Στο Λονδίνο είναι ο επόμενος σταθμός των επενδυτών στο συνέδριο της Morgan Stanley που διοργανώνεται μαζί με το Χρηματιστήριο στις 27 και 28 Νοεμβρίου παρουσία και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Με τριθεματική ατζέντα ως προς τις τράπεζες προσέρχονται οι ξένοι επενδυτές στο συγκεκριμένο συνέδριο ατζέντα από την οποία εν πολλοίς θα προσδιορίσουν και τη στάση τους απέναντι στο μετοχικό γίγνεσθαι του κλάδου το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Διανομή μερίσματος
Μιας και οι περισσότεροι οίκοι έχουν αποχτήσει αρκετές μετοχές τραπεζών αυτό που θα συζητήσουν εκτενώς με τις τράπεζες είναι πλέον η διανομή μερίσματος. Βεβαίως οι τράπεζες δεν μπορούν να γνωρίζουν σε βάθος τις προθέσεις των θεσμών.
Ωστόσο έχουν μια πρώτη εικόνα. Τα δύο θέματα τα οποία αποτελούν πάντοτε αγκαθάκια για το μέρισμα είναι:
- Ο υψηλός αναβαλόμενος φόρος, και
- Οι εκδόσεις MREL
Ως προς το πρώτο σκέλος το θέμα φαίνεται να αντιμετωπίζεται κυρίως μέσα από τα υψηλά κέρδη των πιστωτικών ιδρυμάτων. Το θέμα των MREL αντιμετωπίζεται με επίσπευση των εκδόσεων. Πιο συγκεκριμένα, οι τράπεζες πρέπει να ακολουθήσουν πιστά το πρόγραμμα των εκδόσεων κυρίως επειδή έχουν ήδη πάρει παράταση χρονική έναντι των λοιπών ευρωπαϊκών μέχρι 1.1.26.
Το μεγάλο θέμα του αναβαλλόμενου φόρου εξακολουθεί και ταλανίζει την ποιότητα των κατά τα άλλα αυξημένων κεφαλαίων των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Το 47% του CET1 της Eurobank αποτελεί αναβαλλόμενο φόρο ύψους 3,3 δισ. ευρώ το 58% της Alpha Bank ύψους 2,6 δισ. ευρώ αποτελεί αναβαλλόμμενο ενώ τα μεγέθη για την Πειραιώς και την Εθνική είναι 81% και 3,3 δισ. ευρώ και 58% και 3,8 δισ. ευρώ αντιστοίχως.
Αποδόσεις Ιδίων Κεφαλαίων
To δεύτερο σημαντικό θέμα για τις τράπεζες είναι αποδόσεις των ιδίων κεφαλαίων που επίσης κρίνουν εν πολλοίς τις τοποθετήσεις των ξένων επενδυτών.
Τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου καταδεικνύουν του λόγου το αληθές αφού σε ορισμένες περιπτώσεις οι αποδόσεις ξεπερνούν κατά πολύ και τον αντίστοιχο και πολύ υψηλό μέσο όρο τη Ευρώπης (15%). Ο RoaTBV, ο ειδικός δείκτης που μετράει αυτήν την απόδοση διαμορφώνεται σε 13,3% σε ότι αφορά την Alpha Bank, σε 17,6% σε ότι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, σε 17,8% σε ότι αφορά την Eurobank και κορυφώνεται στο 21,3% σε ότι αφορά την Εθνική Τράπεζα. Η απόδοση αυτή μπορεί με άνεση να δικαιολογήσει την αποτίμηση των ελληνικών τραπεζών
Εσοδα από τόκους
Το τρίτο σημαντικό θέμα είναι τα έσοδα από τόκους τα οποία ωστόσο δεν θα εξεταστούν στατικά αλλά σε συνδυασμό και με την πιστωτική επέκταση αλλά και με τα κόκκινα δάνεια.
Η αξιολόγηση από την S&P Global Ratings δείχνει την θετική προοπτική για τις ελληνικές τράπεζες, μιας και ο οίκος εστιάζει σε διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά και την οικονομία. Η υψηλή ζήτηση σε διάφορους τομείς όπως ο τουρισμός, οι επενδύσεις και η μείωση της ανεργίας ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη και προοπτική για αύξηση των δανείων από τις τράπεζες σημειώνεται από τον οίκο.
Το μέλλον φαίνεται πολύ καλό αναφέρεται από την S&P με την προοπτική καταβολής μερισμάτων από τις τράπεζες και τις πωλήσεις μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να ενδέχεται να επηρεάσουν την «ιδιοκτησία» των τραπεζών.
Oι εξελίξεις διαμορφώνουν μια θετική εικόνα για τον τραπεζικό τομέα στην Ελλάδα για το 2025.
Οι τράπεζες θα συνεχίσουν να διαθέτουν στην αγορά προς πώληση πολλά NPEs, χάρη στο έντονο ενδιαφέρον από ξένους φορείς εξυπηρέτησης επισφαλών απαιτήσεων. Με βάση αυτό, και το νέο δανεισμό από υγιέστερες επιχειρήσεις, ο οίκος αναμένει πως ο δείκτηες NPE θα υποχωρήσει κάτω κάτω από το 5% έως το τέλος του 2025, μέσω πωλήσεων και οργανικών ανακτήσεων αναφέρει ο οίκος.