Έχουν περάσει περίπου οκτώ χρόνια από την ημέρα, κατά την οποία η Frigoglass τέθηκε σε Καθεστώς Επιτήρησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών και πλέον η εταιρεία δεν θυμίζει σε τίποτα εκείνη την πολυεθνική βιομηχανία, η οποία είχε απλώσει δίχτυα σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο.
Ο υψηλός δανεισμός, οι συσσωρευμένες ζημιές, οι κυρώσεις τη Ρωσία, η φωτιά στο εργοστάσιο της Ρουμανίας και, αναμφίβολα, οι λαθεμένοι χειρισμοί της διοίκησης έχουν μετατρέψει την τότε δυναμική εταιρεία σε ένα… κουφάρι, με κεφαλαιοποίηση μόλις 35 εκατ. ευρώ (το 2015 ξεπερνούσε τα 130 εκατ. ευρώ) και χωρίς παραγωγική δραστηριότητα.
Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι το 85% των περιουσιακών στοιχείων έχει περιέλθει στα χέρια των ομολογιούχων, καθώς η Frigoglass κατέχει μόλις το 15% στο νέο (μη εισηγμένο) εταιρικό σχήμα «Frigo DebtCo».
Το ράλι κατά 70%
Παρ’ όλα αυτά, οι οικογένειες Δαυίδ – Λεβέντη, οι οποίες ελέγχουν το 48% της εισηγμένης «παλιάς» εταιρείας, αρχίζουν να αισθάνονται ολοένα και λιγότερα άβολα με τη νέα πραγματικότητα, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζεται στην πορεία της μετοχής.
Από τις αρχές του 2024 το ράλι της Frigoglass ξεπερνά το 65%, καταγράφοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο σε όλο το χρηματιστηριακό ταμπλό. Με διαδοχικά limit up, έχει αισίως σκαρφαλώσει άνω του 0,40 ευρώ, απέχοντας παρασάγγας από τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η εκτόξευση της μετοχής, η οποία βέβαια εξακολουθεί να βλέπει με… κιάλια τα προ-δεκαετίας υψηλά, σχετίζεται με το γεγονός ότι κάτι αρχίζει να κινείται στην εισηγμένη, ιδίως μετά το πρόσφατο reverse split και τον συμψηφισμό των συσσωρευμένων ζημιών.
Αυτές οι δύο εξελίξεις έχουν οδηγήσει σε μια σειρά σεναρίων για την επόμενη ημέρα, η οποία έχει ως κεντρικό πλάνο την σταδιακή μεταμόρφωση της Frigoglass σε εταιρεία συμμετοχών.
Η επόμενη ημέρα
Σ’ αυτό το πλαίσιο, η αγορά περιμένει σε πρώτη φάση την υλοποίηση μιας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, η οποία θα «ξεκλειδώσει» την έξοδο από την Επιτήρηση και την επιστροφή στην ελεύθερη διαπραγμάτευση.
Βέβαια, όλα αυτά προς το παρόν αποτελούν σενάρια και μένει να αποδειχθούν και στην πράξη από τη διοίκηση του Χαράλαμπου Δαυίδ, ο οποίος «τρέχει» την εταιρεία από τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου, εκπροσωπώντας τις οικογένειες Δαυίδ – Λεβέντη.
Σίγουρα, η Frigoglass έχει να ανέβει ένα… τεράστιο βουνό. Όμως, με βάση το πώς ερμηνεύει η αγορά τις τελευταίες επιχειρηματικές κινήσεις του αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τον «καθαρό» ισολογισμό (μηδενικός δανεισμός/μηδενικές υποχρεώσεις), φαίνεται να υπάρχει η διάθεση, αλλά και η βάση για αλλαγή του status quo.