Μικρή επιδείνωση παρουσιάζει ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού, σύμφωνα με τα στοιχεία οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 98,5 (από 104,5) μονάδες, σε ήπια υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με πέρυσι (101,7 μονάδες). Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων υποχωρούν ελαφρά στις +10 μονάδες, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση και διαμορφώνονται στις +5 (από +16) μονάδες.
Οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης ενισχύθηκαν οριακά και διαμορφώθηκαν στις +43 (από +42) μονάδες, ενώ οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση διατηρήθηκαν ουσιαστικά αμετάβλητες (+38 από +37 μονάδες). Παράλληλα, οι πληθωριστικές τάσεις για τις τιμές ενισχύθηκαν ελαφρά και διαμορφώθηκαν στις +38 μονάδες.
Σύμφωνα με τους ανθρώπους του χώρου, ο τομέας των Προϊόντων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Volume Business), έχει πιεστεί αρκετά, συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, αποτέλεσμα της μείωσης της καταναλωτικής δαπάνης και απουσίας προγραμμάτων επιδότησης συσκευών. Ωστόσο, έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για την ανάπτυξη νέων προϊοντικών τάσεων και ζήτησης σε περιοχές που σχετίζονται με την κυκλική οικονομία, τη διαχείριση ενέργειας και το smart home/smart city. Παράλληλα, η τάση του mobility ανοίγει νέο προϊοντικό πεδίο, που περιλαμβάνει το οικοσύστημα έξυπνων διασυνδεδεμένων συσκευών και προϊόντα όπως το ηλεκτρικό πατίνι, τη ρομποτική σκούπα και τα wearables. Επίσης, οι υπηρεσίες cloud παρουσιάζουν σημαντική άνοδο, όπως και το Cyber security.
Στον τομέα του λογισμικού ανοδική είναι η τάση για λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μικρών και πολύ μικρών εταιρειών οι οποίες επιδιώκουν να αποκτήσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που προκύπτει από τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Οι συγκεκριμένες λύσεις αφορούν τη Διαχείριση Πελατών και Προμηθευτών, Αγορών και Πωλήσεων, Αποθήκης, Τιμολόγησης, Χρηματο-οικονομικών, καθώς και λειτουργικοτήτων που εξυπηρετούν τις σχέσεις των εταιρειών με τους πελάτες τους. Η αγορά αυτή περιλαμβάνει πάνω από 200.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που πολλές φορές έχουν ανάγκη και κάθετων λύσεων.
Επίσης, σύμφωνα με τα στελέχη του κλάδου της τεχνολογίας, ανοδική είναι η αγορά λογισμικού για τη Διαχείριση Προσλήψεων (Recruitment Management), Διαχείριση Προσωπικού και Μισθοδοσία, ειδικά σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και για τα λογιστικά γραφεία που συχνά αναλαμβάνουν τη μισθοδοσία μικρών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αγορά αυτή έχει πάνω από 15.000 επιχειρήσεις και δεκάδες χιλιάδες λογιστικά γραφεία.
Ραγδαία αναπτυσσόμενη είναι και η αγορά του eCommerce, τόσο για B2B, όσο και για B2C (eShop) συναλλαγές, που αφορά πάνω από 200.000 επιχειρήσεις.