Στο υπουργείο Ανάπτυξης και τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας κατατέθηκε η αίτηση για την ίδρυση και την ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου Μεμονωμένης Μεγάλης Μονάδας «Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο». Η αίτηση συνοδεύεται από όλα τα σχετικά έγγραφα, όπως προβλέπονται από την σχετική υπ. αριθμ. 18211/2023 (Β’ 1147) κοινή υπουργική απόφαση.
Όπως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκρέκας, με την κατάθεση μιας ώριμης πρότασης αδειοδότησης γίνεται «το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για την υλοποίηση μιας εμβληματικής επένδυσης, ύψους 220 εκατ. ευρώ στον τομέα των logistics».
Στόχος, όπως είπε, είναι το «Θριάσιο» να γίνει το μεγαλύτερο και το πρώτο «έξυπνο», «πράσινο» επιχειρηματικό πάρκο της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και ένα από τα πιο σύγχρονα της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα πρόκειται για ένα έργο που «θα καθιερώσει την Ελλάδα σε διαμετακομιστικό κόμβο διεθνούς εμβέλειας για τα logistics, προσφέροντας πρόσβαση σε υπερσύγχρονες ψηφιακές υποδομές και καινοτόμες λύσεις αυτοματισμού αποθήκευσης, αλλά και ένα έργο που πρωτίστως θα συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, με τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας».
Τι προβλέπει το επιχειρηματικό σχέδιο
Το υπό κρίση επιχειρηματικό σχέδιο αφορά στην ανάπτυξη του πρώτου Επιχειρηματικού Πάρκου στον χώρο των Logistics, με τα εξής χαρακτηριστικά:
- 260.626 τ.μ. αποθηκευτικοί χώροι
- 5.278 τ.μ. υποστηρικτικές λειτουργίες
- 42.000 τ.μ. χώροι διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων με τερματικό σταθμό και αποθήκη (container terminal)
- 7.250 μ. ασφαλτοστρωμένων οδών κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων
- 5.740 μ. σιδηροδρομικής γραμμής
- 1.140 μ. σιδηροδρομικές αποβάθρες φορτοεκφόρτωσης
- 165 υπαίθριες θέσεις στάθμευσης υπαίθριες μεγάλων φορτηγών
- 1.279 υπαίθριες θέσεις στάθμευσης Ι.Χ. αυτοκινήτων
- 385 θέσεις μεγάλων οχημάτων φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων
- Φωτοβολταϊκές μονάδες ισχύος 10,20 MW με σύστημα αποθήκευσης 7MW.
«Η δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Αττική, μετά το Ελληνικό»
«Το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο θα καταστεί με τη λειτουργία του, το όχημα για την ανάδειξη της Ελλάδας σε σύγχρονο, διεθνή κόμβο της νοτιανατολικής Ευρώπης του κλάδου των logistics» σημείωσε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της «Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο», Βασίλης Μαγκλάρας. Όπως επισήμανε ο ίδιος, «πρόκειται για την δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Αττική, μετά το Ελληνικό, η οποία υλοποιείται σε μια συνολική έκταση 588.326 τ.μ.».
«Στην τελική του φάση, το ΘΕΚ προσδοκά να διαθέτει περισσότερα από 265 στρέμματα εγκαταστάσεων, εκ των οποίων πάνω από 220.000 τ.μ. θα αφορούν ισόγειους χώρους πολλαπλών χρήσεων κατάλληλους για Logistics και ελαφριά μεταποίηση. Είναι έργο για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, καθώς θα αναπτυχθεί με σύγχρονους και βιώσιμους όρους για την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον, προκειμένου να εξυπηρετήσει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε την πολιτική και διοικητική ηγεσία των Υπουργείων Ανάπτυξης και Υποδομών και Μεταφορών που συνέβαλλαν τα μέγιστα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της συγκεκριμένης εμβληματικής επένδυσης» πρόσθεσε.
Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας, Θέμις Ευτυχίδου, υπογράμμισε τη σημασία της επένδυσης για την περαιτέρω εδραίωση της χώρας στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας. «Εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για την ταχεία αδειοδότηση και υλοποίησή της» συμπλήρωσε.