Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις, σε ένα διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από αστάθεια και αβεβαιότητα.
Ενδεικτικά, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε το αυξημένο ενεργειακό κόστος, τις πληθωριστικές πιέσεις και την έλλειψη ρευστότητας. Ωστόσο, πολλές επιχειρήσεις στην Ελλάδα που βίωσαν και τις συνέπειες της υπερδεκαετούς κρίσης, σε συνδυασμό με τις δυσμενείς επιπτώσεις ενός μεταβαλλόμενου διεθνούς περιβάλλοντος, κατάφεραν να παραμείνουν σε σταθερή αναπτυξιακή πορεία, επιδεικνύοντας αξιοσημείωτη προσαρμοστικότητα, ανθεκτικότητα και ευελιξία.
Είναι εκείνες οι επιχειρήσεις που, αξιοποιώντας πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνέχισαν να επενδύουν στην πράσινη μετάβαση, με βασικούς πυλώνες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη βιώσιμη μεταφορά, την κυκλική οικονομία και τις πράσινες τεχνολογίες, ενώ παράλληλα προχώρησαν στον εκσυγχρονισμό του τεχνολογικού εξοπλισμού τους, ως μέσα αύξησης της αποδοτικότητας, της ανταγωνιστικότητας, αλλά και της ικανότητάς τους να παράγουν προστιθέμενη αξία.
Είναι εκείνες οι επιχειρήσεις που, με ισχυρά αντανακλαστικά, επεδίωξαν την καινοτομία, δημιουργώντας και εφαρμόζοντας νέες ιδέες, τεχνολογίες και διαδικασίες σε προϊόντα και υπηρεσίες, ενισχύοντας το μερίδιο αγοράς τους, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα τους και ισχυροποιώντας την κερδοφορία τους.
Είναι εκείνες οι επιχειρήσεις που προχώρησαν σε αποτελεσματική εφαρμογή ενός νέου επιχειρηματικού σχεδίου, με άξονες τη λειτουργική αναδιάρθρωση, τη χρηματοοικονομική ανασυγκρότηση, καθώς και τεχνικών βελτίωσης της ρευστότητάς τους, επιτυγχάνοντας την πολυπόθητη πρόσβαση στις τραπεζικές χρηματοδοτήσεις.
Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι δομικές αλλαγές, τις οποίες συνθέτουν ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η βιώσιμη ανάπτυξη, αποτελούν μονόδρομο για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών και κοινωνικών προκλήσεων, ενώ παράλληλα οδηγούν στην οικονομική ανάπτυξη και καινοτομία. Οι αλλαγές αυτές επιταχύνουν την ανάγκη των επιχειρήσεων για να υλοποιήσουν τις ανάλογες επενδύσεις και καθιστούν αναπόφευκτη την πλήρωση εκείνων των κριτηρίων που θα τις επιτρέψουν να αποκτήσουν πρόσβαση στα διαθέσιμα σήμερα χρηματοδοτικά κεφάλαια.
Η πολυετής κρίση έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στις επενδύσεις των επιχειρήσεων για εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους, αλλά ακόμα και στις επενδύσεις τους προς το ανθρώπινο δυναμικό τους, κάτι που χρόνο με τον χρόνο θα δημιουργεί εντονότερα προβλήματα στην ανταγωνιστικότητά τους.
Συνεπώς, οι επιχειρήσεις καλούνται να δημιουργήσουν άμεσα ένα στρατηγικό πλάνο, ώστε να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης, κάνοντας βήματα προς το μέλλον.
Κυριάκος Ξανθόπουλος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, www.bssplus.gr