Skip to main content

Sunlight: Φουλ οι μηχανές για το Gigafactory παραγωγής λιθίου

Eμβληματική προσπάθεια εθνικής και ευρωπαϊκής σημασίας για τη δημιουργία μονάδας τεχνολογίας παραγωγής στοιχείων λιθίου

Φουλ τις μηχανές βάζει η Sunlight για την υλοποίηση του φιλόδοξο στόχου της εταιρείας να δημιουργήσει το πρώτο Gigafactory παραγωγής στοιχείων λιθίου, μια στρατηγική επένδυση που θα ξεπεράσει τα 1,5 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για μία εμβληματική προσπάθεια εθνικής και ευρωπαϊκής σημασίας για τη δημιουργία μονάδας τεχνολογίας παραγωγής στοιχείων λιθίου της ίδιας λογικής που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ με το Inflation Reduction Act.

Το καίριο ερώτημα αυτή τη στιγμή είναι εάν το συγκεκριμένο gigafactory ελληνικής επινόησης θα έχει και ελληνική έδρα.

Σε αυτό το πλαίσιο η Sunlight Group, μέλος του επενδυτικού Ομίλου Olympia, ανέθεσε στον Νίκο Μαντζούφα, τα καθήκοντα Chief Funding and Institutional Affairs Officer για το έργο της κατασκευής του gigafactory του ομίλου Sunlight. Επίσης θα έχει την ευθύνη ένταξης και παρακολούθησης των έργων της Sunlight Group, που χρηματοδοτούνται μέσω αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και επενδυτικών νόμων σε Ευρώπη και Αμερική.

Με την ανακοίνωση της ανάληψης των καθηκόντων του  ο κ. Μαντζούφας τόνισε πως στόχος του είναι να συμβάλλει στο έργο της κατασκευής του gigafactory στοιχείων λιθίου. Μίλησε για ταχεία εκτέλεση του επενδυτικού πλάνου της Sunlight μέσω αξιοποίησης των κατάλληλων επενδυτικών εργαλείων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «σε συνεργασία με την διοικητική ομάδα, είμαι βέβαιος ότι θα καταστήσουμε τη Sunlight παγκόσμιο ηγέτη και στην παραγωγή στοιχείων λιθίου εξειδικευμένα στην αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και σε βιομηχανικές εφαρμογές, και ιδιαιτέρως σημαντικό, ότι θα δημιουργήσουμε βιομηχανική παραγωγή και στην Ελλάδα σε τομέα υψηλής τεχνολογικής εξειδίκευσης».

O κ. Μαντζούφας μετρά 14 χρόνια σε σημαντικές κυβερνητικές θέσεις, ήταν μέχρι πρότινος επικεφαλής του Ταμείου Ανάκαμψης και ήταν ο μακροβιότερος Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ, επί της θητείας του δημοπρατήθηκαν και υλοποιήθηκαν 15 έργα ύψους 2,4 δισ. ευρώ».

Να σημειωθεί πως η Sunlight Group ήδη υλοποιεί ένα διαφοροποιημένο επενδυτικό σχέδιο στηριζόμενο σε 4+1 στρατηγικούς πυλώνες: Βιομηχανική Ηλεκτροκίνηση μολύβδου και ιόντων λιθίου, Αποθήκευση Ενέργειας για Ανανεώσιμες Πηγές με χρήση τεχνολογίας ιόντων λιθίου, Ανακύκλωση μπαταριών μολύβδου και ιόντων λιθίου, Ανάπτυξη και κατασκευή στοιχείων ιόντων λιθίου σε κλίμακα gigafactory για τις ως άνω εφαρμογές καθώς και καθετοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας σε σημαντικά εξαρτήματα για την κατασκευή μπαταριών.

Οι 4+1 πυλώνες, που βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο ανάπτυξης, αποτελούν τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Διοίκηση ώστε η Sunlightόχι μόνο να δραστηριοποιείται  στην παγκόσμια αγορά, αλλά να πρωταγωνιστεί με καινοτόμες λύσεις αποθήκευσης ενέργειας.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Λάμπρου Μπίσαλα, Διευθύνοντος Συμβούλου  της Sunlight Group ο οποίος εστίασε στην επενδυτική φιλοδοξία του ομίλου για την κατασκευή του πρώτου gigafactory σε ευρωπαϊκό χώρο, με στόχευση την παραγωγή στοιχείων ιόντων λιθίου για αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και εφαρμογών βιομηχανικής χρήσης, όπως ο χώρος των Intralogistics.

Παράλληλα τόνισε πως στόχος της Διοικητικής Ομάδας, σε συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο και τους Μετόχους, είναι να καταστεί η Sunlight ένας παγκόσμιος πρωταγωνιστής στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη κατηγορία της αποθήκευσης ενέργειας.

Η Sunlight Group μετράει περισσότερους από 3.100 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο, 15 εργοστάσια και 5 ερευνητικά κέντρα.

Σύμφωνα με το Εurobat.org (Association of European Automotive and Industrial Baterry Manufacturers) η αποθήκευση ενέργειας διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στο τρέχον και στο μελλοντικό ενεργειακό σύστημα. Τα Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας Μπαταριών (BESS) αναγνωρίζονται ως οι κύριοι πάροχοι ευελιξίας για την ανάπτυξη ενός σταθερού και αξιόπιστου ενεργειακού συστήματος. Η εξέλιξη του οικοσυστήματος ηλεκτρικής ενέργειας απαιτεί σταθερό δυναμικό αποθήκευσης.