Skip to main content

Tράπεζες, οι απόλυτες «πρωταγωνίστριες» του Χρηματιστηρίου: Το ράλι, οι καταλύτες και οι στόχοι

Στα 22,4 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών ιδρυμάτων

Με ένα ράλι άνω του 15% από τις αρχές του έτους, ο τραπεζικός δείκτης είναι και φέτος ο απόλυτος «πρωταγωνιστής» του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Οι αποδόσεις του κλάδου είναι σχεδόν διπλάσιες του Γενικού Δείκτη (περίπου +8,5%), με τους περισσότερους αναλυτές να ομονοούν ότι το ανοδικό momentum, κατά πάσα πιθανότητα, θα συνεχιστεί.

Οι βασικοί καταλύτες για το μέχρι στιγμής τραπεζικό άλμα, το οποίο έρχεται να προστεθεί στο +65% του 2023, εδράζονται:

α) στην αποεπένδυση του δημοσίου,

β) στη βελτιούμενη κερδοφορία,

γ) στη διανομή μερισμάτων (η πρώτη έπειτα από αρκετά χρόνια),

δ) στο σταθερό πολιτικό / δημοσιονομικό / οικονομικό περιβάλλον, αλλά και

ε) στην υψηλή διεθνή ζήτηση για ελληνικά assets.

Ελκυστικές τιμές

Όλα αυτά καθιστούν τις τραπεζικές μετοχές αρκετά ελκυστικές, καθώς -παρά το εν εξελίξει ράλι- ο δείκτης κερδοφορίας P/E παραμένει σε μονοψήφια επίπεδα, ενώ ο δείκτης λογιστικής αξίας P/BV δεν ξεπερνά το 1x.

Την ίδια στιγμή, η διστακτικότητα των κεντρικών τραπεζών να προχωρήσουν σε άμεση χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, επί της ουσίας, ευνοεί την τραπεζική κερδοφορία, διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα τα έσοδα από τόκους (NII).

Ακόμη και στο ενδεχόμενο, βέβαια, της σταδιακής μείωσης των επιτοκίων, οι ελληνικές τράπεζες αισιοδοξούν ότι θα μπορέσουν να αντισταθμίσουν τις απώλειες από την επιτάχυνση του ρυθμού δανειοδότησης της ιδιωτικής οικονομίας.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, βλέπουμε την χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να ξεπερνά τα 22 δισ. ευρώ, για πρώτη φορά από το 2014.

Εάν προσθέσουμε, δε, και την αξία των Optima & Attica, τότε το συνολικό μέγεθος ανέρχεται στα 23,5 δισ. ευρώ. Μην ξεχνάμε ότι το 2015 η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών είχε κατρακυλήσει έως το ναδίρ των 3 δισ. ευρώ.

Η αποτίμηση των «4»

Αυτήν την στιγμή, η Eurobank θεωρείται η πολυτιμότερη τράπεζα της Ελλάδας, με κεφαλαιοποίηση 7,1 δισ. ευρώ. Ο δείκτης P/E ανέρχεται στο 5,7x, ενώ ο δείκτης P/BV κυμαίνεται στο 0,94x. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Εθνική, με χρηματιστηριακή αξία 6,5 δισ. ευρώ, δείκτη P/E 5,2x και δείκτη P/BV 0,9x.

H Πειραιώς, η οποία αύριο ανοίγει την αυλαία των εταιρικών αποτελεσμάτων του 2023 αλλά και της διανομής μερισμάτων, αποτιμάται στα 4,8 δισ. ευρώ, με δείκτες P/E και P/BV στο 6,3x και στο 0,67x, αντίστοιχα. Τέλος, η Alpha Bank διαθέτει κεφαλαιοποίηση 4 δισ. ευρώ, δείκτη P/E 5,7x και δείκτη P/BV 0,95x.

Οι τιμές – στόχοι

Με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις της JP Morgan, η μετοχή της Eurobank μπορεί να φθάσει στα 2,40 ευρώ (1,9 ευρώ σήμερα) σε βάθος 12μήνου, της Εθνικής Τράπεζας στα 8,30 ευρώ (7,1 ευρώ σήμερα), της Πειραιώς στα 5 ευρώ (3,8 ευρώ σήμερα) και της Alpha Bank στα 2,40 ευρώ (1,7 ευρώ σήμερα).

Από την πλευρά της, η Morgan Stanley «βλέπει» την Eurobank στα 2,33 ευρώ, την Εθνική στα 8,14 ευρώ, την Πειραιώς στα 4,58 ευρώ και την Alpha Bank στα 2,08 ευρώ.

Η χρηματιστηριακή αποτίμηση των τραπεζών (η φετινή μεταβολή)

  • Eurobank 7,1 δισ. ευρώ (+18%)
  • Eθνική 6,5 δισ. ευρώ (+13%)
  • Πειραιώς 4,8 δισ. ευρώ (+20%)
  • Alpha 4,0 δισ. ευρώ (+12%)
  • Optima 566 εκατ. ευρώ (-1,5%)
  • Attica 565 εκατ. ευρώ (-1,5%)