Συνέντευξη στην εκπομπή «In Business» του Naftemporiki TV με τη Μαρία Σμιλίδου και τον Παύλο Πανταζόπουλο, παραχώρησε o Νίκος Αυλώνας, πρόεδρος του Κέντρου Αειφορίας (CSE).
Όπως ανέφερε, «το Κέντρο Αειφορίας είναι ένας διεθνής οργανισμός, εκπαιδευτικός και συμβουλευτικός που συμβουλεύει κυβερνήσεις και μεγάλες πολυεθνικές σε 30 χώρες, κυρίως Β. Αμερική, Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ασία, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε στρατηγικές προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, προκειμένου να μπορέσουμε να πάμε συνολικά προς τη μετάβαση, σε μια ουσιαστικά οικονομία χαμηλών εκπομπών ρύπων που είναι και το στοίχημα όχι μόνο της Ε.Ε. αλλά και πολλών άλλων κρατών ανά την υφήλιο».
Για τα κριτήρια ESG, ο κ. Αυλώνας εξήγησε ότι είναι συγκεκριμένα κοινωνικά, περιβαλλοντικά και κριτήρια εταιρικής διακυβέρνησης, τα οποία όπως είπε, «ουσιαστικά διευκολύνουν τους επενδυτές να προσανατολιστούν προς εταιρείες ή επενδύσεις που, πληρώντας αυτά τα κριτήρια, είναι βιώσιμες και πιο ισορροπημένες ως προς το περιβάλλον και ως προς την κοινωνία συνολικά. Άρα είναι κριτήρια που υποστηρίζουν τη βιωσιμότητα των επενδύσεών τους στην πραγματικότητα».
Το αποτύπωμα των ESG είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού, όπως ανέφερε, ο κ. Αυλώνας, «αυτή τη στιγμή εκπροσωπούν το 50% των επενδυτικών κεφαλαίων του πλανήτη, γύρω στα 15 τρισ. δολάρια, άρα είναι οι μισές επενδύσεις που κινούνται αυτή τη στιγμή στον πλανήτη, είναι κάτι πραγματικό το οποίο ενισχύει και επιταχύνει την οικονομία προς μια κατεύθυνση οικονομίας χαμηλών εκπομπών ρύπων μεταξύ άλλων. Πρακτικά, οι επενδυτές πλέον έχουν αρχίσει και λένε ότι δεν θέλουμε να επενδύουμε σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων, θέλουμε να επενδύουμε είτε σε εταιρείες που έχουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είτε σε εταιρείες που είναι υπεύθυνες και πληρούν τα κριτήρια ESG… Στην πραγματικότητα τα κριτήρια ESG, τι σου λένε; Σου λένε ότι δεν μας ενδιαφέρει μόνο το κέρδος, το κέρδος ενδιαφέρει όλους. Μας ενδιαφέρει αυτό το κέρδος να το αποκτά η εταιρεία με ισορροπημένο τρόπο. Δηλαδή σεβόμενη τους εργαζόμενους, να έχουν ίσες θέσεις ανδρών και γυναικών σε διοικητικές θέσεις που είναι σημαντικό κομμάτι των κριτηρίων ESG, να έχει καλή εταιρική διακυβέρνηση η εταιρεία, να μην έχει ατυχήματα και να είναι μια καλή ισορροπημένη εταιρεία κοινωνικά και περιβαλλοντικά σε όλα τα επίπεδα. Αυτές οι εταιρείες αποδίδουν πολύ καλύτερα οικονομικά από όλες τις άλλες εταιρείες που θεωρούνται εταιρείες υψηλού ρίσκου».
Για το κατά πόσο οι ελληνικές εταιρείες είναι έτοιμες και μπορούν να εφαρμόσουν τα κριτήρια ESG, ο κ. Αυλώνας σχολίασε ότι «η Ε.Ε. από το 2022 με το EU Taxonomy είπε ότι σε όλες τις τράπεζες, σε όλον τον χρηματοοικονομικό τομέα, επιβάλλεται να χρησιμοποιούνται κριτήρια ESG στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Αυτό λοιπόν είναι όπως ονομάζεται ‘αλλαγή πίστας’ για το επιχειρείν στην Ελλάδα, γιατί πρέπει να ξεχάσουν τον τρόπο με τον οποίο χρηματοδοτούνταν οι επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια. Δεν αναφέρομαι στις μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις, αναφέρομαι και στις μικρές μεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις, άρα θα επηρεάσει δεκάδες επιχειρήσεις όλη αυτή η νέα νομοθεσία προς το τραπεζικό σύστημα».
Τα καλά νέα, σύμφωνα με τον κ. Αυλώνα, είναι ότι οι μεγάλες, εισηγμένες και μη, επιχειρήσεις έχουν προετοιμαστεί για αυτό το κομμάτι. «Τα κακά νέα είναι ότι στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις τα πράγματα δεν είναι πολύ καλά. Οι μεσαίες έχουν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις και στο κομμάτι της χρηματοδότησης, αλλά ακόμα χειρότερα και στο κομμάτι να παρέχουν προϊόντα σε πελάτες τους στο εξωτερικό. Να μην ξεχνάμε ότι αυτά θα επιβληθούν και στο κομμάτι supply chain (εφοδιαστική αλυσίδα) , άρα θα πληγούν άμεσα και πάρα πολύ γρήγορα και στο κομμάτι αυτό. Προσωπικά θεωρώ ότι οι επιχειρήσεις αυτές βρίσκονται σε πολύ μεγάλο υπαρξιακό κίνδυνο αυτήν την στιγμή, χωρίς καν να το έχουν κατανοήσει» συμπλήρωσε.