Την εφαρμογή χρήσης της πλατφόρμας έξυπνων μετρητών του ΔΕΔΔΗΕ για τη συλλογή δεδομένων από έξυπνους μετρητές νερού της ΕΥΔΑΠ συμφώνησαν ο Διαχειριστής με την Εταιρεία Ύδρευσης & Αποχέτευσης Πρωτευούσης.
Στόχος του συγκεκριμένου πιλοτικού προγράμματος είναι η απομακρυσμένη συλλογή μετρητικών δεδομένων από τους έξυπνους μετρητές νερού που γειτνιάζουν με τα smart meters του ΔΕΔΔΗΕ, σε επιλεγμένες περιοχές στον δήμο Πεντέλης και στον δήμο Παλαιού Φαλήρου.
Οι μετρήσεις θα αξιοποιηθούν από την ΕΥΔΑΠ για την ακριβή τιμολόγηση, την ανίχνευση διαρροών και τον σχεδιασμό πολιτικών εξοικονόμησης νερού, με συμμετοχή του ίδιου του καταναλωτή.
Με αυτόν τον τρόπο, τα smart meters του ΔΕΔΔΗΕ μετατρέπονται σε μια ενιαία πλατφόρμα έξυπνης μετρητικής υποδομής που εξυπηρετεί και τα δύο δίκτυα κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικής ενέργειας και νερού). Η πληροφορία που συλλέγεται και αποστέλλεται μέσω των smart meters του ΔΕΔΔΗΕ είναι πλήρως κρυπτογραφημένη βάσει διεθνών προτύπων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ιδιωτικότητα και η ακεραιότητα των δεδομένων σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.
Τη σημαντική αυτή συνεργασία ανακοίνωσαν ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Α. Μάνος, κι ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χ. Σαχίνης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πεντέλης, παρουσία του γενικού γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Α. Αϊβαλιώτη, του γ.γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μ. Γραφάκου, του αντιπροέδρου Α΄ της ΡΑΑΕΥ, Δρ. Δ. Ψυχογυιού, του προέδρου της ΕΥΔΑΠ, Γ. Στεργίου, της δημάρχου Πεντέλης, Δ. Κεχαγιά, του γενικού διευθυντή Στρατηγικής και Μετασχηματισμού του ΔΕΔΔΗΕ, Δ. Παζαΐτη, και του γενικού διευθυντή Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Ψηφιοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, Κ. Χολέβα.
Τη συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών ενθαρρύνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο υπουργός, Θ. Σκυλακάκης, δήλωσε πως το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα κρίνεται ως εξόχως σημαντικό, καθώς η κοινή χρήση της ενιαίας υποδομής από περισσότερους από έναν οργανισμούς κοινής ωφελείας σε ευρεία κλίμακα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του κόστους υποδομών που απαιτούνται ώστε να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι για την ενέργεια και το περιβάλλον. Αυτομάτως κάτι τέτοιο μεταφράζεται σε ακόμη περισσότερα οφέλη για τον Έλληνα πολίτη.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος, δήλωσε σχετικά: «Η επιτυχής έκβαση του συγκεκριμένου πιλοτικού θα μπορούσε να λειτουργήσει ως προάγγελος της ευρείας χρήσης των smart meters του ΔΕΔΔΗΕ από όλες τις υποδομές εξυπηρέτησης σκοπών κοινής ωφελείας, μειώνοντας έτσι το κόστος για τον Έλληνα καταναλωτή και εκπληρώνοντας το όραμα της εταιρείας μας για υψηλής ποιότητας, καινοτόμες υπηρεσίες που ωφελούν το ευρύ κοινό. Χαιρόμαστε δε ιδιαίτερα που στην προσπάθειά μας αυτή έχουμε την υποστήριξη τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και της ΡΑΑΕΥ».
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, σημείωσε: «Οι υποδομές της χώρας πρέπει, μέσω συνεργειών να προσφέρουν υψηλό επίπεδο υπηρεσιών στους πολίτες, εξορθολογίζοντας τα κόστη και βελτιστοποιώντας τον τρόπο λειτουργίας. Εύχομαι η συνεργασία αυτή να είναι η απαρχή και άλλων τέτοιων συνεργειών στις κρατικές υποδομές».
O Δρ. Δημήτριος Ψυχογυιός, αντιπρόεδρος Α΄ της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και προεδρεύων του Κλάδου των Υδάτων, υπογράμμισε πως «η ΡΑΑΕΥ συνέβαλε αποφασιστικά στην επίτευξη της ανωτέρω συνεργασίας για την ψηφιοποίηση των υποδομών της χώρας. Εκ των πρωταρχικών στόχων της ΡΑΑΕΥ είναι η προώθηση της καινοτομίας και της συνεργασίας μεταξύ των διαχειριστών που εποπτεύει η ΡΑΑΕΥ. Η καινοτομία βελτιώνει την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους καταναλωτές, ενώ η συνεργασία μεταξύ των διαχειριστών δημιουργεί οικονομίες κλίμακας που μειώνουν το κόστος των προσφερόμενων υπηρεσιών. Ως εκ τούτου η ΡΑΑΕΥ θα συνεχίσει να δημιουργεί και να ενθαρρύνει παρόμοιες πρωτοβουλίες.
Τέλος, η δήμαρχος Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιά, ανέφερε: «Είναι πολύ σημαντική η κοινή προσπάθεια που κάνουν ο ΔΕΔΔΗΕ και η ΕΥΔΑΠ με τη στήριξη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της ΡΑΑΕΥ. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη διότι το πιλοτικό πρόγραμμα ξεκινά από την πόλη μας. Μέρος των κοινών έξυπνων μετρητών θα τοποθετηθούν και σε δημοτικές εγκαταστάσεις που έχουν μεγάλες ενεργειακές ανάγκες και ανάγκες για κατανάλωση νερού. Έχουμε βάλει τον δήμο μας σε μια νέα εποχή, σε τροχιά επίτευξης κλιματικής ουδετερότητας το 2030. Συντάσσουμε σχέδιο να το πετύχουμε αυτό και εκμεταλλευόμαστε όλες τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που υπάρχουν για την επίτευξη του στόχου. Η ταχεία τοποθέτηση κοινών έξυπνων μετρητών σε όλη την πόλη, βοηθά τους συμπολίτες μας να μειώσουν και να διαχειριστούν καλύτερα τις ανάγκες τους σε ηλεκτρικό και νερό, άρα βοηθά στον στόχο του δήμου για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας το 2030. Ευχαριστούμε τον ΔΕΔΔΗΕ, την ΕΥΔΑΠ και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την άψογη συνεργασία που έχουμε σε πολλά θέματα, καθώς και τη ΡΑΑΕΥ για τη στήριξή της στη συγκεκριμένη προσπάθεια».