Να αξιοποιήσουν τη συγκυρία και ένα success story επιχείρησαν χθες οι τράπεζες κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου της Morgan Stanley που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο. Αξίζει να σημειωθεί πως καθεμία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες είχε πλέον των 40 Β2Β συναντήσει
Οι συμμετοχές των επενδυτών ήταν αυξημένες κατά 30% και το κλίμα από τα πιο bullish που αναλυτές και εκπρόσωποι των τραπεζών έχουν συναντήσει. Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε σε ό,τι αφορά το story αποκρατικοποίησης, ιδιαίτερα για την Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και για την Εθνική Τράπεζα, ενώ η διανομή μερίσματος αποτέλεσε ένα από τα ξεχωριστά κεφάλαια στο γίγνεσθαι του roadshow. Καθόλου τυχαίο, άλλωστε, δεν ήταν που χθες το ΤΧΣ βγήκε με έκθεση για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών, τα οποία δικαιολογούν με τρόπο απόλυτο τη διανομή μερίσματος.
Το strory της Τράπεζας Πειραιώς είναι αυτό στο οποίο στάθηκαν οι επενδυτές, καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα πουληθεί κατευθείαν ολόκληρο το 27% που κατέχει το ΤΧΣ στην τράπεζα ή το ποσοστό αυτό θα σπάσει σε μικρότερα. Εν τω μεταξύ, το ενδιαφέρον μεγάλων ξένων τραπεζών για τον ελληνικό πιστωτικό τομέα δημιούργησε ένα νέο story για τον κλάδο, το οποίο προς το παρόν ενσωμάτωσε η Alpha Bank. Σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα, η εξαιρετικά επιτυχημένη έκδοση έδωσε μεγάλη ώθηση στο ελληνικό χρηματιστήριο, που περιμένει και τη λοιπή αποκρατικοποίηση της τράπεζας εντός του νέου έτους.
Από την άλλη πλευρά, η Eurobank παίζει το ισχυρό χαρτί της ανάπτυξης και εκτός Ελλάδος και είναι ίσως η μόνη τράπεζα που παίζει τόσο αποτελεσματικά αυτό το χαρτί, αφού σε ό,τι αφορά την Alpha θα κατέχει πλέον ένα μικρότερο ποσοστό σε μια μεγαλύτερη, πάντως, τράπεζα στη Ρουμανία. Πολύ ισχυρή υπήρξε η εκπροσώπηση και των Mid Cups, κυρίως λόγω της ισχυρής συνεργασίας που είχαν οι χρηματιστηριακές με τη Morgan Stanley, στοιχείο το οποίο επέτρεψε στις επιχειρήσεις αυτές να δείξουν τις δυνατότητές τους. Πάρα πολλές από τις εν λόγω επιχειρήσεις κάνουν ντεμπούτο για πρώτη φορά και παρά το γεγονός αυτό συγκεντρώνουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους διεθνείς οίκους.
Η επενδυτική βαθμίδα αλλάζει τα δεδομένα, ωστόσο η μόχλευση που υφίστατο πριν από την απόδοσή της δεν έχει εξαντληθεί και πολλοί είναι οι επενδυτές που συνεχίζουν να επενδύουν.
Ο Χρήστος Μεγάλου για την πιστωτική επέκταση
Θα ενισχυθεί η καθαρή πιστωτική επέκταση το 2024 χάρη στον ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και τους ευρωπαϊκούς πόρους, που έως το 2027 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 60 δισ. ευρώ. Αυτό τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας στο συνέδριο που συνδιοργάνωσαν το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley στο Λονδίνο, σε συζήτηση με τους επικεφαλής των άλλων ελληνικών συστημικών τραπεζών.
Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, οι παράγοντες που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της καθαρής πιστωτικής επέκτασης τον επόμενο χρόνο είναι:
- Η ταχύτερη ανάπτυξη του ΑΕΠ, το οποίο αυξάνεται με διπλάσιο ρυθμό από τον μέσο ρυθμό της Ε.Ε. το 2023 και εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί κατά περίπου 3% το 2024 και τις επόμενες χρονιές λόγω των ισχυρής ροής ξένων επενδύσεων, της εσωτερικής ζήτησης και των εσόδων από τον τουρισμό.
- Οι χαμηλότερες αποπληρωμές από τους εταιρικούς πελάτες, καθώς αναμένεται μείωση των επιτοκίων.
- Οι χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF).
- Η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης.
- Η ισχυρή δυναμική στην αγορά ακινήτων, καθώς διατηρείται η ανοδική πορεία των τιμών κατά 14% στο εννεάμηνο φέτος.
- Τα επιδοτούμενα προγράμματα, όπως το πρόγραμμα επιδότησης κατοικίας για νέους «Το σπίτι μου».
Ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς ανέφερε ότι φέτος η πιστωτική επέκταση επιβραδύνθηκε σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες, κυρίως λόγω των αυξημένων αποπληρωμών που προκάλεσαν τα υψηλά επιτόκια. Κατά τη διάρκεια των πρώτων εννέα μηνών του 2023, οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες διέθεσαν περίπου 25 δισ. ευρώ για νέα δάνεια σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, αλλά οι αποπληρωμές ξεπέρασαν τα 24 δισ. ευρώ, αφήνοντας στην αγορά μόνο μια μικρή καθαρή πιστωτική επέκταση. Λόγω των υψηλών επιτοκίων καταγράφεται επίσης μείωση στη ζήτηση στεγαστικών δανείων. Σε ό,τι αφορά το RRF, αυτό αναμένεται να ενισχύσει το πραγματικό ΑΕΠ κατά 7% έως το 2026.