Τρόπο… απεγκλωβισμού της μετοχής από τον κινεζικό «βραχνά» αναζητά η διοίκηση της Ικτίνος, με τον βασικό μέτοχο και διευθύνοντα σύμβουλο, Ευάγγελο Χαϊδά, να βλέπει την αξία της εταιρείας του να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το φθινόπωρο του 2017.
Σήμερα, η μετοχή της Ικτίνος στο Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται κάτω του 0,5 ευρώ, απέχοντας παρασάγγας από τα ιστορικά υψηλά του 2018, όταν είχε ξεπεράσει ακόμη και το 1,5 ευρώ.
Η δε, κεφαλαιοποίηση μετά βίας υπερβαίνει τα 52 εκατ. ευρώ, μετρώντας απώλειες άνω του 20% στο 12μηνο και άνω του 30% στο 6μηνο.
Το πρόβλημα της Κίνας
Το σημαντικότερο είναι, μάλιστα, ότι για όσο διάστημα η κινεζική οικονομία πελαγοδρομεί, αδυνατώντας να βρει τον δρόμο της ουσιαστικής ανάκαμψης από τα πρόσφατα πανδημικά lockdown, το… ξέφωτο για την Ικτίνος θα αγνοείται.
Μην ξεχνάμε ότι το 30% των πωλήσεων του Ομίλου εξακολουθεί να αφορά την αγορά της Κίνας -δείγμα της μεγάλης εξάρτησης, η οποία πριν λίγα χρόνια υπερέβαινε ακόμη και το 60%.
Ο κ. Χαΐδάς, ο οποίος ίδρυσε την Ικτίνος το 1974 και θεωρείται -όχι άδικα- ένας από τους «πατριάρχες» του ελληνικού μαρμάρου, έχει επανειλημμένως προσπαθήσει να περιορίσει τον αντίκτυπο του κινεζικού «ιού».
Όμως, το άνοιγμα σε νέες αγορές ή η περαιτέρω ανάπτυξη των ήδη υφιστάμενων (ΗΠΑ, Αίγυπτο, Τυνησία, Ινδία κ.α.) δεν έχουν μέχρι στιγμής αντισταθμίσει τη μεγάλη «χασούρα» από την Κίνα.
Κέρδη από το… 2021
Την ίδια στιγμή, η εποχή των υψηλών επιτοκίων έχει «φουσκώσει» σημαντικά τα χρηματοοικονομικά έξοδα του Ομίλου, τα οποία στο α’ εξάμηνο του 2023 εκτοξεύθηκαν κατά 65% και ανήλθαν σε 1,5 εκατ. ευρώ.
Κάπως έτσι, η Ικτίνος εμφάνισε ζημιές στο πρώτο μισό του περσινού έτους, οι οποίες ξεπέρασαν τα 2,2 εκατ. ευρώ, με το τελευταίο κερδοφόρο έτος να αφορά την οικονομική χρήση του 2021.
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, υπάρχουν και ορισμένα ενθαρρυντικά στοιχεία, τα οποία μπορούν να προσδώσουν μια νότα αισιοδοξίας. Τα ίδια κεφάλαια παραμένουν άνω των 47 εκατ. ευρώ, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι ο δείκτης P/BV ανέρχεται στο ελκυστικό 1,1x.
Ταυτόχρονα, οι επενδύσεις σε νέα λατομεία συνεχίζονται, με στόχο την ενίσχυση των πηγών σε μονοπωλιακές πρώτες ύλες, κάτι το οποίο θα ενισχύσει τις μελλοντικές ταμειακές ροές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Χαϊδάς, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειά του, ελέγχει περίπου το 70% των μετοχών της Ικτίνος, με το υπόλοιπο 30% να βρίσκεται στην ελεύθερη διασπορά.