© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Ενα δισ. κέρδη κάθε μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένεται να πραγματοποιήσουν για κάθε ένα έτος την τριετία 2024-2026 με βάση τα επιχειρηματικά πλάνα που θα καταθέσουν μέχρι τέλος Μαρτίου. H πιστωτική επέκταση προσδιορίζεται ισχυρά αυξημένη και οι πρώτες ενδείξεις αναμένονται στα αποτελέσματα του 2023 (5-6 δισ. ευρώ).
Πιο συγκεκριμένα οι εκτιμήσεις των τραπεζικών παραγόντων είναι πως οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα παρουσιάσουν μια κερδοφορία που για το 2024 θα διαμορφωθεί περί τα 4-5 δισ. ευρώ, για το 2025 περί τα 4 δισ. ευρώ και για το 2026 περί τα 3 – 4 δισ. ευρώ.
Ολα τα παραπάνω σχετίζονται με τις εκτιμήσεις των τραπεζών για την πορεία των επιτοκίων που αναμένεται πτωτική σε βάθος τριετίας παρά τον πρόσκαιρο διχασμό που εντοπίζεται μέχρι στιγμής στους κόλπους της ΕΚΤ για το συγκεκριμένα θέμα. Παρά την πτώση των επιτοκίων, η αυξημένη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών θα τους επιτρέψει τη διατήρηση υψηλών spreads και επομένως της κύριας πηγής κερδοφορίας.
Tι θα καταγράψουν ICAAP και ILAAP
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ζητήσει από τις τράπεζες να ολοκληρώσουν και να καταθέσουν τα αποτελέσματα στο τέλος του τριμήνου των εσωτερικών διαδικασιών αξιολόγησης της επάρκειας κεφαλαίου (Internal Capital Adequacy Assessment Processes – ICAAP) και των αντιστοίχων διαδικασιών της επάρκειας ρευστότητας (Internal Liquidity Adequacy Assessment Processes – ILAAP) αποτελούν για τα σημαντικά ιδρύματα βασικές διαδικασίες διαχείρισης κινδύνου στο πλαίσιο της διαχείρισης της επάρκειας κεφαλαίου και ρευστότητας. Η ICAAP και η ILAAP αποτελούν αντίστοιχα σημαντικό παράγοντα για τη διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process – SREP) της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Εποπτείας.
Κόκκινα δάνεια
Μέσα από τις διαδικασίες αυτές οι τράπεζες θα μιλήσουν για τον προγραμματισμό των κόκκινων δανείων (2024-2026) που αναμένεται να κινηθούν σε επίπεδα Ε.Ε. δηλαδή στο 2% του συνολικού τους χαρτοφυλακίου.
Θεωρούν δε ότι το χαρτοφυλάκιο των δανείων θα ενισχυθεί και πως νέα κόκκινα δάνεια δεν θα υπάρξουν ή θα είναι απολύτως ελεγχόμενα από τις τράπεζες όπως καταγράφεται μέχρι στιγμής στους ισολογισμούς τους.
Πιστωτική επέκταση- Κεφάλαια
Τα πιστωτικά ιδρύματα μετά από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΤτΕ τον Δεκέμβριο του 2023 για την πιστωτική επέκταση (+4 δισ. ευρώ δάνεια σε έναν μήνα), διαβλέπουν οι ισολογισμοί να παρουσιάσουν 5-6 δισ. ευρώ πιστωτική επέκταση για το 2023 και 7-8 δισ. ευρώ για το 2024.
Η εκτίμηση δε για τις 4 συστημικές τράπεζες είναι πως τα εποπτικά τους κεφάλαια διαμορφώνονται σε 25 δισ. ευρώ.
Ολα τα παραπάνω αποχτούν ιδιαίτερο νόημα μιας και οι τράπεζες προχωρούν απο φέτος όπως όλα δείχνουν σε διανομή μερίσματος 10%-25% για τη χρήση του 2023 ενώ αναμένεται να οδηγηθούν σε μεγαλύτερες διανομές την προσεχή τριετία όπως όλα δείχνουν.
Πώς θα λειτουργήσει η ρευστότητα
Συγχρόνως τα πιστωτικά ιδρύματα έχοντας υπερβάλλουσα ρευστότητα αλλά και δυνατά κεφάλαια θα βάλουν μπροστά και άλλα projects επί τη βάση συμφωνίας του επόπτη.
Για παράδειγμα η Εθνική Τράπεζα δεν έχει εγκαταλείψει το ενδεχόμενο να αγοράσει η ίδια ένα 8% από το 18% της συμμετοχής του ΤΧΣ στο κεφάλαιό της, μόλις ολοκληρωθεί το project για την διάθεση ποσοστού της Τράπεζας Πειραιώς.
Με βάση τα όσα τεκταίνονται σε ότι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς το ποσοστό που αναμένεται να βγάλει στην αγορά το ΤΧΣ δεν θα ξεπεράσει σε πρώτη φάση το 20% μολονότι το Ταμείο, δέχεται πιέσεις από επενδυτές για μεγαλύτερο ποσοστό αναφέρουν πηγές.