Ανοδικά μεν, χωρίς να εντυπωσιάζει δε, εξακολουθεί να κινείται η μετοχή της Lamda Development στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Οδυσσέα Αθανασίου, να βλέπει την κεφαλαιοποίηση εν μέρει «κολλημένη» στα επίπεδα του 1,1 έως 1,2 δισ. ευρώ.
Από τις αρχές του έτους η μετοχή καταγράφει άνοδο της τάξης του 6%, δηλαδή οριακά κάτω του +8,5% του Γενικού Δείκτη. Όμως, αν λάβουμε υπόψη και τις επιδόσεις στο 12μηνο, διαμορφώνεται μια πιο αισθητή υποαπόδοση της Lamda (+15%) έναντι της υπόλοιπης αγοράς (+34%).
Έτσι, λοιπόν, ενώ η μετοχή βρίσκεται σταθερά σε θετικό έδαφος, συνεχίζει να υπολείπεται των προ-πανδημίας επιπέδων, από τα οποία διατηρεί μια απόσταση της τάξης του 20%.
Το «φρένο» στους αγοραστές
Αυτό που κυρίως βάζει «φρένο» στους αγοραστές, παρά τη δεδομένη πρόοδο που έχει επιτευχθεί, είναι μια ενδεχόμενη καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των έργων στο Ελληνικό, ιδίως από την στιγμή που μιλάμε για μια τεράστια αστική ανάπλαση. Δευτερευόντως, υπάρχει και το σενάριο των ανατιμήσεων στα κόστη, το οποίο μπορεί να εκτοξεύσει τις δαπάνες.
Από κοινού, επομένως, οι συγκεκριμένοι δύο κίνδυνοι, εφόσον γίνουν πραγματικότητα, καθίστανται ικανοί να αναβάλλουν την έναρξη της περιόδου διανομής μερισμάτων προς τους μετόχους, κάτι το οποίο η αγορά δεν μπορεί εύκολα να βγάλει από το κεφάλι της.
Τα «όπλα» της Lamda
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Αθανασίου έχει πολύ «σοβαρά» επιχειρήματα, ώστε να πείσει τους επενδυτές για την ελκυστικότητα της μετοχής, καθώς τα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα θεωρούνται ένα καλό σημείο εισόδου για τους νέους μετόχους.
Η αύξηση των μισθωμάτων στα εμπορικά κέντρα διασφαλίζει την ανοδική πορεία της κερδοφορίας, ενώ το ίδιο ισχύει και με τη νέα τιμολογιακή πολιτική στη μαρίνα Φλοίσβου.
Και φυσικά, μην ξεχνάμε την επικείμενη είσοδο της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο, η οποία θα δημιουργήσει νέες υπεραξίες για τον κλάδο των εμπορικών κέντρων.
Δεν είναι τυχαίο ότι η μέση τιμή – στόχος των αναλυτών στο 12μηνο κυμαίνεται στα 9 ευρώ, δηλαδή σε ένα επίπεδο υψηλότερο κατά τουλάχιστον 25% σε σχέση με τα τρέχοντα 7,2 ευρώ.
Αναμφίβολα, η εξέλιξη των κατασκευαστικών έργων στο Ελληνικό, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, αποτελεί το «κλειδί» για να αποκαλυφθούν οι κρυμμένες αξίες της εταιρείας, η οποία αυτήν την στιγμή διαπραγματεύεται σε επίπεδα χαμηλότερα σε σχέση με την εσωτερική αξία (1,3 δισ. ευρώ με βάση τα μεγέθη του 9μηνου).
Είναι επομένως, στο «χέρι» του κ. Αθανασίου να κάνει τις κατάλληλες κινήσεις και να βοηθήσει τη μετοχή να «ξεκολλήσει» από την τρέχουσα συσσώρευση. Άλλωστε, ο ίδιος βρίσκεται στη θέση του CEO εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια, διαθέτοντας όλη την απαιτούμενη πείρα.
Μην ξεχνάμε ότι από το βιογραφικό του δεν λείπουν οι μεγάλες προκλήσεις, όπως για παράδειγμα ήταν οι θητείες σε Ernst & Young, Emerson Electric, Barrilla, Diageo, αλλά και Titan.