Όταν το 2008 ο Αντώνης Κοτζαμανίδης δρομολογούσε την εισαγωγή μιας σχετικά άγνωστης και νεόκοπης start-up στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου, κανείς δεν προσδοκούσε ότι σήμερα, 16 χρόνια αργότερα, η Entersoft θα αποτελούσε ένα από τα «βαριά» χαρτιά του ταχέως αναπτυσσόμενου τεχνολογικού κλάδου. Κανείς, εκτός από τον ίδιο τον CEO.
Το 2017 η μετοχή κυμαινόταν μόλις στο 0,25 ευρώ, ενώ τον Νοέμβριο του 2020 όταν και εισήχθη στην Κύρια Αγορά διαπραγματευόταν στην τιμή του 1,8 ευρώ. Σήμερα βρίσκεται στην περιοχή των 6 ευρώ και παρά την πρόσφατη διόρθωση από τα ιστορικά υψηλά των 6,7 ευρώ, εξακολουθεί να μετρά άνοδο 2.500% (!) σε σχέση με την εποχή της ΕΝΑ και 250% από την ημέρα εισαγωγής στην Κύρια Αγορά.
Ο κ. Κοτζαμανίδης θεωρείται ο ιθύνων νους όλης αυτής της «τρελής» πορείας, καθώς αφενός αποτέλεσε ένα εκ των ιδρυτικών μελών της start-up το 2002, αφετέρου ήταν ο άνθρωπος που δρομολόγησε και υλοποίησε την είσοδο στο Χρηματιστήριο. Από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου έχει επιβλέψει όλα τα σημαντικά ορόσημα, εξυφαίνοντας ένα άκρως επιτυχημένο business story, το οποίο πλέον εκτείνεται σε δύο ηπείρους, με την ίδρυση θυγατρικών σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Με τον δείκτη P/E της Entersoft να υπολογίζεται άνω του 25x, πολλοί κάνουν λόγο για μια… ακριβή μετοχή. Αυτή, όμως, η εκτίμηση αντικρούεται από τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου του Ομίλου, ο οποίος συνεχίζει την επιθετική στρατηγική εξαγοράς μικρότερων εταιρειών και εισόδου σε νέους κερδοφόρους κλάδους, όπως συνέβη πρόσφατα με την Infopower HR Solutions. Από την άλλη πλευρά, αυτό έχει και ορισμένες συνέπειες, καθώς συντηρεί σε σχετικά χαμηλά επίπεδα τη μερισματική απόδοση, η οποία για το 2023 δεν ξεπέρασε το 1,6%, δεδομένου ότι αρκετά από τα deals χρηματοδοτούνται από ίδιους πόρους.
Στο μεταξύ, η διοίκηση του κ. Κοτζαμανίδη έχει δρομολογήσει την απόκτηση ιδίων μετοχών, ύψους έως 2% του μετοχικού κεφαλαίου. Στόχος είναι η στήριξη της μετοχής, η οποία, όπως προαναφέρθηκε, έχει διορθώσει το τελευταίο διάστημα. Μην ξεχνάμε ότι η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση ανέρχεται σε 185 εκατ., με την ανάκτηση του ορίου των 200 εκατ. να συνιστά άμεση προτεραιότητα.
Στο 9μηνο του 2023, η εταιρεία εμφάνισε αυξημένα έσοδα κατά 29% σε σχέση με το 2022, με αποτέλεσμα τα EBITDA της περιόδου να εκτοξεύονται στο +45% και τα 8,1 εκατ. ευρώ. Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, οι ρυθμοί ανάπτυξης παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, κάτι το οποίο αναμένεται να επαναληφθεί και μέσα στο 2024.
Όσον αφορά τον κ. Κοτζαμανίδη, ο οποίος ελέγχει το 9,6% των μετοχών, ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία από την Computer Logic, στην οποία εργάστηκε για συνολικά 10 χρόνια. Το 2002, μαζί με άλλα στελέχη ίδρυσαν την Entersoft, στην οποία ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος. Μέχρι και σήμερα έχει «πρωταγωνιστικό» ρόλο στη διαρκή εξέλιξη της εταιρείας από μία νεοφυή σε έναν όμιλο εταιρειών λογισμικού, με παρουσία στην Κεντρική – Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Διαθέτει, δε, περισσότερα από 450 στελέχη, ενώ το πελατολόγιο εκτείνεται σε 40 χώρες.