Στα αιτήματά τους επέμειναν οι servicers ως προς το νέο νομοσχέδιο: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων- Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2176».
Τα αιτήματα αυτά αφορούν την ύπαρξη εκτελεστού τίτλου όταν ολοκληρώνεται η ρύθμιση με τον αντισυμβαλλόμενο ώστε αν αυτός την παραβεί να μπορεί ο servicer να προχωράει άμεσα τις πράξεις εκτέλεσης όπως επίσης και να καταβάλλεται το 10% της οφειλής προκειμένου να διακόπτεται ο πλειστηριασμός του ακινήτου όταν ο δανειολήπτης αθετεί τις υποχρεώσεις του.
Μάλιστα έχουν ζητήσει παράταση για το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2024 σε ότι αφορά την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για όσους δανειολήπτες ανήκουν στον 3869 νόμο δηλαδή το νόμο Κατσέλη. Το θεσμικό πλαίσιο τίθεται σε εφαρμογή στις 31.3.24.
Από τη στατιστική των servicers περίπου το 35% με 40% των περιπτώσεων που οδηγούνται σε συμφωνία εξωδικαστικού συμβιβασμού γίνονται εκ νέου κόκκινα δάνεια αναφέρουν οι servicers.
Εάν τα δύο παραπάνω αιτήματα γίνουν αποδεκτά τότε περίπου η εγκρισιμότητα των αιτήσεων του εξωδικαστικού θα αυξηθεί στο 80% αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος.
Σε επίπεδο πλειστηριασμών ένα στα τέσσερα ακίνητα που βγαίνει σε δημοπρασία πουλιέται και η μέση αξία είναι 100 χιλ. ευρώ. Επίσης ένα 10% έως 15% των δανειοληπτών αναστέλλει τον πλειστηριασμό δεδομένου πως η αξία των ακινήτων ενισχύεται.
Συγκέντρωση του κλάδου
Την ίδια στιγμή οι πηγές επισημαίνουν πως το κόστος υποστήριξης των προβλέψεων του νέου νομοσχεδίου είναι μεγάλο και αυτός και είναι και ο λόγος που εκφράζεται η πεποίθηση για ισχυρό consolidation στον κλάδο. Κύκλοι σημειώνουν πως οι μικρότερες εταιρίες πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να υποστηρίξουν το κόστος των απαιτήσεων του θεσμικού πλαισίου και τελικώς ο κλάδος θα οδηγηθεί σε εξαγορές και συγχωνεύσεις.
Η πρόγνωση είναι πως ο κλάδος θα διατηρεί 5- 6 servicers .
Η Ισπανία στο pick της αγοράς αριθμούσε περίπου 15 servicers ενώ στην παρούσα φάση έχουν περιοριστεί περίπου στους μισούς.
Οι εταιρίες διαχείρισης κόκκινων δανείων σημειώνουν πως τρέχουν με πολύ μεγάλους ρυθμούς τις ρυθμίσεις αφού με βάση αυτές πληρώνονται και πως το επίπεδο service προς τους πελάτες έχει φθάσει στο 95%
Η χώρα μας κατάφερε το ακατόρθωτο με τη μείωση των κόκκινων δανείων αναφέρουν οι ίδιες πηγές καθώς τα κόκκινα δάνεια την περίοδο του μνημονίου αντιπροσώπευαν το 50% του ΑΕΠ ενώ στην Ιταλία στην κορύφωσή τους – η χώρα δεν είχε εισέλθει βεβαίως σε μνημόνιο- αντιπροσώπευαν το 17% του ΑΕΠ.
Ανάγκη αναπροσαρμογής των κριτηρίων για τους ευάλωτους
Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς οι servicers βλέπουν την ανάγκη αναπροσαρμογής των κριτηρίων που ισχύουν για τους ευάλωτους μιας και τελικώς αυτοί είναι εξαιρετικά λίγοι. Τούτο καθίσταται φανερός από το ότι δεν ζήτησαν επιδότηση για τα δάνειά τους στο τελευταίο πρόγραμμα υποστήριξης των πιστωτικών ιδρυμάτων προς τους ευάλωτους μιας και έπρεπε να δώσουν άδεια στις τράπεζες να δουν τα προσωπικά τους στοιχεία.
Η εκτίμηση αυτή οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα πως οι πραγματικά ευάλωτοι είναι ελάχιστοι, πως το σύστημα μπορεί να τους αντέξει από κάθε άποψη και πως πρέπει να προστατευτούν
Ένα θέμα που απασχολεί πολύ servicers και τράπεζες είναι η πώληση ρυθμισμένων δανείων σε τράπεζες εκτιμάται πως θα γίνει δεκτή από τον SSM σε περίπου μια τριετία αναφέρουν οι ίδιες πηγές που σημειώνουν πως οι servicers προχωρούν σε γενναία κουρέματα όταν τα καλύμματα είναι υποδεέστερα της οφειλής όχι όμως και στην αντίθετη περίπτωση.
Ας σημειωθεί τέλος πως ο servicer δεν δρα στη λογική μιας τράπεζας. Επιθυμεί να λάβει γρήγορα τα χρήματά του και οι ρυθμίσεις δεν ξεπερνούν την 7ετία.
Διαβάστε ακόμη