Μακριά από το «πάρτι» που έχει στηθεί στην υπόλοιπη χρηματιστηριακή αγορά παραμένει η Πλαστικά Κρήτης της οικογένειας Λεμπιδάκη, η οποία βλέπει τη μετοχή να υποαποδίδει σταθερά την τελευταία 2ετία, παρά το γεγονός ότι διαθέτει μια κεφαλαιοποίηση, την οποία θα ζήλευσαν αρκετές εισηγμένες.
Από τις αρχές του 2024 η κρητική βιομηχανία, η οποία θεωρείται ένας από τις μεγαλύτερους παραγωγούς πλαστικών στην Ελλάδα, καταγράφει απώλειες της τάξης του 2%, μένοντας κολλημένη στα επίπεδα των 15 ευρώ και απέχοντας παρασάγγας από τα ιστορικά υψηλά των 18,9 ευρώ, τα οποία είχαν επιτευχθεί στα τέλη του 2021, επωφελούμενη από τις συνθήκες της πανδημικής κρίσης (χαμηλές τιμές πρώτων υλών).
Έκτοτε η Πλαστικά Κρήτης ακολούθησε μια πλαγιο-καθοδική πορεία, η οποία έφθασε έως και τα 14 ευρώ, με τις συνολικές απώλειες της περιόδου (Νοέμβριος 2021 – Φεβρουάριος 2024) να ξεπερνούν το 20%. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, το άλμα του Γενικού Δείκτη υπερβαίνει το +50%.
Οι Μιχάλης (έπεσε θύμα απαγωγής το 2017) και Μανώλης Λεμπιδάκης, οι οποίοι από κοινού ασκούν τη διοίκηση και ελέγχουν το 50% των μετοχών, καλούνται να επιλύσουν τρεις βασικές προκλήσεις.
- Πρώτον, την επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης για πλαστικά.
- Δεύτερον, τη μικρή εμπορευσιμότητα της μετοχής (σπανίως ο όγκος των συναλλαγών φθάνει σε τετραψήφια επίπεδα).
- Τρίτον, την αποστροφή των επενδυτών σε ό,τι σχετίζεται με το… πλαστικό, το οποίο πλέον θεωρείται «ντεμοντέ» ως επενδυτική επιλογή.
Από την άλλη πλευρά, είναι αλήθεια ότι η μετοχή διαπραγματεύεται σε ιδιαιτέρως ελκυστικά επίπεδα. Παρά τη σταθερή αποκλιμάκωση της κερδοφορίας, η οποία στο 6μηνο του 2023 υποχώρησε στα 22,5 εκατ. ευρώ από 26,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022, ο δείκτης P/E κυμαίνεται οριακά στο 10x, ο δείκτη P/BV ξεπερνά μετά βίας το 1x, ενώ η μερισματική απόδοση θεωρείται απολύτως ικανοποιητική (>2%). Όλα αυτά αποδεικνύουν ένα ικανό περιθώριο ανόδου.
Σήμερα, η κεφαλαιοποίηση της Πλαστικά Κρήτης ανέρχεται στα 416 εκατ. ευρώ, διαθέτοντας την 37η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία σε όλο το ταμπλό.
Σίγουρα η σταδιακή διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου μπορεί να προσδώσει μια πρόσθετη αξία στον Όμιλο, ο οποίος ήδη διαθέτει διεθνή παρουσία και έντονα εξαγωγική δραστηριότητα.
Όσον αφορά τον Μιχάλη Λεμπιδάκη, υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος έπεσε θύμα απαγωγής τον Μάρτιο του 2017, με τους άνδρες της Αστυνομίας να δίνουν οριστικό τέλος στην περιπέτειά του έξι μήνες αργότερα, δηλαδή τον Νοέμβριο του 2017, όταν και απελευθέρωσαν τον Κρητικό επιχειρηματία.
Οι δράστες είχαν ζητήσει ως λύτρα το ποσό των 100.000.000 ευρώ. Όμως, μια σειρά λαθών επέτρεψε στην ΕΛΑΣ να τους εντοπίσει και να δώσει αίσιο τέλος στην απαγωγή.
Για την υπόθεση, κρίθηκαν ένοχοι συνολικά εννέα άτομα, τα οποία καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης έως 8 ετών, με βάση την ετυμηγορία του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Κρήτης το 2020.