Θετικές υπό τις προϋποθέσεις της ενίσχυσης της εξωστρέφειας και της αύξησης των παραγόμενων ποικιλιών είναι οι προοπτικές για την ανάπτυξη της παραγωγής του ελληνικού ρυζιού και την επώνυμη καθιέρωσή του στη διεθνή αγορά. Η παραπάνω εικόνα προκύπτει από τις εργασίες του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ρυζιού που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η ΕΔΟΡΕΛ (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελληνικού Ρυζιού.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδος, Γεωργία Κωστηνάκη, η παραγωγή ρυζιού στη χώρα μας βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή και σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι απαραίτητο να καθίσουν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές σε ένα τραπέζι ειλικρινούς διαλόγου με συντονιστή την ΕΔΟΡΕΛ, με στόχο την κατάρτιση ενός κεντρικού σχεδίου για το αύριο του ελληνικού ρυζιού.
Κατά την ίδια, επίσης, η ελληνική παραγωγή δεν καλύπτει ούτε το μισό της ζήτησης, λ.χ. στην ποικιλία καρολίνα, και τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της μονοκαλλιέργειας και καλλιέργειας περισσοτέρων ποικιλιών και ποικιλιών με ζήτηση στη διεθνή αγορά, στα βήματα της Ιταλίας όπου παράγονται 150 ποικιλίες.
Με δεδομένο ότι μελέτες δείχνουν ότι το ρύζι μπορεί να καλλιεργηθεί και με λιγότερα νερά, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΣΘ Α.Ε., Χρήστος Τσιχήτας, εξέφρασε την άποψη ότι είναι δυνατόν να αυξηθούν οι ορυζοκαλλιέργειες στη χώρα μας στα 300-320 χιλιάδες στρέμματα έναντι 230-250 χιλιάδες σήμερα και εκτίμησε γενικότερα ότι η ορυζοκαλλιέργεια «έχει μέλλον και στην περιοχή μας και στη χώρα». Όπως σημείωσε, παράγουμε 220.00-230.000 τόνους με το 40% να καταναλώνεται στη εγχώρια αγορά και το 60% να εξάγεται, ενώ όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΔΟΡΕΛ και του Α’ Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας, Χρήστος Γκαντζάρας, το ελληνικό ρύζι είναι ένα προϊόν άκρως ανταγωνιστικό και κυρίως ασφαλές προς κατανάλωση καθώς εφαρμόζονται όλοι οι ευρωπαϊκοί κανόνες, με αποτέλεσμα να παράγεται ένα προϊόν ξεκάθαρα ποιοτικότερο από οποιοδήποτε προϊόν εισάγεται από τρίτες χώρες.
Η Αντιπρόεδρος της ΕΔΟΡΕΛ και μέλος του δ.σ. της Αφοί Κ.Καραγεωργίου ΑΕΒΕ-3ΑΛΦΑ, Όλγα Κουρέα, επισήμανε ότι στην Ευρώπη παρατηρείται αισθητή μείωση τόσο των καλλιεργούμενων εκτάσεων όσο και της παραγωγής, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι εισαγόμενες ποσότητες ρυζιού, ενώ παράλληλα μειώνονται και οι ευρωπαϊκές εξαγωγές. Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές ρυζιού έρχονται κυρίως από Πακιστάν και τη Μιανμάρ και συνολικά οι εισαγωγές της Ε.Ε. σε ρύζι από το 2021 και εξής έχουν αυξηθεί κατά 58%.
Σύμφωνα, δε, με τον Διευθυντή Πωλήσεων της Agrino, Βασίλη Μπεγκλή, έχουν περιοριστεί σημαντικά οι ποσότητες κατανάλωσης ρυζιού στη χώρα μας. Αναλυτικότερα, υπάρχει πτώση στον όγκο του τυποποιημένου ρυζιού που πωλήθηκε από τα σούπερ-μάρκετ κατά 7,4% την περίοδο 2022-2023 και αύξηση της αξίας του κατά 4,7%, έχουν μειωθεί οι ποσότητες των συσκευασιών που αγοράζουν οι καταναλωτές – δεν αγοράζουν πια συσκευασίες ενός και δυο κιλών αλλά 500 γραμμαρίων – και υπάρχει ανάγκη για ένα ποιοτικό ρύζι αλλά και για αύξηση της κατανάλωσής του.
Σε διαδικτυακό χαιρετισμό του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, γνωστοποίησε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα «φέρει» νέο νομοσχέδιο για τη λειτουργία των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων στην Ελλάδα στο τέλος του τρέχοντος μήνα. Όπως διευκρίνισε, σχετικά, ο γ.γ. του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος, το νομοσχέδιο αυτό θα προβλέπει μεταξύ άλλων τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Διεπαγγελματικών Οργανώσεων.