Skip to main content

Η επιστροφή της κοινοκτημοσύνης

EUROKINISI

Το 65% των Ευρωπαίων θα εξέταζαν το ενδεχόμενο της συνιδιοκτησίας ενός ακινήτου, με φίλους, συναδέλφους ή ακόμα και αγνώστους

Η περιορισμένη διαθεσιμότητα των κατοικιών σε συνδυασμό με την άνοδο του πληθωρισμού και των επιτοκίων φαίνεται πως οδηγεί τους Ευρωπαίους σε λύσεις που μάλλον έρχονται από το παρελθόν, όταν οι άνθρωποι ζούσαν πολλοί μαζί.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η RE/MAX Εurope (κτηματομεσιτικό δίκτυο) σε 22 χώρες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, με τη συμμετοχή 22.000 καταναλωτών, το 65% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι θα εξέταζαν το ενδεχόμενο της συνιδιοκτησίας ενός ακινήτου, με φίλους, συναδέλφους ή ακόμα και αγνώστους.

Βάσει της ίδιας έρευνας:

Το 24,8% των καταναλωτών γοητεύεται από την ιδέα της συνιδιοκτησίας λόγω των προνομίων που θα απολαμβάνουν με τον επιμερισμό των εξόδων.

Ένας στους πέντε αναφέρει ότι η συνιδιοκτησία οδηγεί στην αγορά ακινήτων που υπό άλλες συνθήκες, θα ήταν οικονομικά απρόσιτα, ενώ παρέχει επίσης μια από κοινού ασπίδα προστασίας έναντι των οικονομικών και νομικών κινδύνων που συνδέονται με την αποκλειστική κυριότητα.

Περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους (56,1%) μπορούν να φανταστούν ότι μοιράζονται μια κατοικία, η οποία θα τους παρείχε έναν προσωπικό χώρο διαμονής και μια από κοινού πρόσβαση σε άλλες ανέσεις. Αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι παρέχονται επιλογές ανέσεων, καθώς οι Ευρωπαίοι θέλουν πρόσβαση σε μεγάλο εύρος από οικονομικά συμφέρουσες ανέσεις, όπως σε κοινόχρηστο χώρο εργασίας ή αίθουσα αναψυχής.

Το 21,2% των ερωτηθέντων βλέπουν τη συγκατοίκηση ως έναν τρόπο να μειώσουν το αίσθημα της μοναξιάς και της απομόνωσης.

Όπως σημειώνεται από τους συντάκτες της έρευνας αν και το ενδιαφέρον για συγκατοίκηση είναι σήμερα υψηλότερο στους μικρότερης ηλικίας Ευρωπαίους, οι οποίοι ανέκαθεν έτειναν προς αυτήν την κατεύθυνση, οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι έχουν αρχίσει και αυτοί να σκέφτονται σοβαρά την ιδέα της συγκατοίκησης.

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (49,4%), ηλικίας μεγαλύτερης των 35 ετών, σκέφτονται να μετακομίσουν και να ζουν με το καθεστώς της συγκατοίκησης.

Από τους δέκα συνταξιούχους που ρωτήθηκαν για το ενδεχόμενο να μετακομίσουν και να συγκατοικήσουν με τρίτους, οι τέσσερις απ’ αυτούς απάντησαν ότι θα το σκέφτονταν, καθώς η συντροφικότητα αποτελεί σημαντικό κίνητρο για εκείνους.

Να σημειώσουμε ότι η συνιδιοκτησία δεν συναντάται μόνο στις δευτερεύουσες και εξοχικές κατοικίες, αλλά και ως μέσο για να αποκτήσει κανείς μια ακριβότερη κύρια κατοικία.