Τα 100 εκατ. ευρώ αγγίζει το πενταετές επενδυτικό πλάνο της Ηπειρωτικής Εταιρείας Εμφιαλώσεων, μέσω του οποίου η εταιρεία κοιτάζει «κατάματα» τον πολυεθνικό ανταγωνισμό και επιδιώκει να καταστεί «το απόλυτα επιτυχημένο case study στην εγχώρια βιομηχανία».
Ειδικότερα όπως γνωστοποίησε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Πέτρος Σεπετάς «από την αρχή της λειτουργίας της εταιρείας επενδύουμε ανελλιπώς στην καινοτομία και στο όραμα μας να κάνουμε μια μεγάλη βιομηχανία στην Ελλάδα. Καταφέραμε να φτάσουμε στην πρώτη θέση από άποψη οικονομικών στοιχείων στη αγορά νερού και αναψυκτικών και να είμαστε η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία μετά τον πολυεθνικό ανταγωνισμό.
Μετά τη συμφωνία που είχαμε με το Ταμείο Ανάκαμψης και την Eurobank προχωράμε στην επόμενη φάση της εταιρείας, στην οποία πέρα από τα 63 εκατ. ευρώ της συμφωνίας με το ΤΑΑ, προβλέπονται επιπλέον επενδύσεις τοποθετώντας το συνολικό ύψος των προϋπολογίζόμενων κεφαλαίων στην πενταετία στα 100 εκατ. ευρώ».
Σύμφωνα με τον Διευθυντή Πωλήσεων και Marketing της εταιρείας κ. Κωνσταντίνο Σεπετά, «Στην Ηπειρωτική του μέλλοντος η καινοτομία και η τεχνολογία που υιοθετούμε βασίζεται στο πρότυπο Industry 4.0 με συστήματα που αντιλαμβάνονται, προβλέπουν και αλληλοεπιδρούν με το φυσικό χρόνο έτσι ώστε οι αποφάσεις που θα λαμβάνουμε να υποστηρίζουν την παραγωγή σε πραγματικό χρόνο. Θα επενδύσουμε σε ρομποτικές τεχνολογίες, σε βιώσιμες πρακτικές και σε ενεργειακή αυτονομία, σε έργα υποστήριξης logistics, στο ψηφιακό μετασχηματισμό για να διατηρήσουμε σε ένα επίπεδο state of the art τη βιομηχανία μας».
Η χρηματοδότηση και οι επενδύσεις
Ειδικότερα, πέρα από τα 79 υποέργα που εντάσσονται στο πλάνο των 63 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται κατά 50% από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης (31,4 εκατ.) κατά 30% μέσω δανείου της Eurobank (18,8 εκατ.) και κατά το 20% καλύπτεται μέσω ιδίας συμμετοχής της εταιρείας, δρομολογούνται επιπλέον επενδύσεις ύψους 37 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 28 εκατ. ευρώ θα αφορούν σε κεφάλαια που θα διατεθούν για την υποστήριξη των πελατών και την επικοινωνία με τους καταναλωτές, ήτοι 8 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση πάγιου εξοπλισμού που θα υποστηρίξει εμπορικά τους συνεργάτες (πχ ψυγεία) και 20 εκατ ευρώ σε διαφημιστική προβολή και marketings. Επίσης 5 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε τεχνολογικό εξοπλισμό και συστήματα οργάνωσης ενώ περί τα 4 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για ιδιόκτητο στόλο φορτηγών.
Το επιτυχημένο case study της ελληνικής βιομηχανίας
Τονίζοντας ότι «στο βορειοδυτικότερο τμήμα της χώρας μας εξελίσσεται ένα μικρό θαύμα στην τεχνολογική πρόοδο και τη καινοτομία στο χώρο της βιομηχανίας» ο Υπεύθυνος Λειτουργιών και Τεχνολογίας κ. Παύλος Σεπετάς σημείωσε ότι «Τα επόμενα πέντε χρόνια προσδοκούμε να είμαστε «το» επιτυχημένο case study στο τομέα της ελληνικής βιομηχανίας».
Σε επίπεδο μεγεθών η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων έκλεισε το 2023 με δυναμική εσόδων 120 εκατ. ευρώ ήτοι αύξηση τζίρου περί το 14% ενώ για την φετινή χρονιά επιδιώκεται η διατήρηση αντίστοιχου ρυθμού ανάπτυξης.
Στο πεδίο της τιμολόγησης η εταιρεία δε δρομολογεί νέες αυξήσεις, διατηρώντας την πολιτική των προσφορών παρά τη σημαντική επιβάρυνση της τάξεως του 150% στις τιμές του χυμού πορτοκαλιού. «Δυστυχώς δεν είχαμε προλάβει να κάνουμε κάποια διόρθωση στις τιμές για τα αναψυκτικά με πορτοκάλι πριν τα νέα μέτρα και προχωρήσαμε σε ανάκληση των τιμολογίων με ανατίμηση. ‘Ετσι θα αναγκαστούμε να απορροφήσουμε τις αυξήσεις αυτές. Είναι ένα άδικο κόστος αυτό γιατί δεν είμαστε παραγωγοί πορτοκαλιού. Το μέτρο (σ.σ. για πάγωμα των προσφορών όταν υπάρξουν ανατιμήσεις) είναι τιμωρητικό. Εμείς διατηρούμε μόνιμη προωθητική βάση και κοιτάμε να εξαντλούμε τα περιθώρια απορρόφησης των επιβαρύνσεων πριν προχωρήσουμε σε ανατιμήσεις » ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνος Σεπετάς.