Αύριο Τετάρτη (6/12) έως και την Παρασκευή (8/12), εφόσον το επιτρέψουν οι αγορές, αναμένεται να διενεργηθεί η διάθεση του 10%+2% των υφιστάμενων μετοχών της Helleniq Energy από το ΤΑΙΠΕΔ και τον Όμιλο Λάτση (σε αναλογία 60%-40%), με στόχο την ενίσχυση της εμπορευσιμότητας του τίτλου.
Ειδικότερα, θα ανοίξει επιταχυνόμενο βιβλίο προσφορών για την ιδιωτική τοποθέτηση με book runners τις JP Morgan και Goldman Sachs, ενώ στο σχήμα συμμετέχουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, καθώς και οι Euroxx, Axia και Pantelakis.
Οι δύο βασικοί μέτοχοι, δηλαδή η Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A. της οικογένειας Λάτση, που κατέχει το 47,12%, και το ΤΑΙΠΕΔ, που ελέγχει το 35,48%, θα πουλήσουν αναλογικά με το ποσοστό που έχει ο καθένας.
Στόχος, εφόσον το επιτρέπουν και οι διαθέσεις των ξένων επενδυτών, είναι να διατεθεί το 10% και ήδη από χθες άρχισε το premarketing, ώστε να διερευνηθεί διεξοδικά το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση της Helleniq Energy έχει ανακοινώσει τη διανομή προσωρινού μερίσματος 0,30 ευρώ ανά μετοχή, με την τρέχουσα απόδοση να βρίσκεται περίπου στα επίπεδα του 4% και τις μετοχές να διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα από τις10 Ιανουαρίου 2024.
Οικονομικά μεγέθη
Η εισηγμένη εμφάνισε βελτιωμένα αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο του 2023 χάρη στην άνοδο των τιμών πετρελαίου. Ειδικότερα, πέτυχε αύξηση καθαρών κερδών στα 300 εκατ. ευρώ, από 252εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του2022, όμως οι μειωμένες τιμές πετρελαίου κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους προκάλεσαν μείωση 59% στα κέρδη του ομίλου στο εννεάμηνο, από 1,1 δισ. σε 462εκατ. ευρώ.
Ο όμιλος ανακοίνωσε τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου2023, με τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA να διαμορφώνονται στα 400 εκατ. ευρώ και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη στα 218 εκατ. ευρώ.
Συνολικά για το εννεάμηνο του 2023, τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA ανέρχονται σε 968 εκατ. ευρώ και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη σε 496 εκατ. ευρώ.
Η στρατηγική της διοίκησης για την ενεργειακή μετάβαση στηρίζεται:
- στην αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης για ενέργεια τα επόμενα έτη, με την παγκόσμια ζήτηση για πετρελαϊκά προϊόντα να παραμένει ισχυρή για την επόμενη δεκαετία,
- στη μετάβαση σε οικονομία χαμηλού άνθρακα με αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας και, κυρίως, των ΑΠΕ και,
- στο θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα, με αυξανόμενες επενδύσεις και άνοδο του ΑΕΠ υψηλότερα του μέσου όρου της Ευρώπης, καθώς και βελτίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας.
Οι αναλυτές της Alpha Finance τονίζουν σε έκθεσή τους για τη μετοχή της Helleniq Energy πως «το ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον στον τομέα των διυλιστηρίων κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους χάρη στα ισχυρά περιθώρια διύλισης, σε συνδυασμό με το ευρύτερο θετικό κλίμα που επικρατεί για τον κλάδο παγκοσμίως, λόγω των χαμηλών αποθεμάτων πετρελαίου και των διακοπών λειτουργίας των διυλιστηρίων, προσέφεραν ικανό χρόνο στη διοίκηση του ομίλου να σχεδιάσει τη στρατηγική μετασχηματισμού “Vision 25” και να επιταχύνει παράλληλα τη σύναψη νέων συμβάσεων».
Σε αυτό το πλαίσιο, η χρηματιστηριακή θεωρεί ότι έπειτα από τις πρόσφατες ενέργειες και συμφωνίες της διοίκησης, ο στόχος εγκατεστημένης ισχύος 1 GW έως το 2025 από τα επίπεδα των 356 MW που βρίσκεται σήμερα, έχει διασφαλισθεί, με τη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) να αναμένεται ότι θα ανέλθει σε περισσότερα από 100εκατ. ευρώ ετησίως.
Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, ο κλάδος της διύλισης θα συνεχίσει να εμφανίζει σημαντική κερδοφορία, καθώς τα περιθώρια διύλισης αναμένεται να διαμορφωθούν στα 8-9 δολάρια/βαρέλι για την περίοδο2024-2026, υποχωρώντας προς τον μακροχρόνιο μέσο όρο τους τα επόμενα έτη.
Τα παραπάνω αναμένεται να οδηγήσουν τη Helleniq Energy στην επίτευξη EBITDA (προσαρμοσμένης λειτουργικής κερδοφορίας) στα επίπεδα περίπου του 1,1 δισ. ευρώ για το 2023, ενώ αναμένεται να υποχωρήσουν σε 0,9 δισ. έως το 2027.