Υψηλές επιδόσεις και έντονη επιχειρηματική κινητικότητα μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, αλλά και χρηματιστηριακό ενδιαφέρον βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στις επόμενες οικονομικές χρήσεις, προβλέπει σε έκθεσή της η Optima Bank για τον κλάδο της τεχνολογίας, εστιάζοντας στις εισηγμένες τεχνολογικές εταιρείες.
Όπως τονίζει η Optima (Investment Banking Department) σε σχετική ανάλυσή της, η διψήφια άνοδος των εσόδων, της λειτουργικής κερδοφορίας και των καθαρών κερδών αναμένεται όχι μόνο να διατηρηθούν, αλλά και να επιταχυνθούν τα επόμενα χρόνια με κινητήρια δύναμη την Πληροφορική. Η ανάλυση αφορά τις Epsilon Net, Entersoft, Profile Software, Performance Technologies, Real Consulting, Space Hellas, Quality & Reliability, Ilyda, CPI, Logismos, Unisystems (Quest Group), Info Quest Technologies (Quest Group), Ideal Holdings.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και τα έργα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, το Fintech, η κυβερνοασφάλεια, τα POS αλλά και οι αυξανόμενες ανάγκες για χρήση επιχειρηματικού λογισμικού και μάλιστα από επιχειρήσεις που μέχρι πρότινος δεν είχαν εντάξει λύσεις τεχνολογίας για την υλοποίηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, δημιουργούν συνθήκες ανάπτυξης για τις εταιρείες τεχνολογίας.
Από το 2019 οι εισηγμένες εταιρείες του κλάδου έχουν καταγράψει αύξηση τζίρου, EBITDA και καθαρής κερδοφορίας. Αναλυτικά, ο συνολικός κύκλος εργασιών του κλάδου το 2022 διαμορφώθηκε στα 939 εκατ. ευρώ, έναντι 814 εκατ. ευρώ το 2021, 612 εκατ. ευρώ το 2020 και 523 εκατ. ευρώ το 2019. Αντίστοιχα, τα EBITDA ανήλθαν στα 91 εκατ. ευρώ το 2022, στα 79 εκατ. ευρώ το 2021, στα 50 εκατ. ευρώ το 2020 και στα 39 εκατ. ευρώ το 2019. Ωστόσο, οι αναλυτές επισημαίνουν πως η έλλειψη ανθρώπινου κεφαλαίου, που προκύπτει από τη διαρκή ανάπτυξη, θέτει σε κίνδυνο τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης μεγάλων έργων τεχνολογίας που δρομολογούνται. Πολλές επιχειρήσεις του κλάδου προσπαθούν να μετριάσουν αυτόν τον κίνδυνο μέσω εξαγορών, με κίνητρο το ανθρώπινο κεφάλαιο, αλλά και τη δημιουργία επιχειρηματικών κόμβων στην ελληνική περιφέρεια.
Σύμφωνα με την ανάλυση του επενδυτικού τμήματος της Optima, οι περισσότερες ελληνικές εισηγμένες τεχνολογικές εταιρείες επιδεικνύουν στιβαρά βασικά μεγέθη, διατηρούν υγιείς ισολογισμούς και εμφανίζουν υψηλό RoE και RoIC. Η τράπεζα επισημαίνει ότι 12 τεχνολογικές εταιρείες έχουν εμφανίσει μέση ετήσια αύξηση των εσόδων, των EBITDA και των καθαρών κερδών κατά 22%, 33% και 60% αντίστοιχα την περίοδο 2019-22. Πρόκειται για τις Epsilon Net, Entersoft, Profile, Performance Technologies, Real Consulting, Space, Quality & Reliability, Ιλυδα, CPI, Logismos και τις τεχνολογικές δραστηριότητες των Quest Holdings και Ideal Holdings. Η Epsilon Net έχει υπερτριπλασιάσει τα μεγέθη του 2019, η Q&R γύρισε σε θετικό πρόσημο το 2022.
Αναφορικά με τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στον κλάδο, οι αναλυτές επισημαίνουν πως από το 2021 ο κλάδος τεχνολογίας και λογισμικού είναι ο πιο ενεργός στον τομέα των εξαγορών και των συγχωνεύσεων, καθώς έχουν ήδη ολοκληρωθεί 42 εξαγορές. Η μέση αξία τους ανέρχεται περίπου στα 2 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά, σε όρους αποτίμησης, πραγματοποιούνται με δείκτη EV/Sales στο 1,2, EV/EBITDA στο 6,2 και με μέσο πολλαπλασιαστή Ρ/Ε στο 9. Πιο ενεργές την περίοδο 2022-23, είναι η Epsilon Net με 11 εξαγορές και η Entersoft με επτά. Για την πρώτη εκτιμάται ότι η μέση συναλλαγή έφτασε στο 1,7 εκατ. ευρώ, ενώ κάθε deal έως το 1 εκατ. ευρώ. Για τη δεύτερη, η μέση αξία ήταν στο 1,7 εκατ. ευρώ. Η Optima ξεχωρίζει και την εξαγορά της Byte από την Ideal Holdings, της Intrasoft από τη Netcompany καθώς και της SingularLogic από τις Epsilon Net και Space Hellas. Αντίστοιχα ικανοποιητική θεωρείται και η πορεία της Profile στον τομέα των εξαγορών.