Με ιταλικό… αέρα θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο, Σάββατο, στη Θεσσαλονίκη το 3ο «WMF Startup Competition & Conference», οι νικητές του οποίου – συγκεκριμένα οι start ups που θα καταλάβουν τις τρεις πρώτες θέσεις – θα συμμετέχουν στη συνέχεια στον παγκόσμιο διαγωνισμό καινοτομίας «WeMakeFuture» στο Ρίμινι της Ιταλίας τον Ιούνιο του 2024, που έχει βραβείο ύψους 1 εκατ. ευρώ.
Τον ελληνικό διαγωνισμό, που θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων (DT&S) της Cisco στη Θεσσαλονίκη, διοργανώνουν το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) και το SearchOn Media Group, διοργανώτρια αρχή του διεθνούς διαγωνισμού στο Ρίμινι και οι 18 διαγωνιζόμενες start ups θα πραγματοποιήσουν παρουσιάσεις διάρκειας τριών λεπτών. Στην έναρξη της εκδήλωσης θα απευθύνει χαιρετισμό ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Όπως μάλιστα γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Χρήστος Σαραντόπουλος, η φετινή ελληνική συμμετοχή στον παγκόσμιο διαγωνισμό θα έχει ενισχυμένο θεσμικό χαρακτήρα και θα είναι μια «εθνική συμμετοχή», καθώς φέτος θα υπάρχει η στήριξη του Elevate Greece και της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας.
Επίσης, στον φετινό διαγωνισμό, όπως γνωστοποίησε ο κ.Σαραντόπουλος, θα είναι παρόντες και επιχειρηματικοί άγγελοι και εκπρόσωποι επιχειρηματικών φορέων, δίδοντας στις συμμετέχουσες νεοφυείς επιχειρήσεις μια πρόσθετη ευκαιρία να διεκδικήσουν χρηματοδότηση. Οι συμμετέχουσες εταιρείες προέρχονται από τους κλάδους της ρομποτικής και της προηγμένης τεχνολογίας, του αγροτουρισμού και της έξυπνης γεωργίας, του περιβάλλοντος και της παρακολούθησης καιρικών φαινομένων. «Προσπαθούμε να φέρουμε τα οικοσυστήματα της Ελλάδας και της Ιταλίας όσο πιο κοντά γίνεται, μέσα από ιδέες που μπορούν να εξελιχθούν σε επιχειρηματικές προτάσεις και μοντέλα, ώστε να δημιουργήσουμε υπεραξία και να δώσουμε βήμα για δημοσιότητα και πιθανή χρηματοδότηση σε ανθρώπους στον χώρο αυτό. Πέρα από το premiο, το βραβείο του 1 εκατ. ευρώ, υπάρχει δυνατότητα για pitching με προβολή σε παγκόσμιο επίπεδο και διεπιχειρησιακές συναντήσεις» επισήμανε από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Καούδης.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο διευιθυντής του DT&S Center της Cisco στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Λαμπρογεώργος, τόνισε ότι το DT&S Center της Cisco είναι πάντα δίπλα στις start ups και στόχος είναι να τις δικτύω΄σει με τους συνεργάτες του, ώστε οι ιδέες και τα προϊόντα τους να έχουν άμεση εφαρμογή. “Το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων – εκτιμά ο κ.Λαμπρογεώργος – είναι πάρα πολύ δυναμικό και έχει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και spin-off που βγαίνουν από πανεπιστήμια και startups, που δραστηριοποιούνται κυρίως στον χώρο της τεχνολογίας, αλλά όχι μόνο. Οι εταιρείες αυτές είναι η ατμομηχανή μέλλοντος και είναι πάρα πολύ σημαντικό να είμαστε κοντά τους οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι θεσμικοί φορείς, ώστε να τους δώσουμε βήμα να βγουν στην αγορά”.