© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Το ενδεχόμενο υποχώρησης των επιτοκίων, έστω και μικρής, μέσα στο 2024 αποτελεί ένα σενάριο που οι τράπεζες θεωρούν πραγματικά θετικό μιας και η εκτίμηση είναι πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα τονώσει την πιστωτική επέκταση και επομένως τη βιωσιμότητα της κερδοφορίας.
Τα έσοδα από τόκους μέσα στο 2023- μια χρονιά καλή πέραν κάθε προσδοκίας για τα πιστωτικά ιδρύματα- υπολογίζεται πως θα ξεπεράσουν τα 7 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες αναμένουν μια αντίστοιχα καλή χρονιά και μέσα στο 2024 ακόμη και με πτώση των επιτοκίων η οποία ασφαλώς δεν θα είναι μεγάλη και αφετέρου θα αντισταθμιστεί από την άνοδο της πιστωτικής επέκτασης.
Καθώς οι τράπεζες αναζητούν νέο μέτρο εργασιών το οποίο ακόμη δεν έχει διαφανεί, οι υπολογισμοί για το 2024 έχουν ως εξής: Τα πιστωτικά ιδρύματα εκτιμούν πως θα έχουν μια πιστωτική επέκταση η οποία θα κινηθεί σε ένα επίπεδο έως και 8 δισ. ευρώ.
Πόσο μπορεί να πέσουν τα επιτόκια- Επίπτωση στις χορηγήσεις
Τραπεζικοί κύκλοι δεν αποκλείουν αν και η αποκλιμάκωση των επιτοκίων θα ξεκινήσει δειλά (25 μονάδες βάσης) αν ο πληθωρισμός βοηθήσει να δούμε μέσα στο 2024 μια αποκλιμάκωση ακόμη και 100 μονάδες βάσης (-1%)
Τα δάνεια το 2024 θα είναι σαφώς περισσότερα έναντι του 2023.
Η άποψη αυτή βασίζεται κυρίως στην ενίσχυση των κοινοτικών πόρων και των έργων που χρηματοδοτεί το RRF, στην αύξηση των τιμών των ακινήτων μαζί με τις αλλαγές στο καθεστώς μεταβιβάσεων ( παύει η χρήση μετρητών) και στην ανάγκη για μια σειρά από λόγους «πράσινων ανακαινίσεων».
Η επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης που σημειώθηκε το 2023 σχετίζεται κυρίως με την άνοδο των επιτοκίων, η οποία είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερες αποπληρωμές ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του α εξαμήνου.
Την εικόνα επιχείρησαν να ανατρέψουν οι τράπεζες το τέταρτο τρίμηνο του 2023, ωστόσο δεν κατάφεραν να επιτύχουν συγκλονιστικά δεδομένα, μιας και ο χρόνος που είχαν στη διάθεσή τους ήταν σχετικά περιορισμένος.
Για το 2024 η ελληνική οικονομία και οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να επωφελούνται από τη σημαντική ροή κεφαλαίων της ΕΕ με τη μορφή επιχορηγήσεων και ανταγωνιστικών επιτοκίων κυρίως μέσα από τα δάνεια του RRF.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τραπεζών η χρηματοδότηση επενδύσεων από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης θα πρέπει να διαμορφωθεί σε περίπου 5,0 δισ. ευρώ το 2024
Εάν σε αυτά συνυπολογιστεί και μια ανάκαμψη στα στεγαστικά δάνεια τα οποία θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται και από κρατικούς πόρους για ευαίσθητες μερίδες πληθυσμού τότε μιλούμε για μια σημαντική πιστωτική επέκταση που ακόμη και εάν τα επιτόκια υποχωρήσουν θα στηρίξει την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών.
Όπως αναφέρουν τραπεζικοί παράγοντες δεν αναμένεται επιθετική μείωση των επιτοκίων αλλά μια φρόνιμη μείωση η οποία δεν θα μεταβάλει κατά πολύ τα δεδομένα των ελληνικών τραπεζών.
Ας σημειωθεί δε πως οι ελληνικές τράπεζες παρά την άνοδο των επιτοκίων αύξησαν αναντίστοιχα (πολύ λίγο) τα επιτόκια καταθέσεων μιας και το μεγαλύτερο τμήμα των καταθέσεων των πελατών τους είναι καταθέσεις ταμιευτηρίου.
Επομένως φέτος που θεωρείται επίσης μια χρονιά ανόδου των επιτοκίων καταθέσεων ίσως μια μείωση μετά το καλοκαίρι να βοηθήσει να περιοριστεί η άνοδος αυτή.