφότερες μεγαλύτερες σε αριθμό εκθετών και με ενισχυμένη εξωστρέφεια.
Γενικότερα, δε, όλη η χρονιά όπως επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κυριάκος Ποζρικίδης, αναμένεται να είναι πολύ καλή εκθεσιακά σε συνέχεια του επίσης ανοδικού 2023, με κορωνίδα την 88η ΔΕΘ από 7 έως 15 Σεπτεμβρίου με Τιμώμενη Χώρα τη Γερμανία και αναμενόμενη πολύ δυναμική παρουσία γερμανικών εταιρειών και διμερών επιχειρηματικών επαφών.
Στην εκθεσιακή ατζέντα της ΔΕΘ-Helexpo A.E. στο πρώτο εξάμηνο του έτους ξεχωρίζει επίσης η Beyond, η οποία μάλιστα από σήμερα μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου παρουσιάζεται στο Μobile World Congress 2024 της Βαρκελώνης, το μεγαλύτερο και πιο επιδραστικό ετήσιο γεγονός στο χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το εκθεσιακό δίδυμο Detrop-Oenos φέτος μεταφέρθηκε στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 3 Νοεμβρίου.
Οι “μηχανές” για τη φετινή ΔΕΘ βρίσκονται ήδη στο φουλ με…γερμανικό κινητήρα, και με το moto Made in Germany, το περίπτερο της Τιμώμενης Χώρας θα προβάλει γερμανικές τεχνολογίες αιχμής, καινοτομίες κ.ο.κ., με συμμετοχή μεγάλων ονομάτων του γερμανικού επιχειρείν”, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη συμμετοχή της Bayer, ενώ όπως έχουν γνωστοποιήσει οι γερμανικές προξενικές αρχές η επίτιμη αυτή συμμετοχή θα έχει και “πράσινο” πρόσημο. Την επίτιμη αυτή συμμετοχή της Γερμανίας θα πλαισιώσει ένα πλήθος εκδηλώσεων που θα παρουσιάσουν βέλτιστες πρακτικές και συνεργασίες που θα αναδείξουν τις δυνατές και μακρόχρονες ελληνογερμανικές σχέσεις, την οργάνωση του γερμανικού Περιπτέρου (6.000 τ.μ. στο Περίπτερο 13 της ΔΕΘ) σημειωτέον έχει αναλάβει η Έκθεση της Λειψίας, ενώ το όλο εγχείρημα έχει εξ αρχής την αμέριστη οργανωτική αρωγή και στήριξη του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.
Παρά, ωστόσο, την επιστροφή των Εκθέσεων στην κανονικότητα μετά την πανδημία και μάλιστα με ανοδική τροχιά, από πλευράς πολιτείας και δη του βασικού μετόχου του εθνικού εκθεσιακού φορέα, δηλαδή του Υπερταμείου, παραμένει σε εκκρεμότητα η έναρξη των διαδικασιών για το mega-project της ανάπλασης της ΔΕΘ. Στην Έκθεση Πεπραγμένων για το 2023 που δημοσιοποίησε το Υπερταμείο στα τέλη Ιανουαρίου το θέμα της ανάπλασης της ΔΕΘ (σ.σ. νέο ConfEx Park) εντάσσεται μεν στις προτεραιότητες και επιβεβαιώνεται η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα και η υλοποίηση του έργου με ΣΔΙΤ.
Παράλληλα ωστόσο μεταξύ άλλων γνωστοποιείται ότι “λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του έργου και της σύνθεσης διάφορων χρήσεων, σε συνεργασία με την εταιρεία Deloitte, αποφασίσθηκε να εξετασθεί διακριτά η απόδοση και βιωσιμότητα του εν λόγω έργου ανά δραστηριότητα/τομέα (επιχειρηματικό κέντρο & ξενοδοχείο, πάρκο, εκθεσιακό & συνεδριακό κέντρο) προκειμένου να αποκτηθεί καλύτερη εικόνα των επιμέρους χρηματοδοτικών δυνατοτήτων”. Εύλογα η αναφορά αυτή παραπέμπει σε διαφορετικούς διαγωνισμούς και ταχύτητες, υπάρχουν αναπάντητα ερωτηματικά για τη μορφή του ΣΔΙΤ και τις χρηματοδοτήσεις, υπάρχει χρόνια καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου και στις 29 Ιανουαρίου ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας σε συνέδριο στη Θεσσαλονίκη προανήγγειλε ανακοινώσεις για το θέμα της ανάπλασης εντός του Φεβρουαρίου, ο οποίος ωστόσο λήγει σε δύο ημέρες.