Skip to main content

Mytilineos: Δεν φεύγει από την Ελλάδα – Εξετάζει dual listing

Φωτ. αρχείου

Κατηγορηματικά «όχι» στο ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας στο εξωτερικό - Πιθανή η εγγραφή σε δεύτερο χρηματιστήριο

«Ναι» σε παράλληλη διαπραγμάτευση της μετοχής σε δύο χρηματιστήρια ή σε αλλαγή χρηματιστηρίου και «όχι» σε μεταφορά της έδρας της εταιρείας σε χώρα του εξωτερικού είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας στο συνέδριο «Κύκλος Ιδεών».

«Είναι άλλο πράγμα να αλλάξουμε χρηματιστήριο ή να πάμε σε dual listing (κατά το πρότυπο της Coca-Cola HBC) και άλλο το να φύγουμε από την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξηγώντας ότι «πρέπει και η πολιτεία και οι φορείς της αγοράς να είναι ευχαριστημένοι αν μπορούν οι εταιρείες με έδρα την Ελλάδα να βάζουν την ελληνική σημαία όπου γίνεται… Εμείς πληρώνουμε τους φόρους μας εδώ -και δεν είναι καθόλου λίγοι- και μένουμε εδώ, στη χώρα μας. Αλλά το να ανοίξουμε τα ελληνικά φτερά μας και να στήσουμε σημαία αλλού δεν σημαίνει ότι φεύγουμε από την Ελλάδα».

Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της Ελλάδας, εξηγώντας ότι υπάρχει πολιτική σταθερότητα και ένας πρωθυπουργός που ελέγχει απολύτως την κυβέρνηση και το κράτος και έχει τη δυνατότητα να πάρει το όποιο πολιτικό κόστος για να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι το παράθυρο ευκαιρίας είναι τώρα ανοιχτό, αλλά δεν θα μείνει για πολύ: Όπως είπε, «οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να γίνουν σε 12 με 18 μήνες. Αν η κυβέρνηση μπει στη δεύτερη διετία της τετραετίας, τότε μεγαλύτερο ρόλο παίζουν οι δημοσκοπήσεις παρά οτιδήποτε άλλο».

Ερωτώμενος για τον αμφιλεγόμενο φόρο διαμετακόμισης στο ρωσικό φυσικό αέριο που διέρχεται από τη Βουλγαρία μέσω Turk Stream, o κ. Μυτιληναίος χαρακτήρισε «παραβατικό» τον τρόπο που κινείται η Βουλγαρία και σχολίασε ότι «ενώ έχουμε κοινή νομισματική πολιτική δεν έχουμε κοινή οικονομική πολιτική, μέρος της οποίας είναι η κοινή ενεργειακή πολιτική», με αποτέλεσμα η κάθε χώρα στο πεδίο αυτό να κινείται ανεξάρτητα και να παρατηρούνται σημαντικές παρενέργειες.

«Η Ευρώπη, αντί να κάνει βήματα προς τα εμπρός, κάνει βήματα προς τα πίσω», σημείωσε και πρόσθεσε: «Έχει σηκώσει τη σημαία της πράσινης μετάβασης, αλλά την ίδια στιγμή βλέπουμε τη Γερμανία να ανοίγει το ένα μετά το άλλο τα ανθρακικά εργοστάσια», αναδεικνύοντας μια από τις πολλές αντιφάσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής. Ο ίδιος τάχθηκε επίσης υπέρ της χαλάρωσης του αυστηρού στόχου της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2%, που έχει οδηγήσει σε αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να επιτευχθεί. Όπως είπε, «θα επιλύονταν πάρα πολλά προβλήματα στην Ευρώπη εάν ο στόχος της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής αντί να είναι 2% ήταν 3%. Θα ήταν μια ανάσα για όλους».

Τέλος, αναφερόμενος στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι «οι αγορές προβλέπουν στάσιμη κατάσταση για τους επόμενους μήνες», ενώ για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή υποστήριξε ότι «οι δύο μεγάλοι παίκτες της περιοχής, το Ιράν και το Ισραήλ, δεν έχουν διάθεση για περαιτέρω επέκταση του πολέμου».