Από έντονη επιχειρηματική κινητικότητα χαρακτηρίζεται η τρέχουσα περίοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το ράλι του τελευταίου τετραμήνου να «τροφοδοτεί» τα σενάρια για νέα deals -και το αντίστροφο. Οι βελτιωμένες αποτιμήσεις στο ταμπλό, αναμφίβολα, έχουν ανοίξει την όρεξη για διάφορες εταιρικές συμφωνίες, η κάθε μία εκ των οποίων, φυσικά, βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο.
Το «πακέτο» του ΤΧΣ
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είναι ο βασικός «πρωταγωνιστής» μιας σειράς κυοφορούμενων deals, δεδομένου ότι μέχρι το 2025 θα πρέπει να έχει μηδενίσει τη συμμετοχή του στις ελληνικές τράπεζες. Έτσι, μετά τα πετυχημένα placements σε Eurobank, Alpha Bank και Εθνική, στις αρχές Μαρτίου είναι η σειρά της Τρ. Πειραιώς.
Το ΤΧΣ κατέχει το 27% των μετοχών της τράπεζας. Μέχρι στιγμής, δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για το ακριβές ποσοστό διάθεσης, ενώ υπό διαπραγμάτευση παραμένει και η τιμή του placement, όπως και τα ποσοστά κατανομής μεταξύ Ελλήνων και ξένων επενδυτών. Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός των επόμενων λίγων ημερών.
Πέραν της Πειραιώς, βέβαια, το ΤΧΣ έχει και ορισμένες ακόμη εκκρεμότητες, όπως είναι για παράδειγμα το εναπομείναν 18,39% στην Εθνική Τράπεζα, αλλά και το 72,54% στην Attica Bank, το οποίο θα διατεθεί στο επενδυτικό κοινό σε μεταγενέστερη περίοδο. Μην ξεχνάμε, δε, ότι στο πακέτο του ΤΧΣ περιλαμβάνεται και ένα ποσοστό μετοχών στις εταιρείες ειδικού σκοπού «mezz», οι οποίες διαπραγματεύονται στην Εναλλακτική Αγορά και αφορούν τις τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων.
Τα «σιγουράκια»
Από εκεί και πέρα, θέμα χρόνου θεωρείται η δρομολογούμενη είσοδος της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη μητρική Lamda Development να επιδιώκει τη δημιουργία πρόσθετης αξίας για τη θυγατρική, η οποία διαχειρίζεται τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της χώρας. Το ίδιο ισχύει και για τη θυγατρική του Ομίλου Viohalco στον τομέα των ακινήτων, με τη Noval Properties να αναμένει τη σειρά της για την Αρχική Δημόσια Προσφορά.
Εντός του 2024 περιμένουμε, επίσης, τη μετάταξη της Performance Technologies από την Εναλλακτική Αγορά στην Κύρια Αγορά, η οποία ωστόσο θα υλοποιηθεί χωρίς Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, δεδομένου ότι η εταιρεία πληροφορικής και τεχνολογίας ήδη πληροί τα κριτήρια της ελάχιστης μετοχικής διασποράς. Σε τροχιά μετάταξης στην Κύρια Αγορά βρίσκεται και η Real Consulting, η οποία δεν αποκλείεται να ακολουθήσει την Performance στη κεντρική «βιτρίνα» του Χρηματιστηρίου.
Τα πιθανά
Εκτός από τα «σιγουράκια», έχουμε και μια σειρά από πιθανά επιχειρηματικά deals, τα οποία έρχονται να τονώσουν ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον στην ελληνική αγορά.
Ας ξεκινήσουμε από την αρκετά πιθανή εισαγωγή της Intracom Properties στο Χρηματιστήριο μέσω της Κλουκίνας – Λάππας. Ο Όμιλος Intracom έχει αποκτήσει το 87,7% των μετοχών της εισηγμένης, η οποία αναμένεται να αποτελέσει το όχημα εισαγωγής της Intracom Properties. Με την ίδια διαδικασία είναι πολύ πιθανό να εισαχθεί στην Κύρια Αγορά και η CD Media, η οποία διαθέτει το 29,3% της εισηγμένης και η οποία φέρεται να βρίσκεται σε σχετικές συζητήσεις με τον έτερο βασικό μέτοχο της Intertech, Κωνσταντίνο Αμοιρίδη.
Τώρα, η βελτίωση των αποτιμήσεων σε Helleniq Energy, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Cenergy έχει φέρει εκ νέου στο προσκήνιο τις πληροφορίες και τα σενάρια για νέα πώληση μετοχών από τους βασικούς μετόχους. Στην περίπτωση της Helleniq Energy, η επιτυχημένη διάθεση του 11% τον περασμένο Δεκέμβριο είναι πιθανό να αποτελέσει την πυξίδα για ακόμη ένα placement από την οικογένεια Λάτση και το ελληνικό δημόσιο. Όσον αφορά τον Όμιλο Viohalco, η πρόθεση για μείωση των ποσοστών που διατηρεί σε ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Cenergy είναι ένα ενδεχόμενο, το οποίο διαρκώς εξετάζεται. Ωστόσο, η απόφαση για ένα placement εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις τρέχουσες αποτιμήσεις στο ταμπλό.
Και μην ξεχνάμε, επίσης, το φημολογούμενο φλερτ για το πλειοψηφικό πακέτο της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία αν και έχει προχωρήσει σε διάψευση των δημοσιευμάτων περί επίτευξης συμφωνίας πώλησης, εξακολουθεί να βρίσκεται σε επαφές για την αναζήτηση της βέλτιστης επιλογής, όσο να αφορά τον μέλλον της, κλείνοντας το «μάτι» σε πιθανό μελλοντικό deal. Υπενθυμίζεται ότι το 37,3% ανήκει στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το 11,06% στον Γιώργο Περιστέρη και το 5,98% στην Atale (συμφερόντων Μαρινάκη).
Σε μια παρόμοια κατάσταση εκτιμάται ότι βρίσκεται και η Ελλάκτωρ σχετικά με την τύχη της Ηλέκτωρ. Παρά τη διάψευση για υποβολή προσφοράς από τη Motor Oil, η διοίκηση αναφέρει ότι εξακολουθεί να εξετάζει όλες τις διαθέσιμες επιλογές για την αξιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων. Με δεδομένη τη συνεργασία Ελλάκτωρ – Motor Oil και στην περίπτωση πώληση της Anemos, δεν θα προκαλούσε έκπληξη η υλοποίηση ενός τέτοιου deal στο μέλλον.
Τα ξεκάθαρα «όχι»
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και οι εισηγμένες, οι οποίες έχουν βάλει οριστικό τέλος στα σενάρια περί εξαγορών ή συγχωνεύσεων. Ξεκάθαρη ήταν, για παράδειγμα, η διοίκηση της ΔΕΗ για το θέμα της Nova, ενώ την πόρτα σε πιθανό deal για την απόκτηση των Μοτοδυναμικής – ΕΛΤΟΝ έχει κλείσει και η Ideal. Τέλος, το ίδιο έχει πράξει και η Δομική Κρήτης για τα σενάρια εξαγοράς της ΒΙΟΤΕΡ.
Οι κεφαλαιοποιήσεις όσων εισηγμένων εμπλέκονται στα κυοφορούμενα deals του Χρηματιστηρίου
- Εθνική 6,6 δισ. ευρώ
- Πειραιώς 4,9 δισ. ευρώ
- Motor Oil 3,0 δισ. ευρώ
- Helleniq Energy 2,5 δισ. ευρώ
- Τέρνα Ενεργειακή 1,9 δισ. ευρώ
- Viohalco 1,5 δισ. ευρώ
- Cenergy 1,3 δισ. ευρώ
- Lamda 1,2 δισ. ευρώ
- Ελλάκτωρ 940 εκατ. ευρώ
- ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ 825 εκατ. ευρώ
- Attica Bank 557 εκατ. ευρώ
- Intracom 341 εκατ. ευρώ
- Performance 73 εκατ. ευρώ
- Real Consulting 71 εκατ. ευρώ
- Κλουκίνα – Λάππας 70 εκατ. ευρώ
- Intertech 11,4 εκατ. ευρώ