Ένα από τα κεντρικά πρόσωπα του 2024 είναι, αναμφίβολα, ο Χρήστος Μεγάλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, ο οποίος μέσα στο νέο έτος έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας ένα βαρύ φόρτο εργασίας.
Στα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου, συγκεκριμένα, το πολύπειρο τραπεζικό στέλεχος καλείται να υλοποιήσει την πολυαναμενόμενη αποεπένδυση του ελληνικού δημοσίου, μέσω της διάθεσης ποσοστού έως και 27% των μετοχών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ένα deal αξίας τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς υπερβαίνει τα 4 δισ. ευρώ.
Ο κ. Μεγάλου, με θητεία σε Fairfax, Eurobank, Credit Suisse, Barclays, Αγροτική Τράπεζα κ.α., έχει το… «know how» για να πείσει τα κατάλληλα πρόσωπα και τα κατάλληλα funds να επενδύσουν τα χρήματά τους στην Τράπεζα Πειραιώς. Το βασικό ερώτημα, δε, είναι τι θα κάνει και με τον Τζον Πόλσον, ο οποίος διαθέτει ήδη ποσοστό 19%. Ευχής έργο είναι ο Αμερικανός επενδυτής να αυξήσει περαιτέρω τη συμμετοχή του, αποτελώντας τον νέο βασικό μέτοχο.
Λίγες ημέρες νωρίτερα από την αποεπένδυση -και συγκεκριμένα στις 23 Φεβρουαρίου- η διοίκηση της Πειραιώς θα ανακοινώσει τα οικονομικά μεγέθη για το δ’ τρίμηνο του 2023, τα οποία αναμένεται να πιστοποιήσουν την ανοδική πορεία της εισηγμένης. Υπενθυμίζεται ότι στο 9μηνο η τράπεζα είχε παρουσιάσει καθαρά κέρδη 721 εκατ. ευρώ.
Η διεύρυνση της κερδοφορίας εκτιμάται ότι θα προλειάνει το έδαφος για την πρώτη διανομή μερίσματος έπειτα από πολλά χρόνια, κάτι που εξασφαλίζει σημαντικά περιθώρια ανόδου στη μετοχή. Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι η Πειραιώς, μέσα στο 2023, «έτρεξε» ένα ράλι 122%, υπερ-αποδίδοντας σε σχέση με τον τραπεζικό δείκτη (+65%).
Αποεπένδυση, οικονομικά μεγέθη και διανομή μερίσματος, επομένως, αποτελούν τον βασικό άξονα, πάνω στο οποίο έχει «ποντάρει» ο κ. Μεγάλου για το 2024. Σ’ αυτό το τρίπτυχο θα πρέπει να προσθέσουμε και τις συμμετοχές του Ομίλου σε Strix (Attica Group) και MIG, οι οποίες αποτελούν τα επόμενα μεγάλα «στοιχήματα» της διοίκησης.