Skip to main content

Παναγίτσα Πέλλας: Πέρα από συγχωριανοί, συνέταιροι στην εταιρεία του χωριού

Ο Γιώργος Παρθενόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της πολυμετοχικής εταιρείας Ενεργειακή Τουριστική Παναγίτσας Α.Ε. – Πέλλα, στο κανάλι της Ναυτεμπορικής

Συνέντευξη στην εκπομπή In Business του Naftemporiki TV με τον Ανέστη Ντόκα και τον Παύλο Πανταζόπουλο, παραχώρησε ο Γιώργος Παρθενόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της πολυμετοχικής εταιρείας Ενεργειακή Τουριστική Παναγίτσας Α.Ε. – Πέλλα. Σε υψόμετρο 1.030 μέτρων στους πρόποδες του Καϊμακτσαλάν, η Παναγίτσα της Πέλλας, είναι ένα χωριό που σχεδόν όλοι οι κάτοικοί του είναι «συνέταιροι».

Ο κ. Παρθενόπουλος μίλησε για την πρόθεσή τους να παράξουν ηλεκτρισμό από υδρογόνο και πώς το χωριό έφτασε να γίνει η Πολυμετοχική Επιχείρηση Ενεργειακή Τουριστική Παναγίτσας Α.Ε. με τη κατασκευή 2 υδροηλεκτρικών σταθμών, αλλά και για το επιτυχημένο τουριστικό Project «EΒΟΡΑ 1030».

Το 1996, έπειτα από την παρότρυνση κάποιου καθηγητή, ο οποίος πρότεινε στον κ. Παρθενόπουλο να ασχοληθεί με την αγορά της ενέργειας, ξεκίνησε να ασχολείται χωρίς όμως ιδιαίτερες προσδοκίες. Όπως ανέφερε, «όταν το έφτιαξα δεν περίμενα ότι θα πάρουμε λεφτά από το ρεύμα, αλλά ότι τουλάχιστον ότι θα εξασφαλίσουμε το χωρίο από νερά για να μπορούν οι αγρότες να αρδεύουν, όμως και λεφτά πήραμε και συνεχίσαμε να επενδύουμε και σε άλλες δουλειές. Η κατασκευή 2 υδροηλεκτρικών σταθμών, μια επένδυση των 500 εκατ. δραχμών τότε, έγινε μπαίνοντας στον ειδικό αναπτυξιακό νόμο. Έπρεπε λοιπόν να συστήσουμε μια ανώνυμη εταιρεία για να προχωρήσουμε το πρόγραμμα και αυτό κάναμε. Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του χωριού, 250 μέλη, έγιναν μέτοχοι και έτσι προχωρήσαμε το εγχείρημα αυτό».

«Υπάρχουν τεχνητές λίμνες, ακόμα και τώρα φτιάχνουμε άλλες τεχνητές λίμνες, στις οποίες αποθηκεύουμε το νερό, αντί να το αποθηκεύουμε σε μπαταρίες, ότι περνάει από εκεί γίνεται ρεύμα και φυσικά αποθηκεύεται σε κάθε λίμνη για να μπορούν να αρδεύσουν οι αγρότες. Το μέγεθος παραγωγής ρεύματος είναι κυμαινόμενο, η μέγιστη ισχύς είναι 710 KW / ώρα, διοχετεύεται στη ΔΕΗ από την οποία και πληρωνόμαστε» τόνισε.

Για την επένδυση σε μονάδα παραγωγής ρεύματος από υδρογόνο ο κ. Παρθενόπουλος είπε ότι πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, ώστε να διοχετεύεται το ρεύμα στον συνεταιρισμό και στις κοινοτικές γεωτρήσεις του χωριού. Αν υποτεθεί ότι στο χωριό πέφτουν 5 εκατ. ευρώ από τις παραγωγές, τα 3 εκατ. είναι από τη σύσταση αυτής της εταιρείας που εξασφαλίζει την άρδευση μέσω της αποθήκευσης.