Μίνι ράλι πραγματοποιεί σήμερα (9/2) η μετοχή της Quest Συμμετοχών, η οποία προσπαθεί να μαζέψει τις φετινές απώλειες και να αποφύγει έναν ενδεχόμενο υποβιβασμό στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.
Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της εισηγμένης ενισχύεται κατά τουλάχιστον 3% στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με αποτέλεσμα να προσεγγίζει εκ νέου τα 5,5 ευρώ –για πρώτη φορά από τις 23 Ιανουαρίου.
Μάλιστα, η ανοδική κίνηση συνοδεύεται από ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον, καθώς μέχρι τις 2.00 το μεσημέρι έχουν διακινηθεί σχεδόν 46.500 τεμάχια, συνολικής αξίας 252.500 ευρώ.
Αυτό το μέγεθος ήδη αντιστοιχεί στο 128% του μέσου φετινού ημερήσιου τζίρου.
Aπώλειες στο 2024
Παρά τα σημερινά κέρδη, από τις αρχές του έτους ο Όμιλος εμφανίζει σωρευτικές απώλειες άνω του 5% (χωρίς να υπολογίζεται η εν εξελίξει συνεδρίαση), κάτι το οποίο έχει περιορίσει την κεφαλαιοποίηση στα 585 εκατ. ευρώ.
Η «χρυσή» λίστα των πολυτιμότερων εταιρειών του Χρηματιστηρίου (infographic)
Η σημερινή χρηματιστηριακή αξία είναι η χαμηλότερη από τα συνολικά 25 blue chips, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει την Quest σε διαγραφή από τον FTSE 25 στην επόμενη προγραμματισμένη αναδιάρθρωση των δεικτών, στα τέλη Απριλίου.
Και μην ξεχνάμε ότι θεωρείται αρκετά πιθανό ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, με κεφαλαιοποίηση 2,7 δισ. ευρώ, να συγκαταλέγεται στις εταιρείες, οι οποίες θα «τσεκάρουν» το εισιτήριο για είσοδο στον 25άρη.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, είναι εύλογο να παρατηρούνται ορισμένες κινήσεις βελτίωσης της αποτίμησης της Quest, προκειμένου να εισέλθει από καλύτερη θέση στον Απρίλιο, όταν και ξεκινήσει ο έλεγχος των εισηγμένων για την τελική κατάταξη (θα ληφθεί υπόψη ο μέσος όρος του Απριλίου και όχι η τελευταία ημέρα του Απριλίου, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος).
Το ίδιο συνέβη τις προηγούμενες ημέρες και σε άλλες εταιρείες του FTSE 25, οι οποίες βρίσκονται σε παρόμοια θέση (Σαράντης, Autohellas, ΕΥΔΑΠ).
Τι δείχνουν P/E και P/BV
Στο 9μηνο του 2023, η Quest πέτυχε αύξηση των πωλήσεων κατά 11,8% και ενίσχυση των EBITDA κατά 9,6%. Ωστόσο, τα καθαρά κέρδη περιορίστηκαν κατά περίπου 1% και διαμορφώθηκαν σε 32,2 εκατ. ευρώ, με τη μείωση να αποδίδεται κυρίως στην αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους (υψηλότερα επιτόκια).
Αυτήν την στιγμή, ως εκ τούτου, ο δείκτης P/E (τιμή/κέρδη) του Ομίλου ανέρχεται στο 14x (υψηλότερο του μέσου όρου του Γ.Δ.), με τον δείκτη P/BV (τιμή/λογιστική αξία) να κυμαίνεται άνω του 2,3x (υψηλότερο του μέσου όρου του Γ.Δ.) και τη μερισματική απόδοση να υπολογίζεται στο 3,7%.