Στο επιχειρηματικό περιβάλλον, όπως αυτό διαμορφώνεται μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, εστίασε το τέταρτο και τελευταίο πάνελ του Οικονομικού και Επιχειρηματικού Συνεδρίου της Ναυτεμπορικής, «Ανα- βαθμίζοντας την Ελλάδα», το οποίο συντόνισε ο δημοσιογράφος, Ανέστης Ντόκας.
Τον λόγο πήρε πρώτος ο Αλέξανδρος Δανιηλίδης, διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιαΐας και πρόεδρος της E.C.R. Hellas, ο οποίος αναφερόμενος στην αναβάθμιση του αξιόχρεου, σημείωσε πως «είναι θετικά νέα για την ελληνική οικονομία, θα αποτυπωθούν στην κατανάλωση και την ανάπτυξη, επομένως έμμεσα θα επηρεάσουν και εμάς».
Αναφερόμενος ειδικότερα στον κλάδο της ζυθοποιΐας σημείωσε πως βίωσε μία χρονιά με σκαμπανεβάσματα, καθώς πλέον τα φυσικά φαινόμενα παίζουν ένα ρόλο που δεν έπαιζαν ποτέ στο παρελθόν. «Είχαμε πολύ κακό δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου, έναν Ιούλιο ο οποίος είχε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, πολύ καλές θερμοκρασίες για την εποχή τον Οκτώβρη και το Νοέμβρη» εξήγησε. «Συνολικά όμως η αγορά έχει πάει καλά για τον κλάδο και για εμάς. Και νομίζω ότι αυτό δείχνει μια ανθεκτικότητα που δεν υπάρχει σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης αυτή τη στιγμή» πρόσθεσε.
Όπως επεσήμανε ο κ. Δανιηλίδης, «η Ελλάδα για πολλούς λόγους έχει πάει καλά, αλλά αυτό δεν σημαίνει όμως ότι μπορούμε να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια. Χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά, επενδύσεις σε πάρα πολλούς τομείς και αυτό νομίζω ότι διαφεύγει της προσοχής μας» προειδοποίησε.
Η Ελλάδα, όπως είπε, είναι μια χώρα η οποία έχει μικρή αγορά αλλά οι βιομηχανίες και οι λιανέμποροι, αναγκάζονται να επενδύουν τεράστια ποσά για να μπορούν να καλύπτουν την πολύ μεγάλη αύξηση της ζήτησης σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Χρησιμοποίησε το παράδειγμα ενός σούπερ μάρκετ στην Πάρο ή στη Μύκονο, που πρέπει να έχει υποδομές για τεράστια ζήτηση δυο μήνες τους οποίους δεν τους χρειάζεται τον υπόλοιπο χρόνο.
Σημείωσε ακόμη πως η Ελλάδα είναι ένα πολύ σύνθετο περιβάλλον και από άποψη logistics, για αυτό και χρειάζεται να γίνει πολύ πιο σοβαρή κουβέντα στο ποιο είναι το μέλλον, το παρόν και το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας.
Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον Αθανάσιο Κουλορίδα, Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής της Ενώσεως Εισηγμένων Εταιρειών, που είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, χθες και σήμερα στο Λονδίνο γίνεται ένα μεγάλο roadshow των εισηγμένων, παρουσία και του ίδιου του Πρωθυπουργού. Ερωτηθείς για την εικόνα των οικονομικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων φέτος, τόνισε πως σίγουρα ήταν μία πάρα πολύ θετική χρονιά.
«Επιμένουμε ότι σε μεγάλο βαθμό η εικόνα που δείχνει η αγορά σχετίζεται με το γεγονός ότι υπήρχαν κακές αποτιμήσεις, λόγω της κρίσης, το τελευταίο χρονικό διάστημα, άρα κερδίζουμε το χαμένο έδαφος και αυτό είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Το αν η επόμενη χρονιά θα είναι μία καλή χρονιά εξαρτάται από ενέργειες που πρέπει να γίνουν και σε θεσμικό επίπεδο και σε επίπεδο των επιχειρήσεων» σημείωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Κουλορίδα έχουμε μπροστά μας δύο πολύ μεγάλες προκλήσεις. Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και η συνεπαγόμενη αναβάθμιση και της αγοράς του χρηματιστηρίου απαιτούν δομικές αλλαγές και σε επίπεδο αγοράς και σε επίπεδο εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.
«Έχουμε ένα χρηματιστήριο στο οποίο έχουμε πάρα πολύ μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις μεγάλες και τις μικρές εταιρείες σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης, οργάνωσης, αποδόσεων και ούτω καθεξής. Θα πρέπει λίγο, όσο και αν ακούγεται αυτό περίεργο, να καθαρίσουμε την αγορά, να δώσουμε τη δυνατότητα σε εταιρείες που δεν θέλουν και θεωρούν ότι είναι δύσκολη η παραμονή τους στο χρηματιστήριο να πάνε στην εναλλακτική αγορά. Και να δώσουμε έμφαση στο πώς θα κάνουμε ακόμα πιο ανταγωνιστική την εισαγωγή στο χρηματιστήριο» εξήγησε.
Σημείωσε ακόμη πως «δεν έχουμε προετοιμαστεί καθόλου για αυτό που γίνεται και σε οργανωτικό και σε νομικό – κανονιστικό επίπεδο με την υιοθέτηση όλων αυτών των ενωσιακών ρυθμίσεων για το ESG. Μία εταιρεία για να χρηματοδοτηθεί πρέπει πια να συμμορφώνεται με περιβαλλοντικές απαιτήσεις, να έχει κοινωνική πολιτική κτλ. «Θα πρέπει να προσαρμοστούμε άμεσα. Ήδη αυτό αρχίζει να εμφανίζεται και από τις πολύ μεγάλες εταιρείες και σε βάθος πενταετίας θα ισχύει για όλους» υπογράμμισε.
Ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας, πρόεδρος του Ενδιάμεσου Φορέα Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας και αντιπρόεδρος της Λουξ Μαρλαφέκας, εξήγησε πως ο ΕΦΕΠΑΕ είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, που μέλη της είναι όλες οι επιχειρηματικές οργανώσεις της Ελλάδος.
Δημιουργήθηκε το 2009 και είναι ο οργανισμός αυτός που διαχειρίζεται one stop shop, όλα τα επιχειρησιακά προγράμματα ΕΣΠΑ. «Είμαστε αυτοί που κάνουμε τη δουλειά και δεν φαίνεται» είπε χαρακτηριστικά.
Για το ΕΣΠΑ σημείωσε πως σε ποσοστό κοντά στο 98% έχει απορροφηθεί και αυτό οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στα προγράμματα κατά της πανδημίας του Covid, αλλά και σε όλη τη δουλειά που έγινε τα τελευταία τρία χρόνια, γιατί η απορροφητικότητα του 98% πάνω από το 90% έχει γίνει τα τελευταία τρία χρόνια.
Για πρώτη φορά τα προγράμματα ΕΣΠΑ βγαίνουν τον πρώτο χρόνο. Και αυτό έχει μια σημασία γιατί τα ΕΣΠΑ αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για επενδύσεις μέχρι 400.000 ευρω περίπου
Στο δια ταύτα όμως τι γίνεται; «Η ελληνική οικονομία είμαστε μία χώρα στην άκρη της Ευρώπης, ανατολικά της Ευρώπης. Είμαστε πάρα πολύ μακριά από το κέντρο τη Ευρώπης και πάρα πολύ μακριά από οτιδήποτε αν θέλετε, μεταφορικό, εντάξει, έχουνε γίνει αναβαθμίσεις με του Πειραιά, όμως ακόμα είμαστε μακριά από το κέντρο του κόσμου που μπορούμε να πουλήσουμε προϊόντα και υπηρεσίες» σημείωσε.
Τόνισε πάντως ότι είμαστε ανταγωνιστικοί σε κάποιους τομείς, όπως ο αγροτοδιατροφικός.
Όπως είπε, «πρέπει να βρούμε τελικά τι θέλουμε, τι πρέπει να παράγει αυτή η χώρα, γιατί κάθε μέρα που περνάει παράγουμε λιγότερο».
«Είμαστε μία πολύ μικρή αγορά στην γωνιά της Ευρώπης» παρατήρησε και ο Αλέξανδρος Κωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. «Την Παρασκευή γύρισα από την Ουάσιγκτον, φέτος κλείνω 25 χρόνια ως επιχειρηματίας σε ένα χώρο, όπου καλώς ή κακώς είμαι πάντα ανάμεσα σε αυτές τις δύο χώρες, τα τελευταία χρόνια νομίζω το 2017 έχουμε ξεκινήσει μία απίστευτη ανοδική πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Όλα όμως αυτά τα χρόνια δε σας κρύβω ότι κάθε έξι μήνες που βρισκόμουνα στην Ουάσιγκτον γυρνούσα αναγνωρίζοντας αυτό που είπε και ο κύριος Δανιηλίδης και ο κύριος Μαρλαφέκας, ότι η χώρα μας όσο τέλεια και να είναι, που είναι πανέμορφη, που είναι τέλεια, που έχουμε του κόσμου τα καλά, είμαστε μια πολύ μικρή αγορά στην άκρη της Ευρώπης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ωστόσο πως για πρώτη φορά επέστρεψε με τελείως διαφορετικές εντυπώσεις. «Πρώτη φορά βλέπω το ενδιαφέρον σε αυτό το επίπεδο. Όχι σε σχέση με τα γεωπολιτικά που πάντα είχε μια δυναμική αλλά σε σχέση καθαρά με την οικονομία μας. Καθαρά με την επιχειρηματικότητα, με αυτά τα απίστευτα πράγματα που γίνανε γιατί είναι πράγματι απίστευτα και δεν είναι χάριν κολακείας για την άλφα ή βήτα κυβέρνηση» σημείωσε.
«Γίνανε απίστευτα πράγματα στο θέμα των δημοσιοοικονομικών μας, γίνανε όμως και απίστευτα πράγματα γιατί απελευθερώθηκε, τολμώ εγώ να πω, το δυναμικό που πραγματικά έκρυβε η επιχειρηματικότητα» τόνισε ο κ. Κωστόπουλος, προσθέτοντας ότι έχει επαναπροσδιοριστεί τελείως η χώρα μας στην αντίληψη της διεθνούς κοινής γνώμης αυτών των κύκλων που διαμορφώνουν τάσεις και αποφάσεις στην επιχειρηματικότητα.
«Άρα νομίζω ότι αλλάζουν τα πράγματα, έχουν αλλάξει τα πράγματα. Είναι στο χέρι μας να διασφαλίσουμε ότι αυτό το momentum δεν θα χαθεί» είπε.
Ο Κώστας Θέος, γενικό διευθυντής της «Ελληνικής Παραγωγής» του Συμβουλίου Βιομηχανιών, σημείωσε ότι η μεταποιητική βιομηχανία, είναι η παραγνωρισμένη ήρεμη δύναμη της οικονομίας μας. «Το λέω παραγνωρισμένη γιατί πολύ λίγοι ξέρουν, παραδείγματος χάριν, ότι η απασχόληση στη βιομηχανία είναι υψηλότερη από ό,τι στα καταλύματα και στην εστίαση διότι οι πολλαπλασιαστές βιομηχανίας είναι τεράστιοι, είναι επί 3 συνήθως, με συνέπεια το 30% του ΑΕΠ και της απασχόλησης να οφείλεται στη βιομηχανία στην πραγματικότητα». εξήγησε.
Η χρονιά αυτή ήταν αρκετά καλή, «δεν υπάρχει χώρος για μεμψιμοιρία δεδομένων των μεγάλων βεβαιοτήτων που υπήρχαν διεθνώς, είναι ένας χώρος που επηρεάζεται πάρα πολύ από το διεθνές περιβάλλον, ακόμα και από φυσικά φαινόμενα, όπως ανέφεραν και οι προηγούμενοι ομιλητές με την κλιματική αλλαγή» είπε.
Όσον αφορά στις αλλεπάλληλες κρίσεις (την κρίση χρέους, την πανδημική κρίση, την ενεργειακή κρίση), σχολίασε πως το εντυπωσιακό είναι ότι η ελληνική βιομηχανία ενδυναμώθηκε μέσα από αυτές τις κρίσεις που σημαίνει ότι είχε το ανθρώπινο ταλέντο, την προσαρμοστικότητα και την ευελιξία να το γυρίσει σε ευκαιρία.
Ένα άλλο στοιχείο που είναι πολύ ευρέως άγνωστο στο κοινό είναι ότι από το 2009 αν πάρουμε, που ήταν η αφετηρία της κρίσης, μέχρι το 2022 η διόρθωση στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας ήρθε κυρίως από τη βιομηχανία. «Υπάρχει ένα κρυφό success story λοιπόν πάνω στο οποίο μπορούμε να χτίσουμε. Προφανώς αυτό έγινε με μεγάλες δυσκολίες, το περιβάλλον έχει βελτιωθεί αλλά παραμένουν σοβαρά προβλήματα ακόμα που μένουν να διορθωθούν» τόνισε.