Παραμένοντας στο «τιμόνι» της Cenergy από το 2020 και έχοντας παρουσία στον Όμιλο Viohalco από το 1996, δηλαδή εδώ και 28 χρόνια, ο Αλέξης Αλεξίου έχει προσφέρει αρκετή… χαρά στους μετόχους, οι οποίες βλέπουν την εισηγμένη να «τρέχει» με σταθερά υψηλούς ρυθμούς. Δεν είναι τυχαίο ότι, τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν ο κ. Αλεξίου ανέλαβε τις τύχες της Cenergy, η τιμή της μετοχής βρισκόταν κάτω του 1 ευρώ. Σήμερα, ξεπερνά τα 7 ευρώ, έχοντας πραγματοποιήσει ένα ράλι άνω του 700%.
Μάλιστα, το υψηλό ανεκτέλεστο των παραγγελιών, το οποίο ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ για πρώτη φορά, καλλιεργεί τις προσδοκίες για ακόμη μεγαλύτερη άνοδο της μετοχής το επόμενο χρονικό διάστημα, με τη μέση τιμή – στόχο να καθορίζεται στα 7,90 ευρώ, δίνοντας δηλαδή περιθώριο ανόδου της τάξης του 10% σε βάθος 12μήνου. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι ο δείκτης P/E για το 2024 ανέρχεται στο 13x, κάτι που μεταφράζεται σε discount άνω του 10% σε σχέση με τις ομοειδείς εταιρείες στο εξωτερικό.
Σήμερα, η χρηματιστηριακή αξία της Cenergy ξεπερνά το 1,4 δισ. ευρώ, με το βαρύ «πυροβολικό» να αφορά τον κλάδο των καλωδίων. Η καθαρή κερδοφορία στο 9μηνο του 2023 διαμορφώθηκε στα 47,2 εκατ. ευρώ (+7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022), με τις εκτιμήσεις για τα προσαρμοσμένα EBITDA στο σύνολο του 12μήνου να κάνουν λόγο για αποτέλεσμα 200 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά προσδίδουν… άλλον αέρα στον κ. Αλεξίου, ο οποίος -παρά τις καθυστερήσεις στο κοινό project με την Orsted για τη mega επένδυση στις ΗΠΑ- ατενίζει το μέλλον με αρκετή αισιοδοξία.
Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, παρ’ όλα αυτά, η εισηγμένη εξακολουθεί να εμφανίζει δύο μελανά σημεία, τα οποία χρήζουν βελτιώσεων από τη διοίκηση Αλεξίου. Αφενός η χαμηλή μερισματική απόδοση, η οποία το 2023 δεν υπερέβη το 0,5%, αφετέρου το χαμηλό free float, καθώς το ποσοστό διασποράς δεν ξεπερνά το 20% (το 79% ανήκει στη Viohalco). Πρόκειται για δύο ζητήματα, τα οποία εφόσον διευθετηθούν, μπορούν να απελευθερώσουν «κρυμμένες» αξίες.