Αν και η μη φυσική παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη έριξε τις προσδοκίες για το επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan εν τούτοις το επενδυτικό περιβάλλον εκδήλωσε ισχυρό ενδιαφέρον για επιχειρήσεις και ελληνικές τράπεζες.
Oλα τα κρίσιμα θέματα που αφορούν το πιστωτικό σύστημα της χώρας αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στο πάνελ των τεσσάρων CEOs των συστημικών τραπεζών κ.κ. Ψάλτη, Μεγάλου, Καραβία Μυλωνά.
Από τις ερωτήσεις είναι φανερό πως οι διεθνείς επενδυτές γνωρίζουν πολύ καλά τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων.
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών ερωτήθηκαν για την πιστωτική επέκταση. Από που αυτή θα προέλθει και πως θα γίνει η διαχείριση με αυτό το ύψος των επιτοκίων.
Ειδικές ερωτήσεις διατυπώθηκαν σε ότι αφορά το RRF και εάν τελικώς το Ταμείο είναι δυνατόν να καλύψει την πιστωτική ανάπτυξη στον επιχειρηματικό τομέα.
Ως γνωστόν οι τράπεζες αναμένουν πιστωτική επέκταση περί τα 7 δισ. το 2024 συμπεριλαμβανομένων και των δανείων μέσω RRF η οποία θα αφορά κυρίως το επιχειρηματικό χώρο.
Σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά δάνεια, βοηθητικά θα λειτουργήσει το νομοσχέδιο για την παύση των μετρητών στις συναλλαγές όπως και τα προβλήματα επικούρησης της κυβέρνησης προς ειδικές κατηγορίες.
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι κλήθηκαν να απαντήσουν για το κατά πόσον στους επόμενους 12-24 μήνες που λογικά τα επιτόκια θα μειωθούν, μπορούν να υπολογίσουν έσοδα από τόκους τέτοια τα οποία να τους επιτρέψουν μια απρόσκοπτη κερδοφορία.
Οι απαντήσεις σχετίζονται με την αργή πορεία πτώσης των επιτοκίων, τη διατήρηση των spreads σε υψηλά επίπεδα και την ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης που θα αντικαταστήσει τυχόν μείωση εσόδων από τόκους λόγω της υποχώρησης των επιτοκίων.
Οι τράπεζες ρωτήθηκαν για τα στρατηγικά τους πλάνα το προσεχές διάστημα, που δηλαδή θα δώσουν το βάρος τους και αν θα διαφοροποιηθούν από τον ανταγωνισμό.
Η ποιότητα των ενεργητικού και κυρίως οι κίνδυνοι αποτέλεσαν ξεχωριστό κεφάλαιο στις ερωτήσεις καθώς οι ξένοι επενδυτές πάντα έχουν υπόψη τους πως η χώρα μας βγήκε από μια πολύχρονη κρίση που πλήγωσε τις τράπεζες. Επομένως ο φόβος κόκκινων δανείων ιδιαίτερα εκεί που τα δάνεια έχουν θεραπευτεί παραμένει ορατός. Ωστόσο οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν την πεποίθηση πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί διότι η ποιότητα των χορηγήσεων παραμένει εξαιρετικά υψηλή.
Οι τράπεζες δέχθηκαν ερωτήσεις για την τελική έγκριση σε ότι αφορά την διανομή μερισμάτων από τον SSM αλλά και για τα διοικητικά τους έξοδα ιδιαίτερα εκείνες που βρίσκονται εκτός ΤΧΣ και άρα έχουν μεγαλύτερες σχετικές ευχέρειες.
Παράλληλα δέχθηκαν ερωτήσεις για την ποιότητα των κεφαλαίων τους και αν αυτή θα διατηρηθεί μιας και ο αναβαλλόμενος φόρος είναι κάτι που οι τράπεζες θα αποσβέσουν μακροπρόθεσμα.
Στο συνέδριο βρέθηκαν και μίλησαν οι Aegean Airlines Alpha Bank ΕΧΑΕ Attica Bank Ελλάκτωρ Eurobank ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Helleniq Energy Intrakat Lamda Development Μυτιληναίος Εθνική ΟΠΑΠ ΟΤΕ Πειραιώς ΔΕΗ Τιτάν Τράπεζα Κύπρου αξιωματούχοι του ΤΧΣ και του ΤΑΙΠΕΔ η διοίκηση του CVC Greece με η Grivalia η Olympia Groupκαι η PeopleCert.