Το «μάτι» έχει ήδη κλείσει o SSM στις τράπεζες όπως όλα δείχνουν για τη διανομή μερίσματος από τις τράπεζες σε ότι αφορά τη χρήση 2023.
Σύμφωνα με τις συζητήσεις που έχουν διενεργήσει τα πιστωτικά ιδρύματα σε σχέση με την εποπτική τους αξιολόγηση δηλαδή το SREP ( Supervisory Review and Evaluation Process) ο SSM φαίνεται να έχει δώσει το πράσινο φως στις περισσότερες τράπεζες επιτρέποντάς τους να μειώσουν κεφαλαιακούς δείκτες και συγκεκριμένα τους δείκτες PIllar 2 Requirement και Pillar 2 Guidance.
Το στοιχείο αυτό ερμηνεύεται από τις τράπεζες με σχετική ασφάλεια πως η πρόθεση του επόπτη είναι να αφήσει τις ελληνικές τράπεζες να διανείμουν μέρισμα.
Πιο συγκεκριμένα όλα τα παραπάνω σχετικά με τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας θα ανακοινωθούν εντός έτους (19.12.23 ) όμως οι τράπεζες θα επιθυμούσαν στο βαθμό που αυτό θα ήταν εφικτό να έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν απολύτως από τον επόπτη αν μπορούν να διανείμουν μέρισμα και σε τι ύψος όταν θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους για το τέλος του έτους δηλαδή στο α τρίμηνο.
Αυτή ακριβώς είναι και η επιθυμία των επενδυτών και η πρώτη κυρίαρχη ερώτηση πλέον στα road shows όπως προέκυψε και από το 25ο Capital Link στη Νέα Υόρκη.
Οι τράπεζες σκοπεύουν να διανείμουν μέρισμα που ανέρχεται για μεν την Τράπεζα Πειραιώς το 10% , για την Εθνική 20% έως 30%, για την Alpha Bank 15% και για την Εurobank 20%.
Η ρευστότητα των τραπεζών
Tα πιστωτικά ιδρύματα διαθέτουν εξαιρετικά μεγάλη ρευστότητα και έτσι κρίνεται πως μπορούν να προχωρήσουν στη διανομή κερδών προς τους μετόχους.
Επίσης κρίνεται πως μπορούν να προχωρήσουν και σε άλλες ενέργειες όπως Buy Back κάτι που το θέλουν πολύ και οι μέτοχοι. Άλλωστε αυτή είναι και η πρόταση της Εθνικής Τράπεζας προς το ΤΧΣ, πρόταση την οποία μπορεί να υλοποιήσει όποτε της ζητηθεί. Αυτό ωστόσο όπως λένε στελέχη του τραπεζικού χώρου απαιτεί μια ισορροπία.
Ένα επόμενο κρίσιμο ερώτημα από τους επενδυτές προς τις τράπεζες είναι κατά πόσον η κερδοφορία των τραπεζών θα κρατήσει, θα έχει δηλαδή διάρκεια και με ποιο τρόπο αυτό θα επιτευχθεί. Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη το πλάνο των τραπεζών είναι πως την προσεχή τριετία τα επιτόκια μπορεί να υποχωρήσουν αλλά θα διατηρηθούν σε επίπεδα πάνω του 2% και οι χορηγήσεις θα στηρίξουν την ανάπτυξη.
Συγχρόνως οι τράπεζες διενεργούν με κάθε τρόπο προκειμένου να στηρίξουν τα χαρτοφυλάκιά τους. Είναι αξιοσημείωτο πως τα ενήμερα δάνεια στη χώρα μας ανέρχονται μόλις το 55% του ΑΕΠ ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε μια χώρα όπως η Κύπρος για παράδειγμα διαμορφώνεται σε 100% τουλάχιστον.
Έτσι λοιπόν γίνονται ενέργειες με στόχο τη στήριξη των ενήμερων χαρτοφυλακίων είτε με αγορά δανείων που έχουν γίνει ενήμερα – κάτι που θα λάβει χώρα αργότερα εφόσον ο επόπτης το επιτρέψει- είτε με κινήσεις όπως αυτή της Εθνικής Τράπεζας σε συνεργασία με τη Fortress που στόχο έχει μια τρίτη εταιρία να αγοράζει κόκκινα δάνεια, να τα κουρεύει και να τα καθιστά ενήμερα προκειμένου στο τέλος της ημέρας τα δάνεια αυτά να επιστρέψουν στην τράπεζα.
Συγχρόνως το RRF λόγω ανάπτυξης της χώρας θα υποστηρίξει και αυτό με τη σειρά του τις χορηγήσεις αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.
Tέλος ας σημειωθεί πως οι τράπεζες ετοιμάζουν αναπτυξιακές ενέργειες με επέκταση στο εξωτερικό είτε μέσω συνεργασιών με τοπικούς φορείς είτε μέσω ψηφιακών εφαρμογών είτε μέσω χρηματοδοτήσεων μεγάλων έργων σε άλλες χώρες.