Μία από τις λίγες μετοχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η οποία δεν έχει ακόμη ανακτήσει τα προ-Covid επίπεδα, είναι αυτή της Fourlis Συμμετοχών, η οποία εδώ και αρκετούς μήνες αδυνατεί να αναμετρηθεί με τις κρίσιμες αντιστάσεις των 5 ευρώ, μένοντας κολλημένη στην περιοχή των 3,8 – 4,3 ευρώ.
Μέσα στο τελευταίο 12μηνο, η εισηγμένη της οικογένειας Φουρλή, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας περιλαμβάνονται τα καταστήματα ΙΚΕΑ, Intersport και Holland Barrett, αλλά και μια σειρά επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (μέσω της θυγατρικής Trade Estates), καταγράφει μεταβολή της τάξης μόλις του +10%, υποαποδίδοντας αισθητά σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη (+27%).
Το αποτέλεσμα είναι η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της κατανάλωσης διαρκών αγαθών, να έχει μείνει στάσιμη στα 221 εκατ. ευρώ, με τη μετοχή να υπολείπεται κατά -18% από τα υψηλά 4ετίας των 5 ευρώ και κατά περίπου -40% από τα προ-Covid επίπεδα των 5,8 ευρώ.
Το εντυπωσιακό είναι, δε, ότι η χρηματιστηριακή αξία της θυγατρικής Trade Estates ανέρχεται στα… 209 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου στα ίδια επίπεδα με τη μητρική.
Ελκυστική τιμή
Αυτήν την στιγμή, με βάση τα στοιχεία του Bloomberg, η μετοχή της Fourlis διαπραγματεύεται στο 12,3x σε όρους P/E (πολλαπλασιαστικής κερδοφορίας) και στο 1,15x σε όρους P/BV (λογιστική αξία). Ο δείκτης τιμής/πωλήσεις (P/S) προσδιορίζεται στο 0,4x.
Κάνοντας μια απλή σύγκριση με τις ομοειδείς εταιρείες της Ευρώπης (P/E 16,4x και P/BV 3,02x), αλλά και τις ομοειδείς εταιρείες των αναπτυσσόμενων αγορών (P/E 25,5x και P/BV 3,4x) εξάγεται το συμπέρασμα ότι η τιμή της Fourlis είναι αρκετά υποτιμημένη, αλλά και αρκετά ελκυστική για όσους θέλουν να επενδύσουν σ’ αυτήν.
Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη είναι εύλογο οι αναλυτές να έχουν βάσιμες υποψίες για μια θετική κίνηση σε μεσο-μακροπρόθεσμο επίπεδο, θέτοντας τη μέση τιμή – στόχο στα 5,13 ευρώ, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε περιθώριο ανόδου της τάξης του 20%.
Η Alpha Finance, μάλιστα, τοποθετεί τον πήχη σε βάθος 12μηνου στα όρια των 6 ευρώ, ενώ η Eurobank «βλέπει» τη μετοχή στα 5,45 ευρώ.
Τα μεγέθη 9μήνου
Στο 9μηνο του 2023, ο συνολικός δανεισμός του Ομίλου μειώθηκε κατά 19,5 εκατ. ευρώ και έφθασε στα 262,5 εκατ. ευρώ, με τον καθαρό δανεισμό να περιορίζεται στα 94,4 εκατ. ευρώ.
Τα λειτουργικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων, δε, αυξήθηκαν κατά 29% και αναρριχήθηκαν στα 31,5 εκατ. ευρώ, με το περιθώριο να διευρύνεται στο 8,1% από 6,9% το αντίστοιχο διάστημα του 2022.
Οι πωλήσεις, τέλος, διαμορφώθηκαν σε 389,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 10,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με τον τζίρο στα ΙΚΕΑ να βελτιώνεται κατά 17,5% και στα Intersport κατά 9%.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)