Η Τεχνητή νοημοσύνη, το hybrid cloud, η κυβερνοασφάλεια και η Αυτοματοποίηση εργασιών αποτελούν την αιχμή του δόρατος της δραστηριότητας της IBM στην ελληνική αγορά.
Αναλύοντας ο Νίκος Μανιάτης, Γενικός Διευθυντής της ΙΒΜ για την Ελλάδα και την Κύπρο, τις ευρύτερες τάσεις της αγοράς, τόνισε πως «η τεχνολογία συνεχίζει να αποτελεί τη θεμελιώδη πηγή ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος καθώς οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αναζητούν ευκαιρίες για να αντιμετωπίσουν τις δημογραφικές μεταβολές, να καταστήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού πιο ανθεκτικές και να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα».
«Η τεχνολογία βοηθά τους οργανισμούς να αντιμετωπίσουν με καλύτερο τρόπο τις σημερινές προκλήσεις» δήλωσε ο κ. Μανιάτης. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι τεχνολογικές δαπάνες θα συνεχίσουν να αυξάνονται στη χώρα και επισήμανε πως η IBM, μια εταιρεία με περισσότερο από έναν αιώνα ζωής, διαθέτει δύο διαχρονικές «αρετές»: τη βαθιά γνώση και προσήλωση στην ανάπτυξη σύχρονων τεχνολογιών σε κάθε περίοδο της μακράς ιστορίας της, και την ευρεία τεχνογνωσία ως πηγή ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, μέσω της παγκόσμιας, μακρόχρονης εμπειρίας της στην υλοποίηση αναρίθμητων έργων σε οργανισμούς και κλάδους της αγοράς.
Η στρατηγική της IBM
Η στρατηγική της IBM εστιάζει στο Υβριδικό Υπολογιστικό Νέφος (Hybrid Cloud) και την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI). Επιπλέον, η σημερινή ΙΒΜ στρέφεται ακόμα περισσότερο στα ανοιχτά οικοσυστήματα, ενσωματώνοντας στις πλατφόρμες της τεχνολογίες από συνεργάτες αλλά και από ανταγωνιστές με στόχο τη διάθεση συνολικών λύσεων που επιταχύνουν τη διάχυση της καινοτομίας στην αγορά και καθιστούν εφικτό τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.
Η συνολική ανάπτυξη της εταιρείας επιβεβαιώνει τη δυναμική συνεργασία της με τους πελάτες της που στόχο έχει να τους βοηθήσει να αξιοποιήσουν τα δεδομένα και την τεχνητή νοημοσύνη, να αυτοματοποιήσουν τα περιβάλλοντα πληροφορικής και να ενσωματώσουν απρόσκοπτα το υβριδικό cloud για την απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.
Όπως αναφέρει ο κ. Μανιάτης «είμαστε και φιλοδοξούμε να παραμείνουμε ο καταλύτης της προόδου των επιχειρήσεων. Με πρωτοποριακές καινοτομίες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, των λύσεων υβριδικού cloud σε συνδυασμό με την παροχή επιχειρηματικών συμβουλευτικών υπηρεσιών, συνεισφέρουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό των κρίσιμων επιχειρηματικών υποδομών του πλανήτη».
Για να υλοποιήσει τις δυνατότητες Τεχνητής Νοημοσύνης, η ΙΒΜ διαθέτει παγκοσμίως περισσότερους από 20.000 Συμβούλους στον τομέα των Δεδομένων και της Τεχνητής Νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένου και ενός κέντρου αριστείας για το Generative AI. Οι ομάδες της βοηθούν τους πελάτες να περιηγηθούν στο τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης – από τη χάραξη μιας στρατηγικής, την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη έως και την υπεύθυνη ανάπτυξή της. Όπως και στο υβριδικό νέφος, το οικοσύστημα της ΙΒΜ σε επίπεδο GSIs, ISVs και hyperscalers διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην παροχή του Generative AI στους πελάτες μας.
Επίσης, η ΙΒΜ διαθέτει εξειδίκευση στο Hybrid cloud για ρυθμιζόμενες αγορές (όπως ο Χρηματοπιστωτικός τομέας), τροφοδοτώντας τον μετασχηματισμό του κλάδου.
Στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, με περισσότερες από 10.000 ευρεσιτεχνίες στο χαρτοφυλάκιό της που αφορούν την ασφάλεια, όπως τονίζει η ΙΒΜ, συμβάλει δραστικά στην προώθηση της τεχνολογίας στο συγκεκριμένο τομέα. Μέσω ενός ολοκληρωμένου χαρτοφυλακίου προϊόντων και υπηρεσιών ασφάλειας, αξιοποιεί τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης και των αυτοματισμών.
Ο κλάδος των κβαντικών υπολογιστών
Αναφορικά με τις μελλοντικές εξελίξεις στην τεχνολογία και την πληροφορική τονίζεται πως ο τομέας του IBM Quantum είναι πρωτοπόρος στον κλάδο των κβαντικών υπολογιστών με σημαντικές προόδους που διατρέχουν τους τομείς του Υλικού, του Λογισμικoύ και του Οικοσυστήματος.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Μανιάτης «ευρύτερος στόχος μας είναι να συνεισφέρει η κβαντική τεχνολογία στην πρόοδο της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας».
H IBM εγκαινιάζει την εποχή των κβαντοκεντρικών υπερυπολογιστών, την επαναστατική τεχνολογία που μπορεί να μεταμορφώσει πλήρως τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζουμε και επιλύουμε μερικά από τα πιο δύσκολα προβλήματα του κόσμου.
Η εταιρεία διαθέτει σήμερα έναν στόλο από 20+ κβαντικά συστήματα που είναι προσβάσιμα μέσω cloud και χρησιμοποιούνται από το δίκτυο πελατών, συνεργατών και προγραμματιστών.
«Σε εθνικό επίπεδο, η υιοθέτηση αντίστοιχων τεχνολογιών θα πρέπει να λάβει υπόψη το διαθέσιμο ταλέντο για την επιθυμητή διαφοροποίηση και την επιτάχυνση της προόδου».
Παράλληλα υπογράμμισε ότι το μέλλον της πληροφορικής θα είναι η ενσωμάτωση εξαιρετικά εξειδικευμένων υπολογιστικών συστημάτων, όπως η υπερυπολογιστική, η τεχνητή νοημοσύνη και η κβαντική υπερυπολογιστική.
Κάθε ένα από αυτά θα βελτιστοποιηθεί λειτουργικά ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ροών εργασίας (συμπεριλαμβανομένων των συνδυασμών υπολογισμού, αποθήκευσης και δικτύωσης) και να μεγιστοποιεί την ταχύτητα και την ποιότητα των λύσεων σε μια ευρεία ποικιλία εφαρμογών.
Σε συνδυασμό με μια υβριδική στοίβα λογισμικού cloud και μια ασφαλή, ελεγχόμενη και αποτελεσματική δομή δεδομένων που καθιστά εύκολη την ανακάλυψη και χρήση των σωστών δεδομένων για τη σωστή εργασία στη σωστή θέση – θα αποτελέσουν τη νέα υπολογιστική πλατφόρμα του μέλλοντος.
Αύξηση 20% σε εργαζόμενους και συνεργάτες
Η ελληνική θυγατρική του αμερικανικού κολοσσού εκτιμάται ότι θα κλείσει το 2023 με έσοδα που θα κινηθούν στα επίπεδα των 136 εκατ. ευρώ από 126 εκατ. ευρώ που ήταν το 2022. Περίπου το 50% των εσόδων της ΙΒΜ στην Ελλάδα προέρχεται από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, το 10%-15% από την ενέργεια, το 10% από τις τηλεπικοινωνίες και το 8%-10% από τον δημόσιο τομέα. Επιπλέον, το 75% των εσόδων της ΙΒΜ είναι από λογισμικό και υπηρεσίες και το υπόλοιπο 25% από υποδομές, ενώ το 50% του συνόλου είναι «επαναλαμβανόμενα» έσοδα.
Το δίκτυο συνεργατών της αμερικανικής πολυεθνικής στην Ελλάδα είναι ευρύ και περιολαμβάνει διανομείς, περισσότερους από 30 μεταπωλητές αλλά και στρατηγικές συνεργασίες με εταιρείες.
Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι και οι άμεσοι συνεργάτες της ΙΒΜ στη χώρα μας έχουν αυξηθεί κατά 20%. Το προσωπικό της ελληνικής θυγατρικής ανέρχεται σε 260 άτομα, ενώ αν προστεθούν και οι άμεσοι εξωτερικοί συνεργάτες ο συνολικός αριθμός κυμαίνεται μεταξύ 600 και 700 ατόμων.
Όπως επεσήμανε ο Γενικός Διευθυντής της ΙΒΜ στην Ελλάδα, «οι άξονες της εταιρείας συνεχίζουν να αναπτύσσονται δυναμικά με τον ιδιο ρυθμό στη χώρα, με επιτυχημένες υλοποιήσεις της εταιρείας σε οργανισμούς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Η ΙΒΜ είναι μια εταιρεία με παρουσία στην Ελλάδα πάνω από 86 χρόνια και με μακρά παράδοση συνεισφοράς στην τεχνολογική και επιχειρηματική κληρονομιά της χώρας, καθώς οι μεγαλύτεροι οργανισμοί του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα την εμπιστεύονται για την παροχή τεχνολογικών λύσεων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Αποτελεί σημαντικό εργοδότη που απορροφά υψηλής κατάρτισης εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό, ενώ διαθέτει ένα ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων που εκτείνεται από την παροχή σύγχρονων τεχνολογικών λύσεων λογισμικού και εξοπλισμού που ενσωματώνουν την ανοιχτή πλατφόρμα Hybrid Cloud και AI της ΙΒΜ, μέχρι την υλοποίηση πολύπλοκων έργων πληροφορικής με έτοιμες επιχειρηματικές εφαρμογές ή/και ανάπτυξη εφαρμογών αξιοποιώντας τις δυνατότητες του τομέα IBM Consulting, και την παροχή υψηλών προδιαγραφών υπηρεσιών σε όλους τους κλάδους της αγοράς.
Το στρατηγικό σχέδιο της εταιρείας είναι δυναμικό, καθώς αναπτύσσεται συνεχώς στην ελληνική και κυπριακή αγορά, σχεδιάζοντας και επενδύοντας στην περαιτέρω επέκταση της».