Skip to main content

Απογειώθηκε το ομολογιακό δάνειο της Aegean Airlines

Από την έντυπη έκδοση 

Των Ιουλίας Ζαφόλια και Φάνη Ζώη

Μεγάλη υπερκάλυψη αναμένεται να σημειώσει η δημόσια προσφορά της Aegean Airlines για την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους έως 200 εκατ. ευρώ.  Η δημόσια προσφορά των εταιρικών ομολόγων της Aegean, η οποία ξεκίνησε την Τρίτη και ολοκληρώνεται σήμερα, έως χθες είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, εγγραφές που προσέγγιζαν τα 300 εκατ. ευρώ. 

Το ενδιαφέρον ιδιωτών επενδυτών, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», είναι ιδιαίτερα αυξημένο, ενώ έχουν ήδη εγγραφεί και δύο Institutional Investment Bank, η ΕΒRD και η Black Sea Trade and Development Bank. Η Aegean έχει ανακοινώσει πως το εύρος απόδοσης (καθορίστηκε από τους Συντονιστές Κυρίους Αναδόχους) εντός του οποίου οι Ειδικοί Επενδυτές θα υποβάλουν τις αιτήσεις κάλυψης θα κυμανθεί μεταξύ 3,50% (κατώτατη απόδοση) έως 3,90% (ανώτατη απόδοση). 

Το επιτόκιο δύναται να ισούται με την τελική απόδοση ή να υπολείπεται αυτής έως 25 μονάδες βάσης. Οι Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι θα καθορίσουν και το επιτόκιο και την τιμή διάθεσης που εξάγουν την τελική απόδοση.

Η διάθεση των προσφερόμενων προς κάλυψη ομολογιών γίνεται, όπως αναφέρθηκε, με Δημόσια Προσφορά στο επενδυτικό κοινό μέσω της υπηρεσίας Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών (ΗΒΙΠ). Ποσοστό τουλάχιστον 30% των ομολογιών της Δημόσιας Προσφοράς θα διατεθεί για την κάλυψη των εγγραφών των ιδιωτών επενδυτών και υπόλοιπο 70% θα κατανεμηθεί μεταξύ των ειδικών επενδυτών και των ιδιωτών επενδυτών.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί, η διαπραγμάτευση επί των ομολογιών στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της οργανωμένης αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα ξεκινήσει στις 13 Μαρτίου.

Πού θα διατεθεί
Είναι βέβαιο πλέον, λόγω πλήρους κάλυψης, πώς τα κεφάλαια που θα αντλήσει η εταιρεία θα διατεθούν κατά 75% για τη χρηματοδότηση μέρους των προγραμματισμένων προκαταβολών, στο πλαίσιο της δεσμευτικής συμφωνίας με την Αirbus για την αγορά αεροσκαφών, κατά 14% για τη χρηματοδότηση μέρους της κατασκευής εκπαιδευτικού κέντρου και γραφείων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και κατά 11% (21,6 εκατ. ευρώ) για κεφάλαιο κίνησης. 

Συγκεκριμένα, ποσό περίπου έως 147,1 εκατ. ευρώ θα διατεθεί, από το πρώτο τρίμηνο του 2019 μέχρι και τελευταίο τρίμηνο του 2023, για τη χρηματοδότηση μέρους των προγραμματισμένων προκαταβολών που θα καταβληθούν βάσει του συμφωνηθέντος προγράμματος απόκτησης 30 συνολικά αεροσκαφών (συμπεριλαμβανομένων και των κινητήρων) νέας γενιάς της οικογένειας A320neo, δύο τύπων A320neo και A321neo, με δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον 12 αεροσκάφη. 

Οι παραδόσεις των αεροσκαφών αναμένεται να ξεκινήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2020 και να ολοκληρωθούν το τελευταίο τρίμηνο του 2024, με προβλεπόμενες παραδόσεις δύο αεροσκαφών για το έτος 2020, οκτώ αεροσκαφών για το έτος 2022, δέκα αεροσκαφών για το έτος 2023 και δέκα αεροσκαφών για το έτος 2024. 

Παράλληλα, ποσό περίπου 27,5 εκατ. ευρώ θα διατεθεί, εντός της διετίας 2019-2020, για τη χρηματοδότηση μέρους της κατασκευής εκπαιδευτικού κέντρου και γραφείων στον ΔΑΑ.