Πραγματικότητα αποτελεί μετά από πολύμηνη αναμονή η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς «ThessINTEC» στην περιοχή της Περαίας Θεσσαλονίκης, που φιλοδοξεί να καταστήσει τη Θεσσαλονίκη σε διεθνές hub επενδύσεων καινοτομίας, σε συνέχεια της από 12.1.2024 θετικής γνωμάτευσης του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Συγκεκριμένα, το ΠΔ για το ThessINTEC – με στοιχεία ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 83, Τεύχος Τέταρτο, 15 Φεβρουαρίου 2024 – αφορά στην Έγκριση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου στο ακίνητο 1160 του Αγροκτήματος Δ.Κ. Περαίας, Δήμου Θερμαϊκού (Ν. Θεσσαλονίκης), καθορισμό χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης, περιβαλλοντική έγκρισή του και έγκριση Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής αυτού.
Το project έχει ενταχθεί με το ποσό των 35 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ ποσό ήδη 10 εκατ. ευρώ έχει πιστωθεί στον φορέα υλοποίησης του έργου και έχουν διασφαλιστεί άλλα 20 εκατ. ευρώ από ιδιωτικούς πόρους, ενώ έχει συναφθεί συμφωνία παραχώρησης του 40% της δομήσιμης έκτασης του «ThessINTEC» στο ισραηλινό fund JLTV και στο Τεχνολογικό Πάρκο της Beersheva, που θα μεταφέρουν πολύτιμη ισραηλινή τεχνογνωσία και θα προβούν σε επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ.
Επίσης, το ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης) θα αναπτύξει πρόσθετες δικές του ερευνητικές υποδομές εντός του «Thess INTEC» με επένδυση 25 εκατ. ευρώ, ενώ επίσης προβλέπεται βάσει σχετικής συμφωνίας χρηματοδότηση ύψους 18 εκατ. ευρώ για τις εξωτερικές υποδομές του Πάρκου από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Σε βάθος δεκαετίας αναμένεται οι επενδύσεις να ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ.
Η έναρξη των εργασιών κατασκευής των υποδομών του Πάρκου, σύμφωνα με τον πρόεδρο και CEO του φορέα υλοποίησης του project, γνωστό επιχειρηματία του κλάδου της Αγροτεχνολογίας και πρώην πρόεδρο του ΣΒΕ, Νίκο Ευθυμιάδη, αναμένεται τον Μάρτιο και οι ισραηλινοί επενδυτές παραμένουν ζεστοί για τη συμμετοχή τους.
Μέτοχοι του φορέα υλοποίησης είναι τρία Πανεπιστήμια, το Ερευνητικό Κέντρο ΕΚΕΤΑ, φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ το έργο υποστηρίζουν κατά το στάδιο ωρίμανσης του μέσω Α.Ε. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα συνολικά 25 εμβληματικές επιχειρήσεις / χορηγοί. Το 58% των μετόχων είναι του ιδιωτικού και το 42% του δημόσιου τομέα.