Skip to main content

AQUA Carpatica: από τα Καρπάθια Όρη στην Ελλάδα και τον κόσμο

Διαβάστε γιατί το AQUA Carpatica είναι η ιδανική λύση για τον καταναλωτή, αλλά και για το περιβάλλον!

Sponsored content

Η διαδρομή

Τα Καρπάθια Όρη, είναι η ιδιαίτερη πατρίδα των Φυσικών Μεταλλικών Νερών σε παγκόσμια κλίμακα και ιδιαίτερα για την κατηγορία των Φυσικώς Ανθρακούχων Φυσικών Μεταλλικών Νερών και αυτό για αντικειμενικούς λόγους που περιγράφονται παρακάτω:

1. Εκτείνονται σε μια τεράστια έκταση 120.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων με αποτέλεσμα να προσλαμβάνουν τεράστιες ποσότητες νερού της βροχής. Τα αποθέματπά τους σε νερό είναι τεράστια.

2. Καλύπτονται από απάτητα δάση Έλατων κυρίως και Βελανιδιών, με πανίδα ένα σημαντικό πληθυσμό άγριων ζώων (αρκούδες, λύκοι, λύγξ, αγριογούρουνα κλπ.) Τα δάση είναι τόσο εκτεταμένα σε επιφάνεια που αντιστοιχούν πρακτικά σε 2 φορές την έκταση της Μακεδονίας μας!

3. Κράτησαν τις ανθρώπινες δραστηριότητες μακριά (δεν υπάρχουν εργοστάσια, άξονες μεταφορών και μαζικές αγροτικές καλλιέργειες) προστατεύοντας τους φυσικούς πόρους από τα φαινόμενα μόλυνσης.

4. Στο υπέδαφος, η γεωλογική δομή των Καρπαθίων εμπεριέχει σβησμένα παλαιά ηφαίστεια που αναβλύζουν ακόμη φυσικό διοξείδιο του άνθρακα. Γεωλογικές σχισμές μεταξύ ασβεστολιθικών Δολομιτών (ηλικίας ενός δις ετών) και Ηφαιστειογενών πετρωμάτων (ηλικίας ενός εκατ. ετών) επιτρέπει την άνοδο και την ανάμιξη αυτού του διοξειδίου του άνθρακα με τα υπόγεια κοιτάσματα νερού.

Αυτοί είναι οι τέσσερις αντικειμενικοί παράγοντες που αναδεικνύουν τα Καρπάθια ως την Πατρίδα των Φυσικώς Ανθρακούχων Φυσικών Μεταλλικών Νερών παγκοσμίως.

Το AQUA Carpatica είναι «Nature’s Most Perfect Water», που σημαίνει πως πληροί ταυτόχρονα όλα τα κριτήρια ποιότητας ενός άξιου και ιδιαίτερα καλού φυσικού νερού με αποτέλεσμα να:

-Είναι απολύτως μικροβιολογικώς αγνά

-Έχουν ισορροπημένη περιεκτικότητα σε πλούσια μεταλλικά στοιχεία (φυσικοί ηλεκτρολύτες)

-Έχουν υψηλό Ph (7,94 – το μη ανθρακούχο)

-Έχουν πολύ μικρή περιεκτικότητα σε Νάτριο (πρόβλημα αρτηριακής πίεσης)

-Αναβλύζουν στην πηγή κατόπιν μιας μακρόχρονης υπόγειας γεωλογικής διαδρομής των υδάτων με φιλτράρισμα και εμπλουτισμό σε μεταλλικά στοιχεία (40χρόνια υπόγειας διαδρομής για το ανθρακούχο και 20 χρόνια για το απλό, διαδρομές υπολογισμένες επιστημονικά από υδρογεωλόγους με την μέθοδο των ισότοπων).

-Είναι πλούσια σε διττανθρακικἀ άλατα (τα οποία είναι γνωστό πως υποβοηθούν την χώνεψη)

-Έχουν δροσερή, ευχάριστη γεύση (γλυκόπιοτα) χωρίς καμία επίγευση / after taste (δεν είναι αλμυρά, πικρά ή ξινά νερά).

-Εμφιαλώνονται στην πηγή, σε αυστηρά προστατευόμενες περιοχές, εκεί όπου απαγορεύεται η προσέλευση και κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα.

Επιπλέον, το ανθρακούχο έχει παντελή έλλειψη Νιτρικών (ισχυρά οξειδωτικά) και το απλό σχεδόν μηδενικά Νιτρικά(0,6 mgr/l), το απλό Φυσικό Μεταλλικό Νερό AQUA Carpatica είναι ΙΔΑΝΙΚΟ για βρέφη και παιδάκια λόγω μικρής περιεκτικότητας σε μέταλλα (ολιγομεταλλικό) και σχεδόν μηδενικής περιεκτικότητας σε Νιτρικά. Τέλος, το ανθρακούχο είναι ΦΥΣΙΚΩΣ Ανθρακούχο, πηγάζει με φυσαλλίδουλες CO2 που προέρχονται από την γη.

Το AQUA Carpatica στην Ελλάδα

Το AQUA Carpatica ανακαλύφτηκε το 2000 μέσα στα δάση των Καρπαθίων, εξερευνήθηκε και αναλύθηκε σαν σύσταση κατά τη διάρκεια 10 ολόκληρων ετών και άρχισε να εμφιαλώνεται το 2010. Η επένδυση ωφελείται σε Έλληνα της διασποράς τρίτης γενιάς, τον κο Ιωάννη ΒΑΛΒΗ, με καταγωγή από τη Σαντορίνη, που προηγουμένως είχε εισάγει στην Ελλάδα το Dorna. Θα θυμόμαστε όλοι την φράση: «δεν πίνεις νερό, πίνεις βελούδο». Το γεγονός ότι η  AQUA Carpatica είναι ΤΟ ΜΟΝΟ νερό στον κόσμο με μηδέν Νιτρικά (ανθρακούχο) ή σχεδόν μηδενικά Νιτρικά (απλό), το γεγονός δηλαδή ότι αποτελεί ΜΟΝΑΔΙΚΟ και ΙΔΑΝΙΚΟ νερό για τα βρέφη, τα παιδάκια και τις εγκυμονούσες μητέρες, οδήγησαν τον κο Ιωάννη ΒΑΛΒΗ στο να το προτείνει και στην πατρίδα του.

Η Διεθνής αναγνώριση

Παρ’ ότι υπάρχει στην αγορά μόλις δέκα χρόνια, το AQUA Carpatica έχει ήδη τύχει διεθνούς αναγνώρισης και βρίσκεται ήδη σε παγκόσμιες αγορές, όπως Ηνωμένες Πολιτείες, Μ. Βρετάνια, Κίνα, Ιαπωνία, Ντουμπάι, Ισπανία , Αυστραλία, Ουγγαρία, Σαουδική Αραβία, Αραβικά Εμιράτα, Μπαχραίίν, Κατάρ, Ισραήλ. Ισπανία, Γερμανία, Ισραήλ, Ταϊβάν, Βουλγαρία, Πολωνία κλπ.

Τον Αύγουστο του 2022 το AQUA Carpatica προχώρησε σε στρατηγική συμφωνία με την PEPSICo, βάσει της οποίας η PEPSICo θα κατέχει το 20% των μετοχών του. Η συμφωνία περιλαμβάνει το δικαίωμα διανομής του AQUA Carpatica σε Ρουμανία και Πολωνία και τη δυνατότητα επέκτασης του και σε άλλες αγορές, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Η μοναδική και ιδανική ποιότητα του, αναγνωρίστηκε όπου έχει ήδη παρουσιαστεί, με αποτέλεσμα στην διάρκεια αυτών των 12 ετών να έχει λάβει 88  Διεθνή Βραβεία και διακρίσεις κυρίως για τη γεύση του και την ποιότητά του.

Πρόσφατα,  το Φυσικό Μεταλλικό Νερό AQUA Carpatica εντυπωσίασε  ομάδες γονέων αποσπώντας 3 χρυσά βραβεία στα Loved By Parents awards ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αξιόπιστα προγράμματα βραβείων γονικής μέριμνας παγκοσμίως. Κάθε προϊόν δοκιμάζεται από τους γονείς και ψηφίζεται από τους γονείς.

Η διαφορά από τα σοδόνερα

Η αλήθεια είναι πως σπάνια γνωρίζουμε την διαφορά τους, συνήθως τα συγχέουμε. Επειδή η υφή τους στην γεύση είναι παρόμοια, φυσαλίδες που «τσιμπάνε» στην γλώσσα, νομίζουμε ότι αποτελούν το ίδιο προϊόν. Η διαφορά τους είναι σημαντικότατη για τα στομάχια μας και για την χώνεψη.

Τα Σοδόνερα (απλά νερά-μεταλλικά ή μη- στα οποία βιομηχανικά προσθέτουνε ανθρακικό οξύ) έχουν διοξείδιο του άνθρακα (CO2) σε ελεύθερη μορφή. Το CO2 δεν είναι  συνδεδεμένο με μέταλλα στο νερό, σχηματίζει ανθρακικό οξύ (H2O+CO2= Η2CO3) και όταν το πίνουμε απελευθερώνεται βίαια και επιθετικά στο στομάχι, είναι ένα όξινο στοιχείο και δεν αντιστέκεται στην οξύτητα του γαστρικού οξέος. Τα ρεματάκια είναι άμεσα μετά την πόση και μας δίνουν λανθασμένα την εντύπωση μιας «χώνεψης».

Αντιθέτως, τα Φυσικώς Ανθρακούχα Φυσικά Μεταλλικά  Νερά, κατόπιν μακρόχρονης διαδρομής δίπλα σε σβησμένα ηφαίστεια, εμπεριέχουν πλούσια διττανθρακικά άλατα (διττανθρακικό ασβέστιο, διττανθρακικό μαγνήσιο, διττανθρακικο νάτριο κλπ) τα οποία θα εκλύσουν, μετά την πόση, σιγά σιγά και διαδοχικά το διοξείδιο του άνθρακα. Τα διττανθρακικά  άλατα είναι Βασικά (αλκαλικά) σαν στοιχεία και αντισταθμίζουνε την οξύτητα του γαστρικού οξέος βοηθώντας μια πιο ομαλή και φυσική διαδικασία χώνεψης.

Γιατί τα Νιτρικά (ΝΟ3) στο πόσιμο νερό είναι επιβλαβή για την Υγεία

Τα Νιτρικά (ΝΟ3) είναι ισχυρές οξειδωτικές χημικές ουσίες. Είναι πολύ ευεργετικές για τα ΦΥΤΑ εξ ου και η χρήση τους στην παραγωγή λιπασμάτων και στη γεωργία (αυτά που γνωρίζουμε και ως Αζωτούχα λιπάσματα). Ενώ αποτελούν βασικό διατροφικό στοιχείο για τα φυτά είναι επιβλαβή και ανεπιθύμητα για την Υγεία των ανθρώπων. Η μαζική χρήση των Νιτρικών στη γεωργία, σε ορισμένους τόπους υπέρ το δέον, επέφερε σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να απορροφηθούν όλα από τα αντίστοιχα φυτά και να υπεισέρχονται στον υδροφόρο ορίζοντα επιβαρύνοντας χημικά την σύνθεση των υπογείων υδάτων και πόρων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με ειδική Οδηγία της (Directive 91/676/EEC) θεωρεί τα Νιτρικά ως τον ΚΥΡΙΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΜΟΛΥΝΣΗΣ των υδάτων στην Ευρώπη και επιβάλει τον περιορισμό της χρήσης των. Στo Ελληνικό Κράτος επιβλήθηκε πρόστιμο 5 εκ Ευρώ (το 2015) έχοντας καθυστερήσει τα μέτρα καταπολέμησης της Νιτρορρύπανσης σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Τα Νιτρικά υπάρχουν και στα τρόφιμα γενικώς (αλλαντικά, πράσινες σαλάτες) αλλά αποβάλλονται πιο εύκολα από το πεπτικό σύστημα. Η ύπαρξη των Νιτρικών στο πόσιμο νερό είναι πιο δραστική και έχει μεγαλύτερη αρνητική επίδραση καθότι μέσω του νερού διοχετεύονται σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού.

Στην έγκυρη βάση δεδομένων της PUBMED, που αποτελεί τον επιστημονικό ιστότοπο παγκοσμίως του Ιατρικού κόσμου, υπάρχουν 345 δημοσιεύσεις που αποδεικνύουν πόσο επιβλαβή είναι τα Νιτρικά στην ανθρώπινη Υγεία όταν εμπεριέχονται στο πόσιμο νερό.

Η λίστα με τα αρνητικά αποτελέσματα

-Στα μωρά προκαλούν την Μεθεμοσφαιριναιμία (μπλοκάρουν το οξυγόνο στο αίμα) και τα μωράκια μπλεδίζουν (blue baby στα Αγγλικά) με κίνδυνο ακόμη και την ασφυξία. Αυτό είναι ένα πρόβλημα και σήμερα ειδικά στις αγροτικές περιοχές.

-Στις εγκυμονούσες μητέρες παρατηρήθηκαν τερατογεννέσεις.

-Υψηλά νιτρικά στο πόσιμο νερό προκαλούν προβλήματα στον μεταβολισμό, ιδίως στον θυροειδή, και στο κυκλοφοριακό σύστημα.

-Τα Νιτρικά έχουν συνδυαστεί στατιστικά με την αύξηση του ρίσκου στις καρκινογενέσεις.

Για τους παραπάνω αυτούς λογούς, 7 χώρες της Ευρώπης (Γερμάνια, Γαλλία, Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία και Τσεχία) έχουν εκδώσει ΔΗΜΟΣΙΑ σύσταση για ένα εξειδικευμένο επιτρεπόμενο όριο Νιτρικών όταν αυτό αφορά την κατανάλωση από τα βρέφη και τις εγκυμονούσες. Ενώ το όριο για τους ενήλικες είναι 50mgr/L για τα βρέφη και τις εγκυμονούσες υπάρχει Δημόσια Σύσταση να είναι maximum 10mgr/L ΝΟ3. Το Βέλγιο (8η χώρα) περιορίζει το 50 στα 25mgr/l NO3. Το Ελληνικό Κράτος δεν έχει μέχρι σήμερα εκδώσει καμία δημόσια Σύσταση επί του θέματος αυτού.

 Το δίλημμα των Καταναλωτών σήμερα

Επειδή υπάρχουν προβλήματα με το πόσιμο νερό των πόλεων μέσα στον αστικό ιστό (χλωρίωση , νιτρικά, προβληματικό δίκτυο με θολό νερό και άλλα) οι καταναλωτές στρέφονται γενικώς προς τα φίλτρα και το εμφιαλωμένο και παρόλα ταύτα αντιμετωπίζουν ένα σοβαρό δίλημμα:

-Ή καταφεύγουν στα μηχανικά φίλτρα, μειώνοντας έτσι το φορτίο σε ανεπιθύμητα στερεά και μικροβιολογικές ενώσεις σε καμιά όμως περίπτωση δεν αποκλείουν τη χημική μόλυνση σε ΝΙΤΡΙΚΑ, τα οποία είναι σε μορφή ιόντων και δεν περιορίζονται με μηχανικά φίλτρα. Το νερό των φίλτρων δεν εμπεριέχει  ηλεκτρολύτες απαραίτητους στον οργανισμό μας.

-Ή στρέφονται προς τα επεξεργασμένα νερά (βλέπε αντίστροφη ώσμωση) τα λεγόμενα purified / processed waters περιορίζοντας μεν τα Νιτρικά αλλά αποκλείοντας ταυτόχρονα τους ηλεκτρολύτες από το νερό τους καθότι η ώσμωση, μαζί με τον περιορισμό των @βρώμικων@ και ανεπιθύμητων στοιχείων, αποκλείει αναγκαστικά από την σύνθεση του νερού και τα θετικά του στοιχεία (ηλεκτρολύτες & μεταλλικά) όπως το Ασβέστιο και το Μαγνήσιο.

-Ή προστρέχουν προς τα Φυσικά Μεταλλικά Νερά που ναι μεν έχουν ηλεκτρολύτες αλλά, επειδή δια νόμου δεν δύναται να επεξεργαστούν τεχνητά, τελικά εμπεριέχουν και σχετικά ποσοστά Νιτρικών.

Από  αυτήν την άποψη το AQUA Carpatica είναι η ιδανική λύση!

Η AQUA Carpatica και το περιβάλλον

Για την εταιρεία η βιώσιμη ανάπτυξη και κατ’ επέκταση η περιβαλλοντική ευσυνειδησία είναι μη διαπραγματεύσιμη, είναι στο DNA μιας και οι ρίζες των προϊόντων βρίσκονται στα παρθένα δάση των Καρπαθίων. Εκεί πηγάζει το AQUA Carpatica σε μια πολύ ιδιαίτερη τοποθεσία – την πιο αγνή πηγή νερού στην Ευρώπη. Τα Καρπάθια Όρη είναι η μεγαλύτερη επιφάνεια παρθένων δασών στην Ευρώπη, ανέγγιχτη και παρθένα. Φιλοξενούν επίσης πάνω από το 60% των φυσικών ιαματικών πηγών στην Ευρώπη. Η εταιρεία AQUA Carpatica υποσχέθηκε να φροντίσει και να προστατεύσει τις φυσικές πηγές και το περιβάλλον που τις περιβάλλει, συμπεριλαμβανομένων των άγριων ζώων που ζουν, του μεγαλύτερου πληθυσμού σαρκοφάγων στην Ευρώπη. Επενδύει συνεχώς στο υδάτινο οικοσύστημα και προωθεί την επιστημονική κατανόηση της σωστής διαχείρισης και προστασίας των υδάτινων πόρων. Συνεργαζεται δε, με μια ομάδα υδρογεωλόγων για να διασφαλίσει ότι αντιμετωπίζεται η πηγή και ο κύκλος του νερού μας με σεβασμό. Συλλέγει λοιπόν δείγματα για να εξασφαλίσει ότι ο υδροφόρος ορίζοντας (η υπόγεια πηγή νερού μας) αναπληρώνεται τακτικά.

Πραγματοποιεί τουλάχιστον 1500+ δοκιμές νερού την ημέρα, για να εξασφαλίσει την εξαιρετική ποιότητα του νερού.

Αναφορικά τώρα με τις συσκευασίες :

Ήδη από το 2021 κυκλοφορούν φιάλες που έχουν κατασκευαστεί από 100% rPet.

Επίσης για τα μη αποσπώμενα πώματα στις συσκευασίες, είναι γνωστό πως αποτελεί ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η εταιρεία τηρεί κατά γράμμα τη νομοθεσία και σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται και πιο αυστηροί. Αναφορικά τώρα με τα μη αποσπώμενα καπάκια, είναι ήδη έτοιμα και σύντομα θα τα δούμε και στην ελληνική αγορά.

Υλοποιεί πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη σημασία της ανακύκλωσης στις περισσότερες χώρες όπου έχει παρουσία, και φυσικά στην Ελλάδα, αλλά και τη Μ. Βρεττανία

Ταυτόχρονα στηρίζει δράσεις αναδάσωσης καθώς και προγράμματα προστασίας αγρίων ζώων, όπως αυτό με τον Αρκτούρο, στην Ελλάδα.

Τέλος, το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και οι καταστροφές που έχουν προκληθεί στη χώρα μας δε αφήνουν την εταιρεία αδιάφορη. Από την πρώτη στιγμή βρέθηκε κοντά στους συνανθρώπους που χρειάζονταν άμεσα βοήθεια, προσφέροντας ποσότητες AQUA Carpatica σε νοσοκομεία των περιοχών που επλήγησαν (κλινική Αγ. Νικολάου-Βόλος, Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας, Μαιευτήριο Τρικάλων, Γενικό  Νοσοκομείο Βόλου κλπ), ενώ εξετάζει κι άλλους τρόπους υποστήριξης τους.