Την επόμενη ημέρα της πανδημίας καλείται να διαχειριστεί ο διευθύνων σύμβουλος της Πλαστικά Θράκης, Δημήτρης Μαλάμος, ο οποίος βλέπει τη μετοχή της εταιρείας να είναι «κολλημένη» στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου 1,5 έτους, χάνοντας σχεδόν το 1/4 της αξίας στο τελευταίο εξάμηνο. Αποτέλεσμα; Η κεφαλαιοποίηση περιορίζεται κάτω των 184 εκατ., απέχοντας παρασάγγας από τα υψηλά του 2023 (περίπου 230 εκατ.).
Η έλλειψη προοπτικής στα οικονομικά μεγέθη αποτελεί, αυτήν την στιγμή, την «αχίλλειο πτέρνα» της θρακιώτικης εταιρείας, η οποία δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει στα έσοδα από προϊόντα σχετιζόμενα με την Covid-19. Υπενθυμίζεται ότι τα αποτελέσματα του 9μηνου 2022 περιλάμβαναν έκτακτα κέρδη από πωλήσεις προϊόντων COVID (μάσκες κλπ), ύψους 5,3 εκατ. ευρώ.
Όμως, με τη σχετική ζήτηση να έχει σχεδόν μηδενιστεί (τουλάχιστον μέχρι και το γ’ τρίμηνο), ο κύκλος εργασιών υποχωρεί στα 269 εκατ. στο 9μηνο του 2023, μειωμένος κατά 14% σε σχέση με το 2022. Τα EBITDA, από την πλευρά τους, περιορίζονται κατά 13% και τα ΕΒΙΤ κατά 27%. Η δε, καθαρή κερδοφορία «ψαλιδίζεται» κατά 43% και ανέρχεται στα 14,9 εκατ.
Πέραν του παράγοντα Covid, στον οποίο είχε «ποντάρει» πολλά η διοίκηση Μαλάμου τα προηγούμενα χρόνια, η υποχώρηση της κερδοφορίας οφείλεται τόσο στην πτώση των τιμών πώλησης, όσο και στην πτώση των όγκων πώλησης (-1,6%). Κι αυτό εξαιτίας της χαμηλότερης ζήτησης σε βασικούς κλάδους της οικονομίας στις αγορές δραστηριοποίησης (Ευρώπη, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ).
Παρ’ όλα αυτά, μια σύγκριση με τα μεγέθη του 2019 καταδεικνύει την αισθητή αναβάθμιση του Ομίλου, ο οποίος προ 4ετίας είχε EBITDA μόλις 25 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη μόλις 8 εκατ. ευρώ. Σήμερα, ακόμη και χωρίς τα μη επαναλαμβανόμενα κέρδη της πανδημίας, τα αντίστοιχα μεγέθη είναι αισθητά υψηλότερα (37 εκατ. ευρώ και 14,9 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα).
Την ίδια στιγμή, οι μεγάλες επενδύσεις του 2023 (πρόγραμμα 30 εκατ.) δημιουργούν προσδοκίες για μια ικανοποιητική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, παραμερίζοντας τις τρέχουσες προκλήσεις. Πρόσφατο report της Eurobank Equities υπολογίζει τον ρυθμό αύξησης των ΕΒΙΤ στο 15% για την περίοδο 2024-2027, με το αντίστοιχο περιθώριο να διευρύνεται στο 9% από 5% στην προ-πανδημιας περίοδο.
Το αν θα τα καταφέρει ο κ. Μαλάμος, μένει να αποδειχθεί στην πράξη.