Προοπτική για λειτουργία εντός της επόμενης διετίας ενός….στοιχειωμένου έργου υποδομής που στην κυριολεξία πέρασε από….σαράντα κύματα, του υδροηλεκτρικού σταθμού ΔΕΗ στη Μεσοχώρα Τρικάλων, ανοίγει η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου,
Ο ΥΗΣ Μεσοχώρας, με ισχύ 161.6 MW (με δύο μεγάλες μονάδες των 80 MW η κάθε μία και μία μικρή μονάδα των 1.6 ΜW) και εκτιμώμενη συνολική ετήσια παραγωγή ενέργειας 384 GWh, ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1986, με τις εργασίες να ολοκληρώνονται το 2001.Κόστισε στη ΔΕΗ 280 εκατ. ευρώ σε ιστορικές τιμές και 400 – 450 εκατ. ευρώ σε σημερινές τιμές.
Ωστόσο, καθώς το έργο συνδέθηκε με το φαραωνικό έργο της εκτροπής του ποταμού Αχελώου (έστω και αν στη συνέχεια αποσυνδέθηκε από΄ αυτό), μπλοκαρίστηκε εξαιτίας μιας μακράς αλυσίδας προσφυγών και δικαστικών εμπλοκών, δημιουργώντας ένα μεγάλο «αγκάθι» στη ΔΕΗ.
Και τούτο διότι η μη λειτουργία του συνεπάγεται από την Επιχείρηση διαφυγόντα έσοδα άνω των 20 εκατ. ευρώ ετησίως από τη μη παραγόμενη ενέργεια. Τουλάχιστον 22 εκατ. ευρώ ακόμα είναι το ετήσιο κόστος για την εξυπηρέτηση των ανενεργών κεφαλαίων που έχουν ήδη επενδυθεί και δεσμευτεί στο έργο.
Μία καθαρή πηγή ενέργειας
Μετά από το «πράσινο» φως του ΣτΕ, ανοίγει ο δρόμος για τα βήματα που θα επιτρέψουν τη λειτουργία του έργου που συνιστά ακόμα μια πηγή καθαρής ενέργειας, προωθώντας την ενεργειακή μετάβαση της χώρας.
Μεταξύ άλλων απαιτούνται ορισμένες αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, εργασίες συντήρησης του φράγματος (που έχει παραμείνει ανενεργό για χρόνια με ό,τι αυτό συνεπάγεται…) και φυσικά η πλήρωση του ταμιευτήρα με νερό.
Το 2026 η λειτουργία του έργου
Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ έχει υπογράψει συμφωνία με τον κροατικό όμιλο Koncar, με αντικείμενο τις δοκιμές και τον έλεγχο της αξιοπιστίας του εξοπλισμού της υδροηλεκτρικής μονάδας, καθώς και τις προπαρασκευαστικές εργασίες για τη θέση της σε λειτουργία.
Η Επιχείρηση τοποθετεί χρονικά τη δυνατότητα έμφραξης και την έναρξη πλήρωσης του ταμιευτήρα εντός του 2025, με εκτιμώμενη λειτουργία του έργου στο τελευταίο τρίμηνο 2026. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στα εξαμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα 2023, «συνεχίζεται η προσπάθεια, σε συνεργασία με την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς και αρχές, ώστε η έμφραξη να καταστεί εφικτή εντός του 2024, με λειτουργία του έργου στο τελευταίο τρίμηνο 2025».