Skip to main content

ThessINTEC : Άρχισαν οι πρόδρομες εργασίες για το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς

Οι μπουλντόζες άρχισαν να κατεδαφίζουν παλιά ανενεργά μικρά κτήρια - Η έναρξη των εργασιών κατασκευής των υποδομών αναμένεται τον Μάρτιο

Στη φάση της υλοποίησης πέρασε από σήμερα το μεγάλο σε έκταση αλλά και σημασία έργο της κατασκευής του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς ThessINTEC στην περιοχή της Περαίας, στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, σήμερα άρχισαν οι πρόδρομες εργασίες του έργου, με τις μπουλντόζες να αρχίζουν να κατεδαφίζουν παλιά ανενεργά μικρά κτήρια από μπετόν που βρίσκονται στην εν λόγω έκταση των 756 στρεμμάτων, στην οποία σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό θα αναπτυχθεί με σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα μια ολόκληρη πολιτεία καινοτομίας, στα πρότυπα αντίστοιχων πάρκων των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Για την εν λόγω περιοχή υπάρχει αδειοδότηση δόμησης 230.000 τ.μ. για εργαστήρια R&D και γραφεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει βγει πάρα πολύ πρόσφατα θετική απόφαση του αναγκαίου Προεδρικού Διατάγματος για το έργο, η οποία οδεύει προς καθαρογραφή και δημοσίευση σε ΦΕΚ.

Η έναρξη των εργασιών κατασκευής των υποδομών του Πάρκου, σύμφωνα με τον πρόεδρο και CEO του φορέα υλοποίησης του project, γνωστό επιχειρηματία του κλάδου της Αγροτεχνολογίας και πρώην πρόεδρο του ΣΒΕ, Νίκο Ευθυμιάδη, αναμένεται τον Μάρτιο και οι ισραηλινοί επενδυτές παραμένουν ζεστοί για τη συμμετοχή τους. Υπενθυμίζεται ότι έχει υπογραφεί προ πολλού συμφωνία παραχώρησης του 40% της δομήσιμης έκτασης στο ισραηλινό fund JLTV και στο Τεχνολογικό Πάρκο της Beersheva, που θα μεταφέρουν από την πλευρά τους πολύτιμη ισραηλινή τεχνογνωσία, ενώ επίσης το ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης) θα αναπτύξει πρόσθετες δικές του ερευνητικές υποδομές εντός του “Thess INTEC”.

Το έργο θα αναπτυχθεί σε δυο φάσεις, εκ των οποίων η πρώτη είναι διασφαλισμένη, σύμφωνα με τον φορέα υλοποίησης, με 20 εκατ. ευρώ από ιδιωτικούς πόρους και με 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF). Kατά την πρώτη φάση του έργου θα επενδυθούν 50 εκατ. ευρώ για υποδομές και για τα πρώτα κτίρια, ενώ προβλέπεται συμπληρωματική επένδυση 25 εκατ. ευρώ από το ΕΚΕΤΑ και 30 εκατ. ευρώ από το Ισραηλινό Fund. Σε βάθος δεκαετίας οι επενδύσεις προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ.

Μέτοχοι του φορέα υλοποίησης είναι τρία Πανεπιστήμια, το Ερευνητικό Κέντρο ΕΚΕΤΑ, φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ το έργο υποστηρίζουν κατά το στάδιο ωρίμανσης του μέσω Α.Ε. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα συνολικά 25 εμβληματικές επιχειρήσεις / χορηγοί. Το 58% των μετόχων είναι του ιδιωτικού και το 42% του δημόσιου τομέα.