Εάν η περσινή χρονιά άνηκε δικαιωματικά στη Cenergy (ράλι άνω του 100%), η φετινή φαίνεται ότι ανήκει στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο, Δημήτρη Κυριακόπουλο, να βλέπει επιτέλους τη μετοχή να διασπά τις αντιστάσεις, οι οποίες «ταλαιπωρούσαν» επί σειρά ετών τη θυγατρική του Ομίλου Viohalco.
Από τις αρχές του 2024, η μετοχή της εταιρείας «γράφει» ένα ράλι της τάξης του 30%, έχοντας σκαρφαλώσει από το 1,85 ευρώ στα όρια των 2,40 ευρώ/μετοχή. Το συγκεκριμένο επίπεδο είναι το υψηλότερο από τον Απρίλιο του 2021, όταν η διοίκηση είχε προχωρήσει σε placement για το 6,6% των μετοχών. Έκτοτε, ο τίτλος της εταιρείας «βολόδερνε» σ’ ένα στενό εύρος μεταξύ 1,3 και 2 ευρώ.
Το τελευταίο διάστημα, όμως, φαίνεται ότι οι κινήσεις της διοίκησης Κυριακόπουλου αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς (σειρά επενδύσεων σε κρίσιμους τομείς, βελτίωση στην ποιότητα των μετόχων κ.α.), με τη μετοχή να ξεφεύγει από τις διαδοχικές αντιστάσεις των 2 και 2,20 ευρώ, με αποτέλεσμα ο δρόμος να είναι ανοιχτός προς τα 2,5 ευρώ, δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο από το 2008.
Η κεφαλαιοποίηση της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ανέρχεται πλέον στα όρια των 900 εκατ. ευρώ και φυσικά, μεγάλος στόχος είναι η επαναφορά στα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ.
Παρά το γεγονός ότι ο δείκτης P/E κινείται σε σχετικά υψηλά επίπεδα (σχεδόν 30x), την ίδια στιγμή ο δείκτης P/BV υπολείπεται του 1x, καθώς τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται σε τουλάχιστον 960 εκατ. ευρώ. Αυτό μεταφράζεται σε σημαντικό discount σε σχέση με τις ομοειδείς εταιρείες στο εξωτερικό.
Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι εφόσον η αποτίμηση βελτιωθεί περαιτέρω, τότε δεν αποκλείεται η διοίκηση να αρχίσει να εξετάζει εκ νέου την πιθανότητα για ένα νέο placement, με στόχο τη βελτίωση της ελεύθερης διασποράς, η οποία σήμερα δεν ξεπερνά το 15% (η Viohalco κατέχει το 84,78%).
Όσον αφορά τον κ. Κυριακόπουλο, ο οποίος είναι ο άνθρωπος που «τρέχει» σε καθημερινή βάση την εταιρεία, σε συνεργασία με τους Γενικούς Διευθυντές και τα υπόλοιπα διευθυντικά στελέχη, βρίσκεται στο δυναμικό της Viohalco από το 2006, κατέχοντας διάφορες θέσεις ευθύνης. Εάν, δε, καταφέρει να οδηγήσει τη μετοχή στην επόμενη «πίστα», τότε σίγουρα θα κερδίσει ακόμη περισσότερους πόντους.
Υπενθυμίζεται ότι στο α’ 9μηνο του 2023, παρά την αισθητή μείωση του τζίρου και τις ευρύτερες προκλήσεις στον κλάδο των μετάλλων, η λειτουργική κερδοφορία της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα (προσαρμοσμένα EBITDA σχεδόν 190 εκατ. ευρώ), ενώ ο καθαρός δανεισμός περιορίστηκε κατά 93,1 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022.