Με αφορμή την έκθεση της ΕΥ για τους «Top 10 κίνδυνους στις τηλεπικοινωνίες για το 2024», για τις αλλαγές και τους κινδύνους που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη στις επιχειρήσεις, μίλησε ο Γιώργος Αποστολάκης, έταιρος, επικεφαλής στον τομέα τεχνολογίας, Media και Τηλεπικοινωνιών της ΕΥ Ελλάδος, στην εκπομπή «In Business» με τη Μαρία Σμιλίδου και τον Παύλο Πανταζόπουλο, στο κανάλι της Ναυτεμπορικής.
Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «Φέτος, αυτό που έχει αναδειχθεί πολύ δυνατά (στις έρευνες) είναι το κομμάτι του τι αναστάτωση ή τι αλλαγή, είτε προς το καλό, είτε προς τον κίνδυνο θα φέρει το GenAI το οποίο έχει αλλάξει τελείως τη ζωή μας εδώ και ένα χρόνο περίπου στο τι κάνουν οι επιχειρήσεις για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις».
«Θα αλλάξει γενικά η αγορά εργασίας»
Ο κ. Αποστολάκης αναφέρθηκε στην αγορά εργασίας και στο τι θα δούμε να αλλάζει λόγω της παρουσίας της AI, σχολιάζοντας πως «Θα αλλάξει γενικά η αγορά εργασίας, σε άλλες επιχειρήσεις λιγότερο σε άλλες περισσότερο. Σίγουρα κάποιες εργασίες οι οποίες είναι τυποποιημένες και μπορούν να τυποποιηθούν περισσότερο σε βαθμό ώστε να παίρνει την απόφαση το σύστημα και να την εκτελεί, άρα πολλές από τις διεργασίες που γίνονται κάθε μέρα σε μια εταιρεία θα αυτοματοποιηθούν ακόμα περισσότερο».
«Θα πρέπει να βγει μεγαλύτερη αξία από τους υπαλλήλους»
Μεταξύ άλλων τόνισε πως «Άρα θα πρέπει να βγει μεγαλύτερη αξία από τους υπαλλήλους, θα πρέπει να εκπαιδευτούν σε νέα πράγματα, σε νέες τεχνολογίες, θα αλλάξει τελείως η αγορά. Πιστεύω όχι άμεσα… Αυτή τη στιγμή γίνεται τρομερή δουλειά στο κομμάτι της ένδυσης, γίνεται σε τέτοιο βαθμό που εσύ κάθεσαι και βλέπεις πάνω σου το ρούχο… θα γίνει και πάρα πολύ μεγάλη στο να παραγγέλνουμε από το σπίτι και να μπορούμε να έχουμε μια πλοήγηση ψηφιακή που να μας βοηθά να τα διαλέγουμε…».
«Στην αγορά τεχνολογίας αυτή τη στιγμή είναι πολύ δυσεύρετοι οι υπάλληλοι»
Τέλος ο κ. Αποστολάκης ανέφερε ότι «Είναι η πρώτη φορά σε αυτήν την έρευνα που εμφανίζεται το θέμα δια κράτησης προσέλκυσης ταλέντου στις τηλεπικοινωνίες και είναι και επιτακτικό… Οι μηχανικοί δικτύου φάνηκε από την έρευνα αυτή να είναι λίγο δυσεύρετοι… Στην αγορά τεχνολογίας αυτή τη στιγμή είναι πολύ δυσεύρετοι οι υπάλληλοι και δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου ανεργία σε αυτόν το τομέα, ειδικά στους νέους. Είναι πάρα πολύ δύσκολη και η διακράτηση ταλέντου γιατί με το remote working δεν υπάρχει και τόσο καλή σύνδεση μεταξύ του στελέχους και της εταιρείας».