Nέες επενδύσεις για το τρέχον έτος, καθώς και σημαντικές συνεργασίες που θα το ξεχωρίσουν στην αγορά της Οφθαλμολογίας κάνει το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου, Περικλή Μαρκούση, τόσο οι συνεργασίες αυτές, όσο και η επέκταση σηματοδοτούν μια νέα εποχή και ένα πλάνο λαμπρών προοπτικών για το Ινστιτούτο.
Κύριε Μαρκούση, πώς ξεκίνησε η ιδέα του Κέντρου Ophthalmica;
Το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica στην πραγματικότητα αποτελεί το αποτέλεσμα μιας συγχώνευσης τριών οφθαλμολογικών κέντρων της Θεσσαλονίκης. Το έτος 2013 μια ομάδα οφθαλμιάτρων χειρουργών οραματίστηκε την δημιουργία μιας πολυδύναμης Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας (Μ.Η.Ν.) που θα παρείχε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες οφθαλμολογικής φροντίδας σε κλινικό, διαγνωστικό, θεραπευτικό και χειρουργικό επίπεδο, καλύπτοντας όλες τις υπο-ειδικότητες της οφθαλμολογίας και υποστηρίζοντας όλο το φάσμα των οφθαλμικών παθήσεων σε ασθενείς κάθε ηλικίας.
Ποια είναι τα ορόσημα της δεκαετίας αυτής;
Από την έναρξη της δραστηριότητάς της έχουμε δημιουργήσει μία άρτια ομάδα εξειδικευμένων οφθαλμιάτρων και επιστημόνων, που είναι σε θέση να διαχειρίζεται αποτελεσματικά ακόμα και περιστατικά πολύ υψηλού βαθμού δυσκολίας που απαιτούν συνδυασμό και συνεργασία συγκεκριμένων υπο-ειδικοτήτων.
Επιπλέον, με τα ειδικά πρωτόκολλα πιστοποίησης ISO, που διαθέτουμε από το 2015, διασφαλίζουμε την απρόσκοπτη λειτουργία του οφθαλμολογικού εξοπλισμού και την μέγιστη ασφάλεια των χειρουργικών – επεμβατικών διαδικασιών.
Σε επίπεδο εκπαίδευσης, από το 2014 διοργανώνουμε κάθε 2 έτη το επιστημονικό συνέδριο «Thessaloniki Revision Course in Ophthalmology» με προσκεκλημένους ομιλητές διεθνούς φήμης, ενώ το Ινστιτούτο Ophthalmica συμμετέχει από το 2016 σε πολυκεντρικές μελέτες και κλινικές δοκιμές, σε συνεργασία με κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες.
Επίσης, ήδη από το 2017, επενδύουμε στην καινοτομία, δοκιμάζοντας διαγνωστικές τεχνικές με οφθαλμολογικά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) και απόλυτα εξατομικευμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις διασύνδεσης κολλαγόνου (corneal cross linking – CXL) για την αντιμετώπιση του κερατόκωνου.
Το 2018 δημιουργήσαμε το πρώτο πλήρες Μουσείο Οφθαλμολογίας στη χώρα μας, ενώ παράλληλα με γνώμονα πάντοτε την βέλτιστη εξυπηρέτηση του ασθενούς, σχεδιάσαμε και καθιερώσαμε την πρωτοπόρο υπηρεσία “Ophthalmica@home”. Με την υπηρεσία αυτή παρέχουμε ολοκληρωμένες λύσεις οφθαλμικής υγείας στον ιδιωτικό χώρο ασθενών (κατ’ οίκον), που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις μας.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί η σημαντική ανάπτυξη του επεμβατικού εξοπλισμού του Ινστιτούτου στην οποία προχωρήσαμε το 2021, ενώ το 2022 ξεκινήσαμε επίσημα την συνεργασία μας με τον ΕΟΠΥΥ για συγκεκριμένα Κλειστά Ενοποιημένα και Ημερήσια Νοσήλια (ΚΕΝ – ΗΝ).
Φυσικά, τα δέκα αυτά χρόνια λειτουργίας επιστεγάστηκαν με τη συνεργασία ορόσημο, με τον τεράστιο ευρωπαϊκό όμιλο Sanoptis.
Σε ποιους τομείς εξειδικεύεται το Ινστιτούτο Ophthalmica;
Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι ότι μέσα από την συνεργασία μεταξύ οφθαλμολογικών υπο-ειδικοτήτων βρισκόμαστε στη πρώτη γραμμή αντιμετώπισης πολύπλοκων και υψηλού βαθμού δυσκολίας περιστατικών. Το Ινστιτούτο διαθέτει όχι μόνο εργαστήρι ηλεκτροφυσιολογίας της όρασης, αλλά και ειδικό τμήμα ξηροφθαλμίας, βλεφαρίτιδας και οφθαλμικής επιφάνειας, τμήμα χειρουργικής βλεφάρων, δακρυϊκής συσκευής & οφθαλμικού κόγχου, όπως επίσης και τμήμα παιδοοφθαλμολογίας, για την εξυπηρέτηση ασθενών βρεφικής και παιδικής ηλικίας. Επιπλέον, διαθέτουμε 4 μοντέρνες και πλήρως εξοπλισμένες χειρουργικές αίθουσες, χρησιμοποιώντας τελευταίας γενιάς ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό (Constellation, Centurion, Stellaris, Visumax, Amaris, Mosaic, Artevo, Lumera κα άλλα μικροσκόπια Zeiss).
Μόνο τη δεκαετία 2013 – 2023 η επιστημονική μας ομάδα με τους κορυφαίους χειρουργούς οφθαλμιάτρους έχει πραγματοποιήσει 31.240 επιτυχημένες ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις (ενέσεις) για την αντιμετώπιση οφθαλμικών παθήσεων οπισθίου ημιμορίου, 32.660 χειρουργικές επεμβάσεις αφαίρεσης καταρράκτη, 14.710 διαθλαστικές επεμβάσεις με laser, 3.630 επεμβάσεις υαλοειδούς, αμφιβληστροειδούς & ωχράς κηλίδας, 1.810 επεμβάσεις κερατοειδούς και προσθίων ημιμορίων, ενώ συνολικά έχει διαχειριστεί 253.780 κλινικά και διαγνωστικά περιστατικά.
Αναφερθήκατε σε νέες επενδύσεις για μηχανήματα το 2024. Ποιο είναι το ύψος της επένδυσης αυτής;
Πράγματι, το 2024 πρόκειται να υλοποιήσουμε ένα εμβληματικό επενδυτικό πρόγραμμα, συνολικού ύψους 6,4 εκατομμυρίων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αγορά του νέου ακινήτου, που θα αναβαθμίσει κάθετα την περίθαλψη στη Βόρεια Ελλάδα με άμεσα οφέλη για τον ασθενή. Για το ίδιο έτος, το πρόγραμμα περιλαμβάνει επενδύσεις και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, καθώς και την κατασκευή του νέου κέντρου μας.
Το Ινστιτούτο Ophthalmica αποτελεί τη μοναδική οφθαλμολογική Μ.Η.Ν. στη Βόρεια Ελλάδα, στην οποία θα εφαρμόζεται σύντομα η εξελιγμένη μέθοδος SMILE (lenticule extraction με femtosecond laser) στις διαθλαστικές επεμβάσεις, για την αντιμετώπιση των γνωστών σε όλους διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός). Η επένδυση θα αφορά, επίσης, υπερσύγχρονα διαγνωστικά – απεικονιστικά συστήματα και χειρουργικά μικροσκόπια, αναβαθμίζοντας ραγδαία την παρεχόμενη ιατρική φροντίδα.
Για το νέο κέντρο που σχεδιάζει η Ophthalmica στην περιοχή της Καλαμαριάς σε τι ύψος φτάνει η επένδυση;
Το επενδυτικό πρόγραμμα που θα υλοποιήσουμε περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 4,8 εκ. ευρώ σε κτιριακές υποδομές, αναβαθμίζοντας την εμπειρία των ασθενών και του δικτύου συνεργατών μας με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις.
Τι ήταν αυτό που συνέβαλε στη συνεργασία με τη Sanoptis;
Ο Ευρωπαϊκός Όμιλος Sanoptis, ήδη από το 2ο μισό του έτους 2022 επεκτείνει δυναμικά το δίκτυό του στη Νότια Ευρώπη, με πρωταρχικό παράγοντα το πολύ υψηλό επίπεδο επιστημονικής εξειδίκευσης και αριστείας στην οφθαλμολογία. Κατόπιν εκτεταμένης μελέτης και αναλυτικής αξιολόγησης ποιοτικών δεικτών, ο Όμιλος επέλεξε να εντάξει στο δίκτυο του το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica, αποτελώντας ουσιαστικά την πρώτη Οφθαλμολογική Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας (Μ.Η.Ν.) της Βορείου Ελλάδος που μπήκε στο group.
Τι προβλέπει η συνεργασία αυτή; Τι προσδοκάτε εσείς ως Ophthalmica από αυτή τη συνεργασία για το μέλλον;
Mε την ένταξη του Ινστιτούτου Ophthalmica στον τεράστιο Ευρωπαϊκό όμιλο Sanoptis αποδεικνύεται όχι μόνο η επιτυχημένη πορεία 10 ετών, αλλά ταυτόχρονα και η αναγνώριση της επιστημονικής μας ομάδας, η οποία προσπαθεί σταθερά να διατηρεί ανεπηρέαστο το πρωταγωνιστικό της προφίλ στην άσκηση της σύγχρονης οφθαλμολογίας. Η συγκεκριμένη συνεργασία σηματοδοτεί μια νέα εποχή και ένα πλάνο λαμπρών προοπτικών, ανταλλάσσοντας τεχνογνωσία και κλινική εμπειρία με το group.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος Sanoptis διαθέτει στο δυναμικό του ένα πλήθος με 300 επιλεγμένα οφθαλμολογικά κέντρα και ιατρεία, τα περισσότερα από εκείνα στην Ελβετία και στη Γερμανία, τα οποία παρέχουν πολύ υψηλής ποιότητας υπηρεσίες οφθαλμολογικής φροντίδας σε κλινικό, διαγνωστικό, θεραπευτικό και επεμβατικό – χειρουργικό επίπεδο, καλύπτοντας όλο το φάσμα της σύγχρονης οφθαλμολογίας.
Επομένως, με την διασύνδεση και την διαρκή επαφή της έμπειρης και καταξιωμένης επιστημονικής μας ομάδας με τα υπόλοιπα αναγνωρισμένα και διεθνούς φήμης κέντρα του Ομίλου προσβλέπουμε στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και κλινικής εμπειρίας, όπως επίσης και στην συμμετοχή σε νέα ερευνητικά – θεραπευτικά πρωτόκολλα που συνδέονται με την αντιμετώπιση οφθαλμολογικών παθήσεων.
Στο Ινστιτούτο Ophthalmica δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά με μοναδικό στόχο την προστασία και θωράκιση της όρασης, με γνώμονα πάντοτε την ειλικρινή αφοσίωση κι ευαισθησία στις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ασθενή.
Το Ινστιτούτο Ophthalmica λειτουργεί με πολύ μεγάλη επιτυχία ως Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας. Υπάρχουν ακόμα κάποια κενά στη νομοθεσία που θα διευκόλυναν τη λειτουργία σας;
Ίσως μελλοντικά η πολιτεία θα μπορούσε να αξιολογήσει το ενδεχόμενο να υπήρχε δυνατότητα και για τις ιδιωτικές οφθαλμολογικές Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (Μ.Η.Ν.) να υποστηρίζουν χειρουργικές επεμβάσεις κερατοπλαστικής (μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς).
Ποιες εξειδικευμένες νέες τεχνολογίες χρησιμοποιούν οι επιστήμονες στο Κέντρο;
Αναφορικά με νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στο Ινστιτούτο Ophthalmica, αξίζει αναμφισβήτητα να αναφέρουμε το νέο χειρουργικό μικροσκόπιο Artevo 800 με live οπτική τομογραφία συνοχής (OCT) και 3D απεικόνιση σε οθόνη πολύ υψηλής ανάλυσης, το σύστημα Mosaic για εξατομικευμένες θεραπείες διασύνδεσης κολλαγόνου (corneal cross linking – CCXL) για την αντιμετώπιση του κερατόκωνου και μορφών κερατεκτασίας. Επίσης, το Amaris 1050RS excimer laser που αποτελεί το πλέον σύγχρονο laser εξάχνωσης στη διαθλαστική χειρουργική, το Visumax 800 με το οποίο σύντομα θα γίνονται επεμβάσεις laser μόνο με τεχνολογία femtosecond laser και φυσικά τελευταίας γενιάς συστήματα φακοθρυψίας για την χειρουργική αφαίρεση του καταρράκτη, καθώς και εξοπλισμός που υποστηρίζει επεμβάσεις οπίσθιας υαλοειδεκτομής (βιτρεκτομής) για την αντιμετώπιση παθήσεων του αμφιβληστροειδή και της ωχράς κηλίδας. Τέλος, η επιστημονική μας ομάδα διαθέτει την τεχνογνωσία για την χρήση και ένθεση premium εμφυτευμάτων (πολυεστιακών και EDoF ενδoφακών) για την παράλληλη αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας συνδυαστικά με τις επεμβάσεις καταρράκτη.
Μέσα στα πολλά αντικείμενα το Ινστιτούτο έχει εκπονήσει ένα πρόγραμμα όπως έμαθα με την ονομασία «Γυαλιά 2ης Ευκαιρίας». Τι είναι τα Γυαλιά 2ης Ευκαιρίας και πώς ξεκίνησε αυτό το έργο;
Στο Ινστιτούτο Ophthalmica αποδεικνύουμε εμπράκτως την σημαντική θέση που έχουν οι δράσεις κοινωνικής προσφοράς στην εταιρική μας ταυτότητα και κουλτούρα. Με το στοχευμένο πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης «Δώστε στα γυαλιά σας μια δεύτερη ευκαιρία, χαρίστε τα σε εκείνους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη», συγκεντρώνουμε γυαλιά οράσεως και σκελετούς σε ειδικά stands ανακύκλωσης και τα παρέχουμε σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες με απώλεια όρασης και σε συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά διαθλαστικά σφάλματα.
Η συμβολή του προγράμματος αυτού είναι καθοριστική, καθώς ήδη έχουμε προχωρήσει σε 7 μαζικές αποστολές συνολικά 10.000 σκελετών και οπτικών σε χώρες της Αφρικής τα τελευταία 3 χρόνια.
Σε αυτή την πρωτοβουλία και για την ενίσχυση της προσπάθειας μας, είναι καθοριστική η συμβολή των εταιρειών – συνεργατών μας για την ευαισθητοποίηση ολοένα και περισσότερων συμπολιτών μας.
Στην παρουσίαση της συνεργασίας σας με τον ελβετικό οίκο αναφερθήκατε στο 1ο Οφθαλμολογικό Μουσείο που έχετε δημιουργήσει. Τι περιέχει αυτό το Μουσείο;
Στο Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica δημιουργήσαμε το 2019 το πρώτο πλήρες Μουσείο Οφθαλμολογίας στην Ελλάδα, στο οποίο παρουσιάζεται η ιστορία της οφθαλμολογίας. Προβάλλονται οι σημαντικότερες καινοτομίες σε διαγνωστικές, θεραπευτικές και επεμβατικές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορους πολιτισμούς, σπάνια χειρουργικά εργαλεία, αλλά και μια σειρά από οφθαλμολογικά όργανα που καθόρισαν τελικά τις σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης των οφθαλμικών παθήσεων που εφαρμόζουμε σήμερα.
Επίσης, πραγματοποιείται μια ιστορική αναδρομή σε σημαντικά πρόσωπα που καθόρισαν και ανέδειξαν την επιστήμη της οφθαλμολογίας μέσα στους αιώνες.
Αξίζει να σημειωθεί η σπουδαία συνεισφορά του συνιδρυτή του Ινστιτούτου Ophthalmica, οφθαλμιάτρου – χειρουργού, κ. Λέανδρου Βατάκα, στον οποίον άνηκε μια πολύ μεγάλη σειρά από αντικείμενα και όργανα του Μουσείου Οφθαλμολογίας, καθώς και η πολύτιμη βοήθεια του σημαντικού μας συνεργάτη οφθαλμιάτρου χειρουργού κ. Πέτρου Ράσογλου, που επιμελήθηκε και συντόνισε το έργο.
Στο Μουσείο Οφθαλμολογίας, που στεγάζεται στην βασική μονάδα του Ινστιτούτου Ophthalmica, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν στους χώρους αναμονής φορητά οπτόμετρα, τεστ χρωματικής αντίληψης, οφθαλμοσκόπια, σκιασκόπια, δοκιμαστικούς σκελετούς, ειδικές σειρές από οπτικά πρίσματα, φακόμετρα, τονόμετρα, μαχαιρίδια, ράμματα, βλεφαροδιαστολείς και διαστολείς ίριδας, αλλά και αρκετά διαγνωστικά – απεικονιστικά συστήματα του παρελθόντος, εκθέματα, που θα κερδίσουν αμέσως το ενδιαφέρον κάθε επισκέπτη, ασθενή ή συνοδού. Το Μουσείο Οφθαλμολογίας του Ινστιτούτου Ophthalmica συνεχώς εμπλουτίζεται με νέα εκθέματα και δωρεές φίλων οφθαλμιάτρων και συνεργατών.
Καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για το 2024. Πού στοχεύει και για πόσο χρονικό διάστημα να παραμείνει;
Η καμπάνια ευαισθητοποίησης 2024 επικεντρώνεται σε πέντε κύριους τομείς που αφορούν σημαντικές oφθαλμολογικές παθήσεις: την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, τον κερατόκωνο, το γλαύκωμα και την αμβλυωπία. Στο πλαίσιο αυτό, θα παρέχουμε ειδικά εκπτωτικά πακέτα οφθαλμολογικού ελέγχου και μαζικά screenings συγκεκριμένων διαγνωστικών μεθόδων και τεχνικών. Πιο συγκεκριμένα και με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού, οι ασθενείς θα έχουν ειδικές εκπτώσεις την Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος (10 – 16 Μαρτίου) για την ειδική εξέταση της τονομέτρησης, ενώ την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (7 Απριλίου) και την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (10 Οκτωβρίου) για πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο (check-up). Επιπλέον, την Παγκόσμια Ημέρα Κερατόκωνου (10 Νοεμβρίου) για την ειδική εξέταση της τοπογραφίας κερατοειδούς και τέλος, την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου) για την οπτική τομογραφία συνοχής (OCT) και την ειδική εξέταση φωτογράφησης βυθού του οφθαλμού.
Πρωταρχικός μας στόχος με την καμπάνια ευαισθητοποίησης 2024 είναι να τονίσουμε την σημασία του τακτικού οφθαλμολογικού ελέγχου για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση αλλά και την βέλτιστη αντιμετώπιση των παραπάνω οφθαλμολογικών παθήσεων που μπορεί να αποτελέσουν αιτία απώλειας της όρασης.
Κλείνοντας δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στη σημαντικότητα ενός check up. Τι θα συμβουλεύατε το κοινό;
Η πρόληψη είναι δύναμη, ειδικά για οφθαλμικές καταστάσεις που μπορεί να παραμένουν αδιάγνωστες. Η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση, σε συνδυασμό με την εφαρμογή σύγχρονων θεραπευτικών τεχνικών και μεθόδων, είναι σε θέση να εμποδίσουν την εξέλιξη σοβαρών οφθαλμολογικών παθήσεων και να αποφευχθούν έτσι σενάρια που μπορεί να χαρακτηριστούν καταστροφικά για την όραση. Ένας προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος διάρκειας 20 λεπτών είναι πολύτιμος και πρωταρχικός στόχος μας για το 2024 είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού.