Στο Λονδίνο «χτυπά» η καρδιά της ΔΕΗ, η οποία την επόμενη Τρίτη (23/1) θα παρουσιάσει στην «αφρόκρεμα» της επενδυτικής κοινότητας το στρατηγικό πλάνο μετεξέλιξης του Ομίλου. Δίπλα στον κ. Στάσση, ο οποίος θα είναι το κεντρικό πρόσωπο των παρουσιάσεων, θα βρίσκεται ο λιγότερος γνωστός Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης, ο οποίος είναι ο οικονομικός διευθυντής και το δεξί «χέρι» του CEO.
Ο κ. Αλεξανδρίδης, ο οποίος από το 2020 βρίσκεται στη θέση του CFO, πιστώνεται ένα μεγάλο μέρος της εντυπωσιακής αναγέννησης του Ομίλου, ο οποίος πριν μερικά χρόνια ήταν με το ένα… πόδι στη χρεοκοπία. Από κοινού με τον κ. Στάσση, έχει συνεισφέρει τα μέγιστα, ώστε η ΔΕΗ να αποτελεί σήμερα έναν σύγχρονο και πολυεπίπεδο ενεργειακό πυλώνα των Βαλκανίων, με ολοένα και πιο διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο.
Η πρόοδος σε σχέση με την πρότερη κατάσταση μπορεί να χαρακτηριστεί και ως αλματώδης, με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να ξεπερνά σήμερα τα 4,6 δισ. ευρώ, τα κέρδη EBITDA να υπερβαίνουν τα 900 εκατ. ευρώ στο 9μηνο και τη μετοχή στο Χ.Α. να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014.
Από τη βρετανική πρωτεύουσα, τώρα, το «χρυσό δίδυμο» της ΔΕΗ θα παρουσιάσει τα επόμενα βήματα μετεξέλιξης για την 4ετια 2024 – 2027, τα οποία θα εστιάζουν στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου παρόχου ενέργειας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης (ήδη διαθέτει παρουσία σε Ρουμανία και Β. Μακεδονία). Σ’ αυτό το σχέδιο κεντρικό ρόλο θα έχει το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο, το οποίο επεκτείνεται διαρκώς, μέσω συμπράξεων (π.χ. Intrakat) και εξαγορών (π.χ. Enel Romania). Μάλιστα, δεν αποκλείεται ο στόχος της καθαρής ενέργειας να τεθεί στα 10 GW στο τέλος της 4ετίας.
Την ίδια ώρα, σε πλήρη υλοποίηση βρίσκονται τα σχέδια για τους τομείς της ηλεκτροκίνησης και των τηλεπικοινωνιών (οπτική ίνα), αλλά και για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου καναλιού λιανικών πωλήσεων, στα πρότυπα της γαλλικής EDF, αξιοποιώντας τα καταστήματα Κωτσόβολος. Μην ξεχνάμε δε, τον πρόσφατο εμπλουτισμό του καταστατικού της εταιρείας με αντικείμενα πέραν της παροχής ενέργειας, όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, οι τηλεπικοινωνίες, οι υπηρεσίες πληροφορικής, η επεξεργασία απορριμμάτων, τα έργα ΣΔΙΤ κ.α.